Το «γκραφίτι» ενός βοσκού για την Ακρόπολη

Το «γκραφίτι» ενός βοσκού για την Ακρόπολη

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παλαιότερη «επιγραφική» μαρτυρία για το περίφημο «Εκατόμπεδον», τον αρχαϊκό ναό του 570 π.Χ. που προηγήθηκε του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, φαίνεται πως ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Μερλ Λάνγκντον (Πανεπιστήμιο του Τενεσί), 20 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.

Σύμφωνα με άρθρο του στο American Journal of Archaeology, το οποίο συνυπογράφεται από τον αρχαιολόγο Γιαν Ζ. φαν Ρούκχαϊζεν (Πανεπιστήμιο του Ράντμπουντ), ο Λάνγκτον εντόπισε σε ένα μαρμάρινο βράχο στον λόφο Μπαράκου στη Βάρη ένα μικρό χάραγμα, το οποίο σχεδιάστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από κάποιο βοσκό. Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί περίπου άλλα 2.000 χαράγματα –«γκραφίτι» της εποχής– τα οποία απεικονίζουν πλοία, άλογα και ερωτικές σκηνές και εκτιμάται ότι σχεδιάστηκαν από βοσκούς της εποχής σαν ένας τρόπος να περάσουν την ώρα τους.

Το «γκραφίτι» ενός βοσκού για την Ακρόπολη-1

Το συγκεκριμένο χάραγμα, διαστάσεων περίπου 15×15 εκατοστών, απεικονίζει πιθανότατα την πρόσοψη ενός πεντάστυλου αρχαϊκού ναού, ενώ κοντά σε δύο πλευρές του αναγράφεται περίπου η φράση «το Εκατόμπεδον … Μίκονος», όπου «Μίκων» το όνομα του βοσκού. Από το αλφάβητο και τον τρόπο γραφής, ο Μερλ Λάνγκτον συμπεραίνει ότι το σχέδιο φιλοτεχνήθηκε στο δεύτερο μισό του 6ου π.Χ. αιώνα και τουλάχιστον πενήντα χρόνια πριν ξεκινήσει η ανέγερση του Παρθενώνα γύρω στο 450 π.Χ.

Οι δύο αρχαιολόγοι αναφέρουν στο άρθρο τους ότι το εύρημα αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο όσες επιστημονικές υποθέσεις θέλουν το «Εκατόμπεδον» (ή τον «Εκατόμπεδο») να αποτελεί μάλλον οριοθετημένο χώρο λατρείας ή τέμενος μήκους 100 ποδών, παρά ιερό ναό που είχε χτιστεί πάνω στην Ακρόπολη. Αναφέρουν μάλιστα ότι ο αρχαϊκός ναός πιθανότατα ήταν ορατός από το σημείο που τον σχεδίασε ο Μίκων και επομένως το χάραγμά του αποτελεί «την αρχαιότερη γνωστή κατάθεση θαυμασμού για την αρχιτεκτονική της Ακρόπολης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT