Godzilla Minus One: Η ιστορία προέλευσης του ιαπωνικού μυθικού τέρατος (★★★½)
godzilla-minus-one-η-ιστορία-προέλευσης-του-ιαπωνικο-563082130

Godzilla Minus One: Η ιστορία προέλευσης του ιαπωνικού μυθικού τέρατος (★★★½)

Αιμίλιος Χαρμπής
Ακούστε το άρθρο

Godzilla Minus One ★★★½
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2023), 124΄
Σκηνοθεσία: Τακάσι Γιαμαζάκι
Ερμηνείες: Μινάμι Χαμάμπε, Ριονοσούκε Καμίκι

Διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Netflix βρίσκεται πλέον το εντυπωσιακό πρίκουελ του κινηματογραφικού μύθου του «Γκοτζίλα», το οποίο απέσπασε και το Οσκαρ ειδικών εφέ. Αμέσως μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιαπωνία είναι μια χώρα σε συντρίμμια, η οποία παλεύει να ορθοποδήσει. Ενας νεαρός πιλότος, γεμάτος τύψεις από τη θητεία του στον πόλεμο, γίνεται μάρτυρας της εμφάνισης ενός πελώριου τέρατος, που αποτελεί αποτέλεσμα μετάλλαξης, λόγω της ραδιενέργειας της ατομικής βόμβας. Εκείνος, μαζί με μερικούς ακόμη συντρόφους, θα πάρει μέρος σε μια καινούργια μάχη κόντρα σε έναν τρομακτικό αντίπαλο.

Η ιαπωνική παραγωγή επιτυγχάνει να μεταφέρει άρτια το πνεύμα του (επίσης ιαπωνικού) μύθου, μέσα από μια ενδιαφέρουσα ιστορία με πολύ ευδιάκριτες ιστορικές προεκτάσεις. Το συλλογικό τραύμα του πυρηνικού ολέθρου προσωποποιείται απολύτως στη μορφή του Γκοτζίλα, του ραδιενεργού τέρατος που επιστρέφει ξανά και ξανά για να χτυπήσει την Ιαπωνία. Η οικολογική καταστροφή γενικότερα και οι συνέπειές της αποτελούν εδώ θέμα της ταινίας, η οποία μπορεί να μη διαθέτει λαμπερούς πρωταγωνιστές, ωστόσο ελάχιστα άλλα έχει να ζηλέψει από αντίστοιχες αμερικανικές παραγωγές. Τα δε οσκαρικά ειδικά εφέ είναι πράγματι εκπληκτικά ζωντανεύοντας τόσο το… κτήνος όσο και τα θύματά του (πλοία, αεροπλάνα, κτίρια), σε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές σκηνές δράσης που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην οθόνη.

Godzilla Minus One: Η ιστορία προέλευσης του ιαπωνικού μυθικού τέρατος (★★★½)-1
Η 7χρονη Σολ ετοιμάζεται για το πάρτι του βαριά άρρωστου πατέρα της, στην ταινία «Τοτέμ».

Τοτέμ ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023)
Σκηνοθεσία: Λίλα Αβιλές
Ερμηνείες: Ναΐμα Σεντιές, Μονσεράτ Μαρανιόν

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε ένα συγκινητικό φιλμ γύρω από την απώλεια και τους οικογενειακούς δεσμούς αγάπης.

Η 7χρονη Σολ περνάει τη μέρα στο σπίτι του παππού της, βοηθώντας τις θείες της στις ετοιμασίες για το γενέθλιο πάρτι του σοβαρά άρρωστου πατέρα της. Καθώς οι εντάσεις μεταξύ των συγγενών ανεβαίνουν, το σπίτι μετατρέπεται σε ένα μικρό χάος, όπου καταπιεσμένα συναισθήματα, προκαταλήψεις και μυστικά του παρελθόντος έρχονται στην επιφάνεια.

Η Λίλα Αβιλές περιγράφει έξυπνα τη δράση μέσα από τη ματιά του μικρού κοριτσιού, αντιπαραβάλλοντας τη δική της αθωότητα με τον τρόμο του θανάτου. Η σκιά αυτού του τελευταίου, πρακτικά ασύλληπτη για τον παιδικό νου, πλανάται σε ολόκληρο το φιλμ, το οποίο πάντως παραμένει γλυκόπικρο. Σε πολύ καλό επίπεδο είναι και οι ερμηνείες των ενηλίκων, με τους γυναικείους ρόλους να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο και να καθορίζουν βασικά τις εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT