Η φαντασία του Σταμάτη Θεοχάρη

Ο Σταμάτης Θεοχάρης, έχοντας κατακτήσει ωριμότητα και αυτοπεποίθηση, οργανώνει την καλλιτεχνική του εξωστρέφεια σαν ένας τροβαδούρος μιας σουρεαλιστικής και απολύτως προσωπικής ποπ ποιητικής

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κόσμος που έχει δημιουργήσει με τη ζωγραφική του ο Σταμάτης Θεοχάρης είναι ένας κόσμος πυκνός, περιδινούμενος και ρευστός, γεμάτος χρώμα, κίνηση και φαντασία. Αυτή η απρόβλεπτη συνθήκη εκβάλλει στα μάτια του θεατή ως μια σειρά αλληγορικών συνθέσεων που εξάπτουν τον νου και τον οδηγούν σε ξέφωτα υβριδικών αισθητικών συγκατοικήσεων που επιβεβαιώνουν την ισχυρή αφηγηματικότητα σε όλα τα έργα του Σταμάτη Θεοχάρη.

Η ζωγραφική που μας παρουσιάζει στην ατομική έκθεσή του στην γκαλερί Alma της Μαρίας Αλμπάνη (Υψηλάντου 24, Κολωνάκι, έως 29/6) και με τίτλο «Viscera/Σπλάχνα» εκκινεί από έναν κόσμο ωσεί αληθινό και φτάνει σε πολλαπλές εκδοχές μιας ονειροφαντασίας. 

Ο Σταμάτης Θεοχάρης, έχοντας κατακτήσει ωριμότητα και αυτοπεποίθηση, οργανώνει την καλλιτεχνική του εξωστρέφεια σαν ένας τροβαδούρος μιας σουρεαλιστικής και απολύτως προσωπικής ποπ ποιητικής. Εχει ποίηση η ζωγραφική του και ας παρασύρει αρχικά σε μια πιο εύκολη καθαρά αισθητική υποδοχή. Ο Σταμάτης Θεοχάρης μας παρουσιάζει ειλητάρια μιας ποπ αρτ, λεπτοκεντημένους θριάμβους της επιθυμίας, του φόβου και του απείρου, ταπισερί σπασμών, στροβίλων και εξακοντισμών, όπου όλα καταλύονται και αναγεννώνται σε κύκλους ζωής. Γεμάτο συμβολισμούς το έργο του Σταμάτη Θεοχάρη είναι πολυσυλλεκτικό, εκλεκτικιστικό, γεμάτο υπερβολές και παύσεις, σε έναν αέναο δρόμο προς τον άχρονο ορίζοντα ενός τέλους που είναι και αφετηρία. 

Με υπαινικτικές αναφορές στην ποιητική μιας θεολογικής αφήγησης, με κεφάλαια και υποενότητες, ο κόσμος του Σταμάτη Θεοχάρη εμφανίζεται ουμανιστικός και όχι κυνικός. Το εύρος της φαντασίας του, η σχεδιαστική του δεινότητα, η βαθιά δεξαμενή των αναφορών του και η πλούσια χρωματική παλέτα του, ορίζουν ένα απολύτως αναγνωρίσιμο έργο με ταυτότητα και υπογραφή. 

Η φαντασία του Σταμάτη Θεοχάρη-1
Η φαντασία του Σταμάτη Θεοχάρη-2
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT