Tο τοπίο της Αττικής

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αρχιτέκτων Δημήτρης Φιλιππίδης ανήκει σε εκείνο το είδος των διανοούμενων μελετητών του αστικού τοπίου που πηγαίνει κόντρα σε κάθε συμβατική προσέγγιση. Στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Για το “Αττικό τοπίο” σήμερα» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), ο Φιλιππίδης πραγματεύεται το «ιδεολόγημα» του τοπίου και την κουλτούρα του πρασίνου, επιχειρώντας αφενός μια ιστορική διαδρομή στην πρόσληψη και κατανόηση του τοπίου της Αττικής από την εποχή των περιηγητών έως τα πρόσφατα χρόνια και αφετέρου στο σύμμεικτο στοιχείο του αστικού ιστού, με δομημένους και αδόμητους χώρους. Το ιστορικό τοπίο της Αττικής ακτινογραφείται μέσα από ιδεολογικές διαδρομές και ψυχικές εντάσεις, μέσα από τις ανάγκες των αρχαιολογικών ανασκαφών, των λατομείων, των πάρκων, των αστικών κενών και των πάσης φύσεως χασμάτων στο συνεχές του άστεως.
Ν. Β.

Διευθύντρια στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθηκονόμος Χρύσα Νικολάου διορίστηκε γενική διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) με απόφαση του υπουργού Παιδείας, όπως ανακοινώθηκε χθες. Η κ. Οικονόμου θα καλύψει την κομβική θέση της ΕΒΕ που έμεινε κενή μετά την εκδημία του Φίλιππου Τσιμπόγλου το 2023. Η κ. Οικονόμου είναι αρχειονόμος, βιβλιοθηκονόμος και μουσειολόγος, απόφοιτη του Ιονίου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και την Ιστορική Δημογραφία. Είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Τμήματος Κοινωνιολογίας. Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε ως προϊσταμένη στη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Η θητεία της είναι τετραετής, με δυνατότητα ανανέωσης για μία φορά.
Σ. Ι.

Αποκαλύψεις για την Αλις Μονρό

Σκοτεινά οικογενειακά μυστικά επέλεξε να αποκαλύψει σε πρόσφατη συνέντευξή της η Αντρεα Σκίνερ, κόρη της νομπελίστριας συγγραφέως Αλις Μονρό (φωτ.), μόλις ενάμιση μήνα μετά τον θάνατο της μητέρας της. Σύμφωνα με τη Σκίνερ, ο πατριός της, Τζέραλντ Φρέμλιν, την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά το 1976 σε ηλικία 9 ετών, ενώ συνέχισε να το κάνει μέχρι που το κορίτσι μπήκε στην εφηβεία. Κάποια χρόνια αργότερα, εκείνη αποκάλυψε την αλήθεια στη μητέρα της, η οποία ωστόσο δεν διέκοψε ποτέ τη σχέση της με τον Φρέμλιν.
ΑΙΜ. Χ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT