Οι Αγώνες του 1900 στο Παρίσι

Ξεφυλλίζοντας τα τετράδια της Ιστορίας, φτάνει κανείς στο 1900, που παραδόξως αποκτά επικαιρότητα αυτό το καλοκαίρι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 που θα γίνουν στο Παρίσι μάς οδηγούν σε κάποιους άλλους πρωιμότερους Αγώνες, εκείνους που είχαν ακολουθήσει τους πρώτους Αγώνες του 1896 στην Αθήνα.

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεφυλλίζοντας τα τετράδια της Ιστορίας, φτάνει κανείς στο 1900, που παραδόξως αποκτά επικαιρότητα αυτό το καλοκαίρι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 που θα γίνουν στο Παρίσι μάς οδηγούν σε κάποιους άλλους πρωιμότερους Αγώνες, εκείνους που είχαν ακολουθήσει τους πρώτους Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Το 1900, οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν διεξαχθεί στο Παρίσι σε μια εποχή που ο θεσμός δεν είχε βρει ακόμη απολύτως τον βηματισμό του και την παγκόσμια απήχηση που άρχισε να γνωρίζει λίγα χρόνια αργότερα. Το 1900 δεν είχε υπάρξει τελετή έναρξης και τελετή λήξης, αλλά οι Αγώνες είχαν διεξαχθεί κανονικά σε διάστημα πέντε μηνών, από τον Μάιο ώς τον Οκτώβριο. Ο λόγος ήταν ότι είχαν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελούν μέρος της Διεθνούς Εκθέσεως των Παρισίων, που το 1900 ήταν το μεγαλύτερο γεγονός παγκοσμίως.

Η έκθεση αυτή που είχε γίνει μόλις 11 χρόνια μετά την προηγούμενη Διεθνή Εκθεση των Παρισίων το 1889 (όταν είχε εγκαινιαστεί ο Πύργος του Αϊφελ) στερεώνοντας το παγκόσμιο γόητρο της Γαλλίας, που είχε να ανταγωνιστεί τη Βρετανική και τη Γερμανική Αυτοκρατορία. Η Γαλλία, όμως, ήταν πρωτοπόρος χώρα στην αυγή του 20ού αιώνα και τα γαλλικά τα μιλούσαν οι μορφωμένοι αστοί όλου του κόσμου. Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν θέλησε να συνδέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 με τη Διεθνή Εκθεση ώστε να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο στην παγκόσμια συνείδηση το μεγάλο όραμα της επιτυχούς πορείας των Αγώνων. Μια μεγάλη έκθεση στο μουσείο Ορσέ μας υπενθυμίζει τους Αγώνες εκείνης της εποχής.

Η Διεθνής Εκθεση του 1900 ήταν μια γιορτή του μέλλοντος. Η παγκόσμια κοινότητα υποδεχόταν τον νέον αιώνα με αισιοδοξία πιστεύοντας ότι η εκπληκτική πρόοδος στις επιστήμες, στην ιατρική, στην τεχνολογία, στην οικοδομική και στη μηχανική, στις επικοινωνίες και στις συγκοινωνίες θα διασφάλιζε την ευημερία. Τα εθνικά περίπτερα έθεταν και ζητήματα γοήτρου. Πλάι πλάι, τα περίπτερα της Ελλάδας και της Σερβίας με την αισθητική γλώσσα που συναιρούσε την ορθόδοξη ναοδομία με την αστική αρ νουβό αποτελούσαν δέλεαρ για φωτογραφικές λήψεις. Το εθνικό περίπτερο της Ελλάδας συναρμολογήθηκε αργότερα στη λεωφόρο Συγγρού. Είναι η εκκλησία του Αγίου Σώστη, που πήρε το όνομά της μετά την ανεπιτυχή απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά Γεωργίου Α΄ σε εκείνο το σημείο.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Γερμανικός εξπρεσιονισμός

Οι Αγώνες του 1900 στο Παρίσι-1
[ANNIE SCHLECHTER/ NEUE GALERIE NEW YORK]

Η Πάουλα Μόντερζον-Μπέκερ (1876-1907) υπήρξε σημαντική προσωπικότητα του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Παρά τη σπουδαιότητά της δεν είχε γίνει έως τώρα έκθεση έργων της στις ΗΠΑ. Τώρα, η Neue Galerie της Νέας Υόρκης, πινακοθήκη εξειδικευμένη στα νεωτερικά ρεύματα του γερμανόφωνου κόσμου, προβάλλει το έργο της Μόντερζον-Μπέκερ. Στη γενέτειρά της, Βρέμη, υπάρχει μουσείο αποκλειστικά αφιερωμένο στην τέχνη της. Η έκθεση της Νέας Υόρκης γίνεται σε συνεργασία με το Art Institute του Σικάγου.

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ
Αρμένιοι και Ιερουσαλήμ

Οι Αγώνες του 1900 στο Παρίσι-2
[FUNDACAO CALOUSTE GULBENKIAN]

Στο Μουσείο Γκουλμπενκιάν της Λισσαβώνας εγκαινιάστηκε μια έκθεση που φωτίζει την ιστορική σχέση των Αρμενίων με την πόλη της Ιερουσαλήμ. Οι ρίζες αυτής της μακραίωνης σχέσης πηγαίνουν πίσω στον 5ο αιώνα μ.Χ. Αλλωστε, ένα τμήμα της πόλης συνδέεται με την παρουσία των Αρμενίων έως σήμερα. Η έκθεση αξιοποιεί υλικό που φωτίζει τη σχέση του Καλούστε Γκουλμπενκιάν με τη Βιβλιο-θήκη που φέρει το όνομά του στο Αρμενικό Πατριαρχείο τη δεκαετία του ’30.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Εξι ζωές

Οι Αγώνες του 1900 στο Παρίσι-3
[NATIONAL PORTRAIT GALLERY]

Η νέα μεγάλη έκθεση ιστορικών πορτρέτων στην Εθνική Πινακοθήκη Προσωπογραφιών του Λονδίνου (μετά την πλήρη ανακαίνισή της) εγκαινιάστηκε και θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι. Εχει τίτλο «Εξι ζωές» και θέμα τις έξι συζύγους του Ερρίκου Η΄. Η έκθεση παρουσιάζει έργα ζωγραφικής του Χανς Χολμπάιν του νεότερου μαζί με φωτογραφίες του σύγχρονου δημιουργού Χιρόσι Σουγκιμότι, επιχειρώντας έναν διαχρονικό διάλογο. Στη φωτογραφία, η Κάθριν Παρ από τον Χολμπάιν.

ΣΙΔΝΕΪ
Αρ νουβό

Οι Αγώνες του 1900 στο Παρίσι-4
[ART GALLERY OF NEW SOUTH WALES/DIANE PANUCCIO]

Απολαμβάνουν πλήθος έργων του μεγαλύτερου ζωγράφου της αρ νουβό οι επισκέπτες στην Πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλλίας στο Σίδνεΐ. Πάνω από 200 έργα, ζωγραφική, εικονογράφηση, φωτογραφίες, αντικείμενα συνθέτουν τον μοναδικό κόσμο του Τσέχου καλλιτέχνη Αλφονς Μούχα (1860-1939). Οσοι παρακολουθούν νέες εκδόσεις για την αρ νουβό, ας σημειώσουν ότι ειδικά για την έκθεση τυπώθηκε κατάλογος με ενδιαφέροντα κείμενα και 200 φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του Αλφονς Μούχα.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Εκθεση Ροντέν

Οι Αγώνες του 1900 στο Παρίσι-5
[BOWMAN SCULPTURE]

Στην γκαλερί Bowman Sculpture του Λονδίνου (6 Duke Street) υπάρχει η δυνατότητα να δει κανείς μια έκθεση με έργα Ροντέν. Με τίτλο «Πρόσωπα και μύθοι: Τα πορτρέτα του Ροντέν, οι μεγάλες αναθέσεις, η μυθολογία και οι καινοτομίες στη γλυπτική», η έκθεση αποκαλύπτει τη μεγαλοφυΐα και την πολυπλοκότητα της σκέψης του Ροντέν. Περισσότερα από 30 γλυπτά επιτρέπουν στον θεατή να παρακολουθήσει την εξέλιξη της σκέψης του και της γλυπτικής φόρμας (έως τις 19 Ιουλίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT