Αλβανία: Ο συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ πέθανε στα 88 του χρόνια

Αλβανία: Ο συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ πέθανε στα 88 του χρόνια

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισμαήλ Κανταρέ, ο επιφανέστερος σύγχρονος Αλβανός συγγραφέας, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 88 ετών, όπως ενημέρωσαν ο εκδότης του και το νοσοκομείο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Κανταρέ, ο οποίος αντιστάθηκε στο καθεστώς του Ενβέρ Χότζα, υπέστη έμφραγμα, σύμφωνα με το νοσοκομείο των Τιράνων.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «χωρίς ζωτικές ενδείξεις», οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά «κατέληξε περίπου στις 06.40 GMT» (8.40 τοπική ώρα), ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Ο Ισμαήλ Κανταρέ γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο στις 28 Ιανουαρίου του 1936. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Τιράνων και στο Ινστιτούτο Λογοτεχνίας «Γκόρκι» στη Μόσχα. Εγινε παγκοσμίως γνωστός για τα ποιήματα, τα δοκίμια αλλά κυρίως τα μυθιστορήματά του. Το έργο του, που αφορούσε την Ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας του, μεταφράστηκε σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες. Υπήρξε υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ, ενώ μερικά από τα βραβεία που απέσπασε ήταν το Παγκόσμιο Βραβείο Τσίνο ντελ Ντούκα (1992), το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ (2005), το Βραβείο Πρίγκιπα των Αστουριών για τη Λογοτεχνία (2009), το Βραβείο Balkanika (2009) για το μυθιστόρημα «Η αποκλεισμένη: ρέκβιεμ για τη Λίντα Μπ.», το Βραβείο Ιερουσαλήμ (2015) κ.ά.  

Μερικά από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματά του Κανταρέ είναι: «Το γεφύρι με τις τρεις καμάρες», «Το λυκόφως των θεών της στέπας», «Το χρονικό της πέτρινης πόλης», «Τα ταμπούρλα της βροχής», «Το κονσέρτο», «Το τέρας», «Η πυραμίδα», «Ο στρατηγός της στρατιάς των νεκρών», «Ποιος έφερε την Ντορουντίν», «Spiritus», «Φεγγαρόφωτο», «Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας και άλλες ιστορίες», «Φάκελλος Ο», «Τρία τραγούδια πένθιμα για το Κοσσυφοπέδιο». Από τα δοκίμια, τα πιο δημοφιλή είναι τα: «Αισχύλος ο μεγάλος αδικημένος», «Πρόσκληση στο εργαστήρι του συγγραφέα». 

Πηγή: AFP, biblionet

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT