Η Ευρώπη στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Η Ευρώπη στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν το καλοκαίρι του 2022 όταν τα Χανιά υποδέχτηκαν για πρώτη φορά το νέο Φεστιβάλ Βιβλίου, που έμελλε να γίνει θεσμός και πόλος έλξης συγγραφέων και βιβλιόφιλων επισκεπτών. Η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση ξεκινάει σήμερα, Τετάρτη, και διαρκεί έως και την Κυριακή από τον Δήμο Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.

Οπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, το φεστιβάλ πραγματοποιείται με επίκεντρο το ενετικό λιμάνι της πόλης, μεταξύ του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ – Μεγάλο Αρσενάλι) και του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης». Επιπλέον, όμως, φέτος προστίθενται και νέοι χώροι, όπως το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης –ένα εμβληματικό τοπόσημο των Χανίων όπου στεγάζεται η μόνιμη έκθεση αρχαίας και παραδοσιακής ναυπηγικής–, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και ένας πρωτότυπος, πολυλειτουργικός χώρος, το MULaR (Mobile Urban Living Room), που θα τοποθετηθεί στην πλατεία Κατεχάκη.

Με κεντρικό άξονα «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική», το φεστιβάλ επιχειρεί φέτος μια περιδιάβαση στο πολυκύμαντο παρελθόν και στις αβεβαιότητες του μέλλοντος της ευρωπαϊκής ηπείρου, μέσα από το βλέμμα της λογοτεχνίας, της ιστορίας, της πολιτικής.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 100 ομιλητές από 17 χώρες –συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές, διανοούμενοι και καλλιτέχνες– που λαμβάνουν μέρος σε περισσότερες από 60 θεματικές συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια, θεατρικά δρώμενα, περφόρμανς, συναυλίες κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, στις οποίες μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο Ιταλός συγγραφέας Αλμπέρτο Γκαρλίνι, ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Πολεοδομίας και Πολιτισμικής Γεωγραφίας στη Σορβόννη Γεώργιος Πρεβελάκης, ο πολυβραβευμένος Βούλγαρος συγγραφέας Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ, ο Αμερικανός συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Αντονι Πάγκντεν, η μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας Τιτίκα Δημητρούλια, ο ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κορλίρας, ο συγγραφέας και καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po) και του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης κ.ά.

Επιπλέον, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας και τη γένεση της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας, οι συμμετέχοντες του φεστιβάλ θα συζητήσουν και για τις προκλήσεις της ελληνικής δημοκρατίας και τις λογοτεχνικές αποτυπώσεις της. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη συζήτηση με τη συμμετοχή της πρόσφατα βραβευμένης με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για τη συνολική προσφορά του έργου της Ρέας Γαλανάκη, η οποία συνομιλεί με τη Νίκη Τρουλλινού («Οδός Σόλωνος»), τον συγγραφέα και μεταφραστή Ανδρέα Αποστολίδη, τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Νικόλα Σεβαστάκη και τον δημοσιογράφο και διευθυντή του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης», Γιάννη Μπασκόζο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT