Ανούκ Εμέ: Εφυγε από τη ζωή η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός

Ανούκ Εμέ: Εφυγε από τη ζωή η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός

Υπήρξε πρωταγωνίστρια ταινιών όπως οι «Ενας άνδρας και μία γυναίκα», «Λόλα» και «Ντόλτσε Βίτα»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ανούκ Εμέ, πρωταγωνίστρια ταινιών όπως οι «Ενας άνδρας και μία γυναίκα», «Λόλα» και «Ντόλτσε Βίτα», απεβίωσε σήμερα στο Παρίσι σε ηλικία 92 ετών, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καλλιτεχνικός πράκτοράς της.

Η ηθοποιός «έφυγε σήμερα το πρωί», δήλωσε ο καλλιτεχνικός πράκτορας Σεμπαστιάν Περολά του πρακτορείου TimeArt.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Manuela Papatakis (@manuelapapatakis)

Η Μανουέλα Παπατάκη, η κόρη της Ανουκ Εμέ και του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Νίκου Παπατάκη, γνωστοποίησε επίσης τον θάνατό της εκφράζοντας την «απέραντη θλίψη» της στον λογαριασμό της στο Instagram.

Γεννημένη στις 27 Απριλίου του 1932 στο Παρίσι, η Εμέ μεγάλωσε με γονείς ηθοποιούς και έκανε την πρώτη εμφάνισή της στο σινεμά το 1947, ενώ ήταν ακόμα ανήλικη. 

Το 1958 υποδύθηκε την τραγική καλλιτέχνιδα Ζαν Εμπιτέρν στην ταινία «Les Amants de Montparnasse» του Ζακ Μπεκέρ. Στη συνέχεια εμφανίστηκε στις εμβληματικές ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι, «8 1/2» και «La Dolce Vita», ενώ πρωταγωνίστησε στη σημαντική ταινία του Ζακ Ντεμί «Λόλα».

Ανούκ Εμέ: Εφυγε από τη ζωή η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός-1
Με τον σύζυγο της Αλμπερτ Φίνεϊ το 1970 [AP Photo/Eddie Worth].

Το 1966 πρωταγωνίστησε, στο πλευρό του Ζαν – Λουί Τρεντινιάν, στη δημοφιλή ταινία του Κλοντ Λελούς «Un homme et une femme». Για την ερμηνεία της κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και προτάθηκε για Οσκαρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας. 

Μία ακόμη σπουδαία στιγμή της καριέρας της ήταν η ταινία «Salto nel vuoto» του Μάρκο Μπελόκιο, με συμπρωταγωνιστή τον Μισέλ Πικολί. Αμφότεροι κέρδισαν τα βραβεία καλύτερης ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών του 1980. 

Ανούκ Εμέ: Εφυγε από τη ζωή η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός-2
Από αριστερά προς τα δεξιά: Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, Ανούκ Εμέ, Λουίζ Ράινερ, Φεντερίκο Φελίνι και Ανίτα Εκμπεργκ, στα γυρίσματα του αριστουργηματικού «La Dolce Vita» [AP Photo/Mario Torrisi].

Υπήρξε από το 1951 έως το 1954 παντρεμένη με τον εμβληματικό Ελληνα σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, τη Μανουέλα το 1952. Από το 1970 έως το 1978 υπήρξε παντρεμένη με τον Βρετανό ηθοποιό Αλμπερτ Φίνεϊ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT