Τι γυρεύει ένας σχεδόν άθικτος Ερμής σε υπόνομο της Βουλγαρίας;

Τι γυρεύει ένας σχεδόν άθικτος Ερμής σε υπόνομο της Βουλγαρίας;

Οπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, οι κάτοικοί της πιστεύεται πως επιχείρησαν να προστατεύσουν το γλυπτό, ακόμη και μετά την παγίωση του χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βούλγαροι αρχαιολόγοι «σκόνταψαν» πάνω σε έναν αναπάντεχο θησαυρό, ένα σχεδόν άθικτο μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών σε έναν ρωμαϊκό υπόνομο, στην πόλη Ηράκλεια Σιντική της Βουλγαρίας. 

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της ανασκαφής, μετά από ένα σεισμό που έπληξε την πόλη περί το 388 μ.Χ, το γλυπτό, ύψους δύο μέτρων, τοποθετήθηκε προσεκτικά σε σημείο του υπόγειου αποχετευτικού δικτύου και καλύφθηκε με χώμα, κάτι που δικαιολογεί και την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρέθηκε. 

Τι γυρεύει ένας σχεδόν άθικτος Ερμής σε υπόνομο της Βουλγαρίας;-1
REUTERS/Spasiyana Sergieva

«Το κεφάλι του είναι διατηρημένο σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχουν κάποιες ρωγμές στα χέρια», σημειώνει ο Λιουντμίλ Βαγαλίνσκι, επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων της ανασκαφής, προσθέτοντας πως το άγαλμα είναι ένα ρωμαϊκό αντίγραφο του αρχαιοελληνικού πρωτοτύπου. 

Η Ηράκλεια Σιντική (Heraclea Sintica) ήταν μια μεγάλη πόλη που ίδρυσε ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας, μεταξύ 356 π.Χ. και 339 π.Χ., στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το Πιρίν της Βουλγαρίας. 

Τι γυρεύει ένας σχεδόν άθικτος Ερμής σε υπόνομο της Βουλγαρίας;-2
REUTERS/Spasiyana Sergieva

Οπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι, οι κάτοικοί της πιστεύεται πως επιχείρησαν να προστατεύσουν το γλυπτό, ακόμη και μετά την παγίωση του χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. 

«Απαγορευόταν οτιδήποτε το παγανιστικό και ενέδωσαν στη νέα ιδεολογία, ωστόσο φαίνεται πως πρόσεχαν τις παλιές θεότητές τους», εξηγεί ο ίδιος. 

Μετά τον σεισμό, η πόλη περιέπεσε σε ραγδαία παρακμή και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 500 μ.Χ.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT