Συμμορίες, ρόδες και καυτές σέλες

Μοτοσικλέτες, αλκοόλ και οργισμένα νιάτα στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μηχανόβιοι ★★★
ΔΡΑΜΑ (2024), 116΄
Σκηνοθεσία: Τζεφ Νίκολς
Ερμηνείες: Οστιν Μπάτλερ, Τζόντι Κόμερ, Τομ Χάρντι

Ο Τζεφ Νίκολς του υπέροχου «Mud» εμπνέεται από το κινηματογραφικό «The Wild One», το τηλεοπτικό «Sons of Anarchy» αλλά και την gonzo δημοσιογραφία του Χάντερ Σ. Τόμπσον στο «Hells Angels» προκειμένου να μας βάλει στον κόσμο των μηχανόβιων συμμοριών της Αμερικής. Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και οι μοτοσικλετιστικές λέσχες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις ΗΠΑ.

Η νεαρή Κάθι (Τζόντι Κόμερ) θα γνωρίσει και θα ερωτευθεί τον γοητευτικό Μπένι (Οστιν Μπάτλερ), επίσης νεαρό μέλος μιας λέσχης – συμμορίας με το όνομα «Βάνδαλοι». Προοδευτικά η κοπέλα θα γίνει μέρος ενός τελείως ξεχωριστού κόσμου, γεμάτου από περιθωριακούς τύπους, βία, γνήσιο πνεύμα ελευθερίας και, φυσικά, μπόλικη τρέλα.

Ροκ εποχή

Ο Νίκολς αντλεί από όλες τις πηγές που αναφέραμε παραπάνω, όχι τόσο για να εμπλουτίσει την πλοκή του –αυτή άλλωστε είναι μάλλον υποτυπώδης–, αλλά κυρίως για να χτίσει όσο πιο αυθεντικά γίνεται την ατμόσφαιρα της ταινίας του. Είναι πράγματι δύσκολο το 2024 να περιγράψει κανείς στην οθόνη (ή οπουδήποτε) την πιο… ροκ κατάσταση της πιο ροκ εποχής που έχει υπάρξει ποτέ, και ο Αμερικανός κινηματογραφιστής, αν και γεννημένος μόλις το 1978, προσπαθεί σκληρά για να το καταφέρει.

Η ταινία του είναι αρκούντως «βρώμικη», βίαιη και (οριακά) σέξι· μοτοσικλέτες που βρυχώνται, δερμάτινα μπουφάν, μπαντάνες, σκισμένα τζιν και βαριές μπότες. Αφθονο αλκοόλ και λάδι μηχανής.

Ο κινηματογραφικός φακός ακολουθεί τους «Βανδάλους» σε μια διαδρομή που συχνά θυμίζει την ατμόσφαιρα του «Easy Rider» του Ντένις Χόπερ.

Ολα τα παραπάνω βρίσκονται εκεί μαζί με το αναρχικό πνεύμα που κυρίως ενσαρκώνει ο χαρακτήρας του Οστιν Μπάτλερ. Ο τελευταίος κάνει διαγωνισμό μπάσας φωνής και άγριας ματιάς (στην πρώτη κερδίζει, στη δεύτερη χάνει) με τον Τομ Χάρντι, ο οποίος υποδύεται τον αινιγματικό αρχηγό της συμμορίας. Οι δυο τους αντιπροσωπεύουν την εποχή της αθωότητας στον κόσμο των «μηχανόβιων», παρόμοια με την αίσθηση που αναβλύζει π.χ. από το «Easy Rider» του Ντένις Χόπερ.

Κλειστή στροφή

Η παρακμή ωστόσο βρίσκεται κοντά. Ο πόλεμος του Βιετνάμ, τα πολιτικά σκάνδαλα και οι δολοφονίες αντικατοπτρίζονται στην αγριότητα, στα ναρκωτικά και στην παράνοια που θα αλλάξουν οριστικά και τους «Βανδάλους» στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ταιριαστά και στο πνεύμα του Χάντερ Τόμπσον, όλα αυτά εμείς τα μαθαίνουμε μέσα από την εξομολογητική αφήγηση της Κάθι μπροστά στο μικρόφωνο ενός δημοσιογράφου ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την ιστορία της λέσχης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT