Δεν τρελάθηκαν όλοι ξαφνικά…

Ηταν μια «περφόρμανς» υψηλού συμβολισμού. Περίπου 200 ακτιβιστές μαζεύτηκαν σε δημοφιλή παραλία της Μαγιόρκας για να διαμαρτυρηθούν για τις συνέπειες του υπερτουρισμού στο περιβάλλον, τις τιμές των ενοικίων, τις τιμές γενικότερα, την καθημερινότητά τους, σε μια περιοχή που δέχεται μαζικό τουρισμό

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια «περφόρμανς» υψηλού συμβολισμού. Περίπου 200 ακτιβιστές μαζεύτηκαν σε δημοφιλή παραλία της Μαγιόρκας για να διαμαρτυρηθούν για τις συνέπειες του υπερτουρισμού στο περιβάλλον, τις τιμές των ενοικίων, τις τιμές γενικότερα, την καθημερινότητά τους, σε μια περιοχή που δέχεται μαζικό τουρισμό. Στη συγκεκριμένη μικρή παραλία, ένα κολπάκι με σμαραγδένια νερά, φτάνουν καθημερινά 4.000 επισκέπτες και 1.200 αυτοκίνητα για να ανεβάσουν μια φωτογραφία στο Instagram. Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν, οι ντόπιοι φαίνονται να φωνάζουν προς τους ξένους επισκέπτες «φύγετε, φύγετε!». Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία ήταν η πιο πρόσφατη από σειρά διαδηλώσεων στη Μαγιόρκα για τον ίδιο λόγο.

Στην Ελλάδα, μπορεί να μην έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα, με ντόπιους να φωνάζουν στους τουρίστες «φύγετε», δυσαρέσκεια όμως έχει εκφραστεί σε αρκετές περιπτώσεις. Ηδη από πέρυσι διάφορα κινήματα, όπως αυτό για τις ελεύθερες παραλίες, που υποστηρίχθηκε από πάρα πολλούς, εξέφρασαν προβληματισμό για όσα φέρνει μαζί του ο υπερτουρισμός, σε κάποιες περιπτώσεις εξέφρασαν ακόμη και οργή για τις αυθαιρεσίες με τις ξαπλώστρες και τις παράνομες καταλήψεις από ιδιοκτήτες μπιτς μπαρ.

Δεν τρελάθηκαν ξαφνικά οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών. Δεν τρελάθηκαν οι Ελληνες που διατυπώνουν τον προβληματισμό τους και την αγωνία τους, ειδικά για μικρούς τόπους, με περιορισμένη φέρουσα ικανότητα και ανεπαρκείς υποδομές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμαρτύρονται για την έλλειψη νερού στην Τήνο και τα προβλήματα που δημιουργεί στον πρωτογενή τομέα. Ούτε όσοι λένε ότι η υπερδόμηση αλλοιώνει τον χαρακτήρα κάποιων νησιών. Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Υδρα, μάλιστα, έχει μεταφέρει τον προβληματισμό από τη στεριά στη θάλασσα, όπου τα τελευταία καλοκαίρια υπάρχει μποτιλιάρισμα από τα σούπερ γιοτ.

Οι αντιδράσεις θα ήταν σαφώς ηπιότερες αν η πολιτεία είχε φροντίσει να θέσει αυστηρούς κανόνες και να κάνει ασφυκτικούς ελέγχους. Η ασάφεια, οι γκρίζες ζώνες, οι γνωστές ελληνικές παθογένειες, όσο παραμένουν ισχυρές, τόσο θα φουντώνουν οι αντιδράσεις. Αγαπάμε τον τουρισμό, είμαστε τουριστική και φιλόξενη χώρα, αλλά θέλουμε κανόνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT