Ο πλαστός πίνακας του Παρθένη και οι «παθόντες»

Ο πλαστός πίνακας του Παρθένη και οι «παθόντες»

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σάββατο 29 Ιουνίου η συνεργάτις σας Μάρω Βασιλειάδου καταπιάστηκε με ένα θέμα που αιμορραγεί εδώ και πολλά χρόνια: την αγορά της τέχνης.

Δεν πρόκειται μόνο για το καλοστημένο σίριαλ με τους ψεύτικους Παρθένηδες, με τους οποίους την έχουν πατήσει πολλοί πλούσιοι της ελίτ της τέχνης. Πρόκειται για τα χιλιάδες πλαστά που κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά. Κανένας αρμόδιος δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτό το λαθρεμπόριο. Κι ας τόλμησαν κάποιοι να θίξουν το επικίνδυνο θέμα και να διαμαρτυρηθούν.

Εχω φτάσει στο σημείο να πιστεύω πως οι περισσότεροι «παθόντες» δεν είναι τόσο αφελείς ώστε να αγοράζουν τόσο ακριβά έργα από αναξιόπιστες πηγές. Οι περισσότεροι ξοδεύουν εκατομμύρια μόνο για προβολή και για πρεστίζ. Δεν έχουν συλλεκτικό ενδιαφέρον. Θέλουν να γεμίζουν τους τοίχους τους για να ξεγελούν και να εντυπωσιάζουν. Αυτοί κάνουν μόνο κακό στον χώρο των σοβαρών φορέων που προστατεύουν τους σοβαρούς συλλέκτες.

Αυτοί είμαστε. Δεν μας ενδιαφέρει η «γνησιότητα». Γνήσιο είναι ό,τι πλήρωσες ακριβά για να αποκτήσεις.

Δικαιώνεται έτσι και ο στίχος του δημοφιλούς Σταρόβα: «Εχω μεταμορφωθεί. Με απωθεί η απλότητα. Εχω αποκτήσει οντότητα. Εχω πάθει ποιότητα».

* Η κ. Πέγκυ Ζουμπουλάκη είναι μέλος της Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT