Μουσείο Ακρόπολης: Αύξηση εισιτηρίου και νέοι χώροι

Μουσείο Ακρόπολης: Αύξηση εισιτηρίου και νέοι χώροι

Από 1ης Νοεμβρίου το αντίτιμο της γενικής εισόδου διαμορφώνεται στα 20 ευρώ για όλο τον χρόνο. Το «Μουσείο της Ανασκαφής» ανοίγει στις 26 Ιουνίου.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερο κατά ένα νέο εκθεσιακό χώρο όπου θα παρουσιάζονται τα ευρήματα των ανασκαφών που διενεργήθηκαν στα θεμέλιά του, αλλά και με το εισιτήριό του αυξημένο στα 20 ευρώ από την 1η Νοεμβρίου, θα είναι το Μουσείο της Ακρόπολης στο 15ο έτος της λειτουργίας του, όπως ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής του Νίκος Σταμπολίδης.

Το αντίτιμο της γενικής εισόδου θα διαμορφωθεί στα 20 ευρώ για όλο τον χρόνο, έναντι 15 ευρώ που είναι σήμερα για τη θερινή περίοδο και 10 ευρώ για τη χειμερινή (όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του μουσείου). Η μειωμένη είσοδος θα διαμορφωθεί στα 10 ευρώ.

Oσον αφορά το νέο «Μουσείο της Ανασκαφής» (ή «Μουσείο κάτω από το Μουσείο», όπως το περιέγραψε ο κ. Σταμπολίδης, καθώς θα βρίσκεται στη βάση του Μουσείου της Ακρόπολης), θα ανοίξει στις 26 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει 1.150 αντικείμενα, από τα χιλιάδες που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι που έζησαν στην περιοχή για πάνω από 4.500 χρόνια.

Στην ενημέρωση για τα πεπραγμένα της χρονιάς (2023-2024) o καθηγητής έδωσε και στοιχεία για την επισκεψιμότητα του Μουσείου της Ακρόπολης, η οποία το πρώτο εξάμηνο το 2024 (μέχρι τις 15 Ιουνίου) έφτασε στους 904.541 επισκέπτες. Μια τέτοια προσέλευση δεν υπολείπεται εκείνης της αντίστοιχης χρονικής περιόδου της προηγούμενης χρονιάς, καθώς με δεδομένη την ημερήσια επισκεψιμότητα που κυμαίνεται μεταξύ 8.000 και 12.000 επισκεπτών, ο κ. Σταμπολίδης εκτίμησε ότι όταν το εξάμηνο ολοκληρωθεί, «θα περάσουμε το ένα εκατομμύριο».

Σχετικά με την πρόσφατη δήλωση της αντιπροσώπου της Τουρκίας σε επιτροπή της UNESCO ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη «φιρμανιού» που να νομιμοποιούσε την απόσπαση των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Λόρδο Ελγιν, ο κ. Σταμπολίδης υπογράμμισε και την υποστηρικτική στάση πολλών ακόμα χωρών.

Ερωτώμενος από την «Κ» αν η δήλωση της Τουρκίας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση εκ μέρους της Ελλάδας ενός αυθεντικού φιρμανιού-διαβατηρίου του Λόρδου Βύρωνα (που παρουσιάζεται στο Μουσείο της Ακρόπολης σε έκθεση που θα παραταθεί) σηματοδοτεί μια επαναφορά και των νομικού τύπου διεκδικήσεων, ο καθηγητής σημείωσε ότι τέτοια επιχειρήματα είναι «πρόσθετα», ενώ συμπλήρωσε και ότι η σχετική επιτροπή που ορίστηκε από το ΥΠΠΟ για να συμμετέχει στις επιτροπές της UNESCO λειτουργεί «ως ομάδα που εκπροσωπεί τη χώρα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σταμπολίδης και στο θραύσμα Fagan, αναφέροντας ότι τον Ιούνιο του 2023 το Μουσείο της Ακρόπολης συμμετείχε σε στρογγυλή τράπεζα της UNESCO, όπου παρουσίασε τη διαδικασία επιστροφής του.

Ο καθηγητής παρουσίασε επίσης τις εκθέσεις και δράσεις που πραγματοποίησε το Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ ανέφερε και το έργο «Ψηφιακό Αρχαιολογικό Αρχείο», που αφορά στην τεκμηρίωση 30.000 αντικειμένων και στην καταχώρισή τους στο Σύστημα Διαχείρισης Συλλογών MuseumPlus, καθώς και στο πρόγραμμα «Μουσείο στο σχολείο» που αναμένεται να δοθεί ως δυνατότητα και στην ομογένεια. Τέλος, υπογράμμισε ότι οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται στο εξής στον αύλειο χώρο του μουσείου, το οποίο για λόγους ομαλής λειτουργίας θα παραμένει ανοιχτό στη διάρκειά τους, αλλά με αντίτιμο εισόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT