«Να μοιραστούμε τα Γλυπτά με την Ελλάδα» προτείνει ο πρώην διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

«Να μοιραστούμε τα Γλυπτά με την Ελλάδα» προτείνει ο πρώην διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Να μοιραστούν η Ελλάδα και η Βρετανία τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, πρότεινε ο σερ Μαρκ Τζόουνς, που είχε αναλάβει προσωρινός διευθυντής του ιδρύματος μετά το σκάνδαλο με τις κλοπές αρχαιοτήτων το 2023

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μοιραστούν η Ελλάδα και η Βρετανία τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, πρότεινε ο σερ Μαρκ Τζόουνς, που είχε αναλάβει προσωρινός διευθυντής του ιδρύματος μετά το σκάνδαλο με τις κλοπές αρχαιοτήτων το 2023. 

Σε συνέντευξή του στους Sunday Times, δήλωσε ότι μόνο οι ξένοι τουρίστες θα πρέπει να πληρώνουν για τα συγκεκριμένα εκθέματα. «Οσοι στηρίζουν τα μουσεία ως φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να πληρώνουν και για να τα επισκέπτονται», σημείωσε.

Μιλώντας για τα γλυπτά που είχαν αφαιρεθεί από τον Παρθενώνα το 1801, ο Τζόουνς σχολίασε: «Αν ποτέ βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με τους Ελληνες, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε».

Ο Τζόουνς πρόσθεσε ακόμη πως «ορισμένα από τα κτίρια είναι σε κακή κατάσταση» και, σε περιπτώσεις έντονης βροχής, σημειώνονται διαρροές στις γκαλερί. 

Σύμφωνα με τον βρετανικό Independent, το μουσείο του Λονδίνου χρειάζεται μια εκτεταμένη ανακαίνιση ύψους 400 – 500 εκατομμυρίων λιρών. Πέρυσι, έκλεισε μια συμφωνία 58,92 εκατομμυρίων ευρώ με την BP στο πλαίσιο της χρηματοδότησης για τη διατήρηση του χώρου.

Η είσοδος στις μόνιμες εκθέσεις του μουσείου είναι επί του παρόντος δωρεάν με εφάπαξ εισιτήριο για τα μη μέλη, σε ορισμένες βραχυπρόθεσμες εκθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT