Στο φως αμφορείς 3.300 ετών – Εικόνες από το αρχαιότερο ναυάγιο

Στο φως αμφορείς 3.300 ετών – Εικόνες από το αρχαιότερο ναυάγιο

Ειδικοί της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) σχολιάζουν ότι η ανακάλυψη του ναυαγίου τόσο μακριά από οποιαδήποτε ξηρά, αποδεικνύει πως οι ναυτικοί της εποχής εκείνης είχαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στους ωκεανούς χρησιμοποιώντας για την πλοήγηση τις θέσεις των ουράνιων σωμάτων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορτίο από τα απομεινάρια του αρχαιότερου ναυαγίου που έχει βρεθεί ποτέ στα βάθη της θάλασσας ανακαλύφθηκε στην ανατολική Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσαν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι.

Εκατοντάδες άθικτοι αμφορείς, που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 3.300 ετών, ανακαλύφθηκαν 90 χιλιόμετρα ανοικτά των βόρειων ακτών του Ισραήλ, σε βάθος 1.800 μέτρων, στον πυθμένα της θάλασσας.

Ειδικοί της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) σχολιάζουν ότι η ανακάλυψη καταδεικνύει πως οι ναυτικοί της εποχής εκείνης είχαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στους ωκεανούς χρησιμοποιώντας για την πλοήγηση τις θέσεις των ουράνιων σωμάτων , υπολογίζοντας τις συντεταγμένες τους από τον ήλιο και τα αστέρια.

Το ναυάγιο βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας έρευνας ρουτίνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Στο φως αμφορείς 3.300 ετών – Εικόνες από το αρχαιότερο ναυάγιο-1
Πηγή φωτ. Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ

Σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, το ναυάγιο είναι το παλαιότερο που έχει βρεθεί ποτέ στην περιοχή και πιθανότατα βυθίστηκε κατά τη διάρκεια καταιγίδας ή εξαιτίας πειρατικής επίθεσης.

«Το εύρημα αυτό μας αποκαλύπτει όσο κανένα άλλο τις ικανότητες πλοήγησης των αρχαίων ναυτικών», δήλωσε ο Τζέικομπ Σαρβίτ, επικεφαλής της θαλάσσιας μονάδας της ΙΑΑ. Οπως τόνισε, η θέση του πλοίου δείχνει ότι οι ναυτικοί εκείνης της εποχής ήταν ικανοί να διασχίζουν τη Μεσόγειο Θάλασσα χωρίς την ανάγκη να διατηρούν οπτική επαφή με κάποια ακτή.

«Από αυτό το γεωγραφικό σημείο, μόνο ο ορίζοντας είναι ορατός. Για να πλοηγηθούν χρησιμοποιούσαν πιθανώς τα ουράνια σώματα, παρατηρώντας τις θέσεις του ήλιου και των άστρων».

Το φορτίο εντοπίστηκε από υποβρύχια ρομπότ που ανήκουν στην εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Energean, η οποία αναζητούσε πιθανές νέες πηγές ενέργειας στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών.

Οι κάμερες έπιασαν «κάτι που φαινόταν να είναι ένας μεγάλος σωρός από κανάτες στοιβαγμένες στον πυθμένα της θάλασσας», σύμφωνα με τη δρα Κάρνιτ Μπαχάρταν της εταιρείας.

Στο φως αμφορείς 3.300 ετών – Εικόνες από το αρχαιότερο ναυάγιο-2
Πηγή φωτ. Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ

Μόνο δύο από τους αμφορείς αφαιρέθηκαν με ειδικά εργαλεία, ώστε να μη διαταραχθούν τα υπόλοιπα αντικείμενα. Πιστεύεται ότι ανήκαν σε Χαναναίους, οι οποίοι ζούσαν σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη σημερινή Τουρκία έως την Αίγυπτο.

Η δρ Μπαχάρταν χαρακτήρισε την ανακάλυψη «πραγματικά συγκλονιστική» σημειώνοντας ότι μόνο άλλα δύο ναυάγια πλοίων με φορτίο από την ύστερη εποχή του Χαλκού έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα, τα οποία είχαν ανακαλυφθεί σχετικά κοντά στις τουρκικές ακτές με τη χρήση απλού καταδυτικού εξοπλισμού.

«Με βάση αυτά τα ευρήματα από εκείνα τα δύο ναυάγια, η ακαδημαϊκή υπόθεση μέχρι τώρα ήταν ότι το εμπόριο εκείνη την εποχή εκτελούνταν με ασφαλή πλεύση από λιμάνι σε λιμάνι, κατά την οποία οι ναυτικοί διατηρούσαν οπτική επαφή με την ακτογραμμή», δήλωσε η δρ Μπαχαρτάν. «Η ανακάλυψη αυτού του ναυαγίου αλλάζει τώρα εντελώς την αντίληψή μας για τις ικανότητες των αρχαίων ναυτικών».

«Είναι το πρώτο που βρέθηκε σε τόσο μεγάλη απόσταση, χωρίς οπτική επαφή με καμία ξηρά», σημειώνει.

Οι αμφορείς θα εκτεθούν αυτό το καλοκαίρι στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Κέντρο Αρχαιολογίας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT