Θα πούμε αντίο στα λαδερά;

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας καταναλωτής που πήγε τις προηγούμενες μέρες του καύσωνα στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσει ελαιόλαδο, σίγουρα δεν θα είχε στο μυαλό του ότι ο πρώιμος καύσωνας του Ιουνίου που βιώσαμε στην Ελλάδα, και που πλέον είναι συχνό φαινόμενο, συνδέεται με την τιμή του λίτρου. Δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι τέτοιο ούτε για τις σοκολάτες που κι αυτές έχουν ακριβύνει, ούτε για τον καφέ, ούτε για το κρασί. Κι όμως, καύσωνες και τιμές σε βασικά προϊόντα σχετίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει τα πάνω κάτω στην παγκόσμια παραγωγή και αγορά.

Οι ελαιώνες των μεσογειακών χωρών διψούν και καίγονται όσο η υπερθέρμανση της Ευρώπης συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, ταχύτερο σε σχέση με άλλες ηπείρους, παρατηρούν οι ειδικοί. Θα γίνει το αγαπημένο ελαιόλαδο είδος πολυτελείας; Θα πρέπει να περιορίσουμε τα δημοφιλή λαδερά του καλοκαιριού, να κόψουμε τις «βούτες» με το ψωμί στη χωριάτικη σαλάτα;

Αντίστοιχες πιέσεις στις τιμές υπάρχουν και στο κρασί. Αμπελώνες στο Μπορντό ή στην Τοσκάνη υποφέρουν εξαιτίας της ξηρασίας αλλά και των ακραίων βροχοπτώσεων. Οι οινοποιοί βλέπουν τα αμπέλια τους να είναι καχεκτικά και μαραμένα και τις αποδόσεις τους να μειώνονται. Σε τιμές-ρεκόρ έχει σκαρφαλώσει και η τιμή του κακάο, συμπαρασύροντας αυτήν της σοκολάτας, καθώς καύσωνες και ασυνήθιστες βροχοπτώσεις πλήττουν τη Δυτική Αφρική, όπου βρίσκονται περίπου τα τρία τέταρτα της διεθνούς παραγωγής. Σοβαρή ξηρασία στο Βιετνάμ, τη δεύτερη σε παραγωγή χώρα καφέ στον κόσμο, εκσφενδόνισε την τιμή της ποικιλίας Robusta, που αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, σε υψηλό 45 ετών. Πικρός καφές…

Πολλές περιοχές που παραδοσιακά φημίζονται για τις πρώτες ύλες που παράγουν κλονίζονται από την κλιματική κατάρρευση. Στα επόμενα χρόνια θα δούμε μεγάλες αλλαγές, μείωση της παραγωγής, κατάργηση ή «μετακόμιση» καλλιεργειών, περαιτέρω άνοδο των τιμών σε αρκετά προϊόντα που τα θεωρούσαμε αυτονόητα στην καθημερινή διατροφή μας αλλά ίσως χρειαστεί να τα περιορίσουμε δραστικά. Οι καύσωνες βάζουν φωτιά και στο πορτοφόλι μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT