Πέθανε ο εικαστικός Κύριλλος Σαρρής

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπήρξε συστηματικός μελετητής του έργου του Μαρσέλ Ντυσάν από το 1989. Καλλιτέχνης και ο ίδιος, γιατρός, διανοούμενος. Ο Κύριλλος Σαρρής (1950-2024) έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών. Γεννημένος στη Λευκωσία, μαθήτευσε στους Κυπρίους ζωγράφους Λευτέρη Οικονόμου και Τηλέμαχο Κάνθο. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως ογκολόγος στην Αθήνα.

Στον χώρο των εικαστικών εμφανίστηκε με την έκθεση «Σημειώσεις» (1986, Νέες Μορφές) με τις έννοιες του «κειμένου» στην τέχνη, της καταγραφής και της αρχειοθέτησης να τον απασχολούν στο έργο του, που συνήθως είχε τη μορφή εγκαταστάσεων. Ως θεωρητικός και σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αγρα επιμελήθηκε τα βιβλία «Μαρσέλ Ντυσάν, Ο μηχανικός του χαμένου χρόνου» (1989 και 2008), «Η τέχνη την εποχή της διακύβευσης του Ν. Κάλας» (1997) και πιο πρόσφατα το βιβλίο «Marcel Duchamp (28.7.1887-2.10.1968)» με αφορμή την έκθεση έργων του Ντυσάν στην γκαλερί της Ελευθερίας Τσέλιου.

Αλληλογραφούσε με τον ζωγράφο Γιώργο Χατζημιχάλη για τέσσερα χρόνια και μέρος των εικαστικών επιστολών τους παρουσιάστηκε στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT