Τατόι: Μάχη με τον χρόνο για να ολοκληρωθεί το 2025
τατόι-μάχη-με-τον-χρόνο-για-να-ολοκληρω-563084758

Τατόι: Μάχη με τον χρόνο για να ολοκληρωθεί το 2025

Οι οικίες Στουρμ, αρχικηπουρού, φροντιστή και το κτίριο των τηλεπικοινωνιών θα παραδοθούν προς πολιτιστική χρήση το φθινόπωρο

Σάκης Ιωαννίδης
Ακούστε το άρθρο

Εργοτάξιο θυμίζει το Τατόι, με σκαλωσιές γύρω από το κτίριο του ανακτόρου, σωληνώσεις να διαπερνούν τα δάπεδα των δωματίων, τις αποκατεστημένες οικίες Στουρμ και αρχικηπουρού να παίρνουν την τελική μορφή τους, ενώ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για την αποκατάσταση του νέου βουστασίου, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι δύο οικίες μαζί με εκείνη του φροντιστή και το κτίριο των τηλεπικοινωνιών θα παραδοθούν προς πολιτιστική χρήση το φθινόπωρο. Στο νέο βουστάσιο, όπως είναι γνωστό, θα παρουσιάζονται τα οχήματα-μνημεία της τέως βασιλικής οικογενείας, η αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος, ενώ ο όροφος θα μετατραπεί σε χώρο συνεδρίων και εκδηλώσεων. Για το παλιό βουστάσιο, που προορίζεται να γίνει μουσείο των βασιλικών αμαξών, έχει ολοκληρωθεί η μουσειολογική και η μουσειογραφική μελέτη. Στο κτίριο των μαγειρείων από τις αρχές του 2026 θα λειτουργήσει το εκδοτήριο εισιτηρίων αλλά και το βεστιάριο, το αναψυκτήριο και το γραφείο των υπευθύνων του μουσείου του ανακτόρου.

Τατόι: Μάχη με τον χρόνο για να ολοκληρωθεί το 2025-1
Ο σταδιακός καθαρισμός οικοσήμου από βασιλική άμαξα του Τατοΐου.

Τα έργα που εκτελούνται στο Τατόι από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ έχουν συνολικό προϋπολογισμό 58 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025 – τουλάχιστον για τις βασικές μουσειακές υποδομές. Με άλλα λόγια, σε περίπου 18 μήνες ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος θα πρέπει να έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα από τη σημερινή.

«Το έτος 2025 αποτελεί το χρονικό ορόσημο για τα έργα της αποκατάστασης του ιστορικού πυρήνα του Τατοΐου, καθώς στο τέλος του ολοκληρώνονται και αποδίδονται στο κοινό οι βασικές μουσειακές υποδομές του. Η αποκατάσταση, η ανάδειξη και η λειτουργία του κτήματος αποτελεί εμβληματικό έργο», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, προχωρούν και οι εργασίες για την αποκατάσταση των κήπων με τον ίδιο ορίζοντα ολοκλήρωσης, ενώ θα εκπονηθούν μελέτες αποκατάστασης του θερμοκηπίου και του παρακείμενου γηπέδου τένις προκειμένου και αυτά να είναι έτοιμα έως το τέλος του επόμενου έτους.

Τατόι: Μάχη με τον χρόνο για να ολοκληρωθεί το 2025-2
Το φθινόπωρο θα παραδοθούν προς χρήση οι οικίες Στουρμ, αρχικηπουρού, φροντιστή και το κτίριο των τηλεπικοινωνιών στο Τατόι, ενώ προχωρούν οι εργασίες στα υπόλοιπα κτίρια και στο ανάκτορο, που θα γίνει μουσείο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Στον όροφο του νέου βουστασίου (φωτογραφία) θα δημιουργηθεί χώρος εκδηλώσεων και συνεδρίων.

Για τρία κτίρια, το υπασπιστήριο, που θα λειτουργήσει ως γραφείο διοίκησης του κτήματος, το χοιροστάσιο, που θα γίνει πωλητήριο αναμνηστικών ειδών, και το κτίριο εποχικών εργατών, που θα λειτουργήσει ως χώρος εκπαίδευσης σε συνεργασία με πανεπιστήμια, οι μελέτες αποκατάστασής τους έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η ένταξή τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Το στοίχημα για το ΥΠΠΟ είναι να κερδηθεί η μάχη με τον χρόνο ώστε οι εργασίες να ολοκληρωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Την ανησυχία του για την τήρησή τους εξέφρασε στην «Κ» ο ιστορικός του Τατοΐου Κώστας Σταματόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε το κτήμα πριν από λίγες ημέρες. «Υπάρχει πρόοδος, έχει γίνει σημαντική δουλειά στα θεμέλια και στο υπόγειο του ανακτόρου, αλλά η διαδικασία είναι υπερβολικά αργή», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT