Ηχηρή παραίτηση στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών

Ηχηρή παραίτηση στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρόεδρος του φορέα, Γιώργος Πανέτσος, ζήτησε να αποχωρήσει επικαλούμενος σοβαρά διοικητικά προβλήματα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, για λόγους που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος, υπέβαλε στο υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο καθηγητής Γιώργος Πανέτσος.

Πηγές από το περιβάλλον του μουσείου αναφέρουν ότι ο κ. Πανέτσος ζήτησε να αποχωρήσει από το πόστο του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, επικαλούμενος σοβαρά προβλήματα στη διοίκηση του οργανισμού, τα οποία έχουν να κάνουν με τη μη εφαρμογή θερινού ωραρίου στο μουσείο, την επί μήνες έλλειψη καθαριότητας στους χώρους του, την απουσία προγραμματισμού στις εκδηλώσεις του, την αδυναμία απόκτησης της διοικητικής ευελιξίας που θα του εξασφάλιζε η πρόσφατη μετατροπή του σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πανέτσος, καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών, διορίστηκε πρόεδρος του μουσείου τον Απρίλιο του 2023, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου 5021/2023 που μετέτρεψε σε ΝΠΔΔ πέντε μεγάλα ιδρύματα της χώρας.

Το πρόβλημα της μη εφαρμογής θερινού ωραρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών –το μοναδικό της χώρας που εν μέσω τουριστικής περιόδου δεν έχει ακόμη διευρύνει τις ώρες λειτουργίας του– διαπιστώνεται και από τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα του, όπου αναφέρεται ότι υποδέχεται το κοινό από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ. τη στιγμή που τα υπόλοιπα μουσεία λειτουργούν από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Αιτία του προβλήματος, σύμφωνα με την ενημέρωση της «Κ», είναι το γεγονός ότι το μουσείο δεν υλοποίησε την αναγκαία διαδικασία για να προσληφθεί το απαραίτητο εποχικό προσωπικό που κάθε χρόνο καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην καθαριότητα των χώρων του μουσείου απασχολείται εδώ και οκτώ μήνες μόλις ένα άτομο.

Εκφράζοντας ανάλογες διαμαρτυρίες, το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) αποφάσισε για σήμερα, Παρασκευή, την κήρυξη τετράωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας (9 π.μ. – 1 μ.μ.) του φυλακτικού προσωπικού που υπηρετεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών. Σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΥΦΑ κάνει λόγο για την «τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες του μουσείου», κάτι που η Ενωση αποδίδει επίσης στην έλλειψη προσωπικού καθαριότητας και στη μη πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων, αλλά και στην «παντελή έλλειψη επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ προσωπικού και διοίκησης».

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ, «το σωματείο είχε απευθύνει αίτημα συνάντησης στη γενική διευθύντρια και στο Δ.Σ. του μουσείου, με σκοπό να συζητηθούν τα προβλήματα, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση». Το προηγούμενο διάστημα, προβλήματα υγιεινής, ασφάλειας και κακοδιοίκησης του ιδρύματος είχαν επισημανθεί και από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η «Κ» επικοινώνησε με τη γενική διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, την αρχαιολόγο Κατερίνα Δελλαπόρτα, η οποία δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT