Το σύγχρονο, ποιητικό σύμπαν του Ααρον Ουέστερμπεργκ

Το σύγχρονο, ποιητικό σύμπαν του Ααρον Ουέστερμπεργκ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νιώθω διαρκώς αιχμάλωτος της ομορφιάς», λέει ο σύγχρονος Αμερικανός ζωγράφος Ααρον Ουέστερμπεργκ (Aaron Westerberg), ο οποίος παρουσιάζει τώρα (και έως 30 Ιουνίου) μία νέα ενότητα έργων του στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση είναι παραγωγή μιας ιδιαίτερης γκαλερί στο Μπροντγουέι, της Arcadia Contemporary, όπου συστηματικά παρουσιάζεται σύγχρονη παραστατική ζωγραφική υψηλών αξιώσεων. Και ο Ααρον Ουέστερμπεργκ, από την Καλιφόρνια, εκφράζει αυτόν ακριβώς τον αντίποδα της παραστατικότητας σε αποδρομή, καθώς η δεινή σχεδιαστική ικανότητά του αλλά και η πίστη του σε έναν κόσμο που ορίζεται από τις αρχές του κάλλους και της αρμονίας, τον οδηγεί στην έκφραση μιας σύγχρονης κλασικής ζωγραφικής.

Επηρεασμένος από την κληρονομιά της Αμερικής από τα τέλη του 19ου αιώνα και ιδιαιτέρως από τον πυκνό και πλούσια νοηματοδοτημένο κόσμο του Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ (1856-1925), ο Ααρον Ουέστερμπεργκ τολμάει να ανασυνθέσει αυτήν την παρακαταθήκη και να της προσδώσει τον δικό του προσωπικό χαρακτήρα. Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά έργα με θηλυκές και αρσενικές φιγούρες, σε θαυμάσια εσωτερικά, με χρώματα ατμόσφαιρας και λάμψεις σε κίτρινο, φαιό και πράσινο σε μια βεντάλια ιριδισμών. Ο Ουέστερμπεργκ εκφράζει την τάση για επιστροφή στις αρχές του σχεδίου. Επί της ουσίας πρόκειται για αφετηρία και όχι για επιστροφή. Η ικανότητα να ζωγραφίζεις και να γεννάς κόσμους που μπορούν να συγκινήσουν ένα ευρύτατο κοινό έχει επί δεκαετίες υποτιμηθεί και έχει ταυτιστεί με μια ιδεολογική συντήρηση και καλλιτεχνική οπισθοδρόμηση.

Πλέον, νέες γενιές καλλιτεχνών που υποστηρίζουν τη νέα κλασική ζωγραφική κερδίζουν το κοινό και συνυπάρχουν με όλα τα αισθητικά και καλλιτεχνικά ρεύματα της νέας αφαίρεσης, του εξπρεσιονισμού και της εννοιολογικής τέχνης. Ο Ααρον Ουέστερμπεργκ είναι γεννήτορας αισθητικών εμπειριών υψηλής έντασης, σε βαθμό που να έχει οργανώσει έναν αυτόνομο κόσμο που του δίνει αναγνωρισιμότητα και πλατιά αποδοχή. Σε αντίθεση με το φως και τη λάμψη της Καλιφόρνιας, ο Ουέστερμπεργκ ελκύεται από την κουλτούρα της Ανατολικής Ακτής με τα πιο σκοτεινά, μελαγχολικά και ατμοσφαιρικά χρώματα. Εμπνέεται επίσης από τον Thomas Wilmer Dewing (1851-1938) αλλά και από τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία, όπως από την οπτική κουλτούρα του Κρίστοφερ Ντόιλ και τις ποιητικές εκφράσεις της Μαίρης Ολιβερ.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΙΤΡΟΪΤ
Διάσωση

Το σύγχρονο, ποιητικό σύμπαν του Ααρον Ουέστερμπεργκ-1
[STEPHEN McGEE/THE NEW YORK TIMES]  

Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός στο Ντιτρόιτ ακολούθησε την αποκαρδιωτική πορεία πολλών κτιρίων της αμερικανικής μεγαλούπολης. Η ερείπωση του εντυπωσιακού κτιρίου, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, προκάλεσε το επενδυτικό ενδιαφέρον της αυτοκινητοβιομηχανίας Φορντ, η οποία έχει ανακοινώσει σχέδιο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό την αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου, που θα χρησιμοποιηθεί ως πόλος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. 

ΜΠΙΛΜΠΑΟ
Μάρτα Γιούνγκβιρτ

Το σύγχρονο, ποιητικό σύμπαν του Ααρον Ουέστερμπεργκ-2
[GUGGENHEIM BILBAO]

Μεγάλη μορφή της μεταπολεμικής τέχνης στην Αυστρία και στην Ευρώπη γενικότερα, η 84χρονη εικαστικός Μάρτα Γιούνγκβιρτ παρουσιάζει τη μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων στο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο. Στην έκθεση παρουσιάζονται 70 έργα και είναι η πρώτη έκθεση της Γιούνγκβιρτ στην Ισπανία από το 1966, όταν τιμήθηκε με το βραβείο Μιρό. Παρουσιάζονται σχέδια της πρώτης περιόδου και πρόσφατα έργα εμπνευσμένα από τον Γκόγια και τον Μανέ, στα όρια παραστατικότητας και αφαίρεσης. 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Λούκα Τζορντάνο

Το σύγχρονο, ποιητικό σύμπαν του Ααρον Ουέστερμπεργκ-3
[ROBERT SIMON FINE ART]

Ενώ οι περισσότερες αίθουσες τέχνης παρουσιάζουν σύγχρονους καλλιτέχνες, η γκαλερί «Robert Simon Fine Art» της Νέας Υόρκης (22 East 80ή οδός) επιμένει σε εκθέσεις με έργα από την ιστορία της τέχνης, αποσκοπώντας σε άλλο κοινό και υπηρετώντας έναν επιπλέον μουσειακό ρόλο. Η νέα έκθεση είναι αφιερωμένη στον Λούκα Τζορντάνο (1634-1705), κορυφαίο εκπρόσωπο της σχολής της Νάπολης του 17ου αιώνα, και παρουσιάζει έργα από ιδιωτικές συλλογές αλλά και από το αποθετήριο της γκαλερί. 

ΠΑΡΙΣΙ
Νικόλ Αϊζενμαν

Το σύγχρονο, ποιητικό σύμπαν του Ααρον Ουέστερμπεργκ-4
[HAUSER & WIRTH]

Η νέα έκθεση της 59χρονης Αμερικανίδας εικαστικού Νικόλ Αϊζενμαν στο Παρίσι φιλοξενείται στην γκαλερί Hauser & Wirth, όπου κυριαρχεί η μνημειώδης γλυπτική εγκατάστασή της «Πομπή», που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Μπιενάλε του Whitney το 2019. Η Νικόλ Αϊζενμαν συγκεντρώνει περί τα 40 έργα, που αντανακλούν τη μακρά πορεία της αλλά και εντρύφησή της με ποικιλία υλικών και τεχνικών. Εμφαση δίνεται στη γλυπτική, που την απασχολεί ολοένα και περισσότερο την τελευταία δεκαετία.

ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ
Ανθρώπινη ποικιλία

Το σύγχρονο, ποιητικό σύμπαν του Ααρον Ουέστερμπεργκ-5
[ALBERTINA WIEN]

Η διαφορετικότητα απασχολούσε τους καλλιτέχνες ανέκαθεν. Η έκθεση στο Schloss Ambras στο Ινσ-
μπρουκ συγκεντρώνει μια εντυπωσιακή επιλογή έργων τέχνης φιλοτεχνημένων από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα, με έμφαση στη διαφορετικότητα και την ποικιλία των ανθρώπων, από φυλετικές διαφορές έως σωματικές δυσμορφίες. Η έκθεση, επιλέγοντας σπανίως παρουσιαζόμενα έργα, φωτίζει τις προκαταλήψεις αλλά και την περιέργεια του παρελθόντος και τις προσεγγίζει με τη σύγχρονη οπτική ανάγνωση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT