Τι «ακούγεται» στο μυαλό μιας έφηβης

Χιούμορ και τρυφερότητα στο σίκουελ της μεγάλης επιτυχίας της Pixar

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μυαλά που κουβαλάς 2 ★★★½
ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ (2024), 100΄
Σκηνοθεσία: Κέλσεϊ Μαν
Ακούγονται: Εϊμι Πίλερ, Μάγια Χοκ

Το πολυαναμενόμενο σίκουελ της μεγάλης επιτυχίας της Pixar έρχεται στις αίθουσες και δεν απογοητεύει. Η μικρή Ράιλι έχει φτάσει πια τα 13, μεγαλώνει ευτυχισμένα με τους γονείς της και λατρεύει το χόκεϊ και τις δύο κολλητές της.

Κυρίως οι πέντε φωνούλες – συναισθήματα μέσα στο κεφάλι της (Χαρά, Λύπη, Φόβος, Αηδία, Θυμός) έχουν μάθει επιτέλους να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους.

Καθώς ωστόσο το κορίτσι μπαίνει πια στην εφηβεία, μια νέα ομάδα συναισθημάτων έρχεται να κάνει… κατάληψη στα κεντρικά, με επικεφαλής την αεικίνητη Ανησυχία. Καθώς η Ράιλι βρίσκεται στο κατώφλι της μύησης στον καινούργιο κόσμο του γυμνασίου, μια ολόκληρη μάχη ξεσπάει μέσα στο μυαλό της με απρόβλεπτες –και πολύ αστείες– συνέπειες.

Μπορεί οι δημιουργοί της πρώτης ταινίας –εξαιρουμένης της Μεγκ Λε Φεβ– να μη συνεχίζουν εδώ, ωστόσο το πνεύμα του ευφυούς κινουμένου σχεδίου που μας βάζει μέσα στο μυαλό ενός μικρού παιδιού παραμένει ακέραιο.

Το σύνολο γίνεται μάλιστα ακόμη πιο ενδιαφέρον, καθώς η νεαρή πρωταγωνίστρια αποκτάει νέα, πιο περίπλοκα συναισθήματα, μπαίνοντας σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών.

«Συναντηθήκαμε με ειδικούς. Διαβάσαμε πολλά βιβλία και μιλήσαμε με ψυχολόγους για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο. Εγινε ξεκάθαρο ότι υπήρχε μεγάλο περιθώριο για ψυχαγωγία με μια νέα ομάδα συναισθημάτων να έρχονται και να ενοχλούν τα βασικά πέντε».

Η Ανησυχία

Ο πιο σημαντικός από τους εισβολείς, βέβαια, έχει να κάνει με όσα προσωποποιεί η Ανησυχία. Αβεβαιότητα για την εισαγωγή στον κόσμο των «μεγάλων», ανησυχία για την εικόνα της στον περίγυρο, αναζήτηση έγκρισης και επιβεβαίωσης (π.χ. από την προπονήτρια), τύψεις κ.ο.κ. – όλα αυτά τα βασανιστικά εμπεριέχονται στην Ανησυχία, η οποία φέρνει ακόμη μαζί της τη Ζήλια, την Ντροπή και την Ανία. «Μήπως από εδώ και πέρα θα έχουμε λιγότερη χαρά στη ζωή μας;», αναρωτιέται η ίδια η… Χαρά, σε μια δυσοίωνη αλλά μάλλον εύστοχη παρατήρηση.

Το «κλειδί» φυσικά εδώ είναι το χιούμορ, η ατάκα, το έξυπνο σενάριο που μας περνάει από σεκάνς σε σεκάνς με διασκεδαστικό τρόπο, περιλαμβάνοντας αρκετές πραγματικά ξεκαρδιστικές στιγμές, αλλά και μια συγκινητική κορύφωση.

Στην υποτιτλισμένη εκδοχή της ταινίας έχουμε και σταρ ηθοποιούς, όπως οι Εϊμι Πόλερ, Μάγια Χοκ, Αντέλ Εξαρχόπουλος κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT