Ο Κέβιν Κόστνερ κινδυνεύει να χαθεί στον «Ορίζοντα»

Ο Κέβιν Κόστνερ κινδυνεύει να χαθεί στον «Ορίζοντα»

Το φιλμ έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών αποσπώντας μέτριες κριτικές και αρκετή αμηχανία, ειδικότερα από τους πιο νέους σε ηλικία θεατές

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H Territory Pictures και η New Line Cinema αποφάσισαν να μην κυκλοφορήσουν το “Horizon: Κεφάλαιο 2” στις 16 Αυγούστου ώστε να δώσουν στο κοινό περισσότερες ευκαιρίες να ανακαλύψει το πρώτο μέρος του “Horizon” μέσα στις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής κυκλοφορίας στις πλατφόρμες (Max)». Η πολύ… κομψή ανακοίνωση των εταιρειών παραγωγής και διανομής του πιο πρόσφατου φιλμ του Κέβιν Κόστνερ δεν μπορεί να κρύψει την πικρή αλήθεια: το πρώτο μέρος της φιλόδοξης γουέστερν τετραλογίας του βετεράνου ηθοποιού και κινηματογραφιστή με θέμα τη γέννηση της σύγχρονης Αμερικής, σημείωσε τόσο μεγάλη εισπρακτική αποτυχία, ώστε τα στούντιο αποφάσισαν να αναβάλουν επ’ αόριστον την κυκλοφορία του (έτοιμου) δεύτερου κεφαλαίου, υπό τον φόβο προφανώς νέου ναυαγίου στα ταμεία.

Από την τσέπη του

Η συγκεκριμένη απόφαση αποκτά ακόμη πιο δραματικό χαρακτήρα αν σκεφτεί κανείς ότι 38 από τα περίπου 100 εκατ. δολάρια που κόστισε η πρώτη ταινία καλύφθηκαν από τον ίδιο τον Κέβιν Κόστνερ, όπως εκείνος αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Από αυτά, μέχρι στιγμής μόνο τα 25 εκατ. δολάρια έχουν «επιστρέψει» στο box office, ενώ η εικόνα δεν αναμένεται να βελτιωθεί, παρά τα ευχολόγια των στούντιο.

Το «Horizon» έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών αποσπώντας μέτριες κριτικές και αρκετή αμηχανία, ειδικότερα από τους πιο νέους σε ηλικία θεατές. Κάτι παρόμοιο συνέβη άλλωστε και με το «Megalopolis» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, επίσης «έργο ζωής», το οποίο ο Αμερικανός θρύλος του σινεμά χρηματοδότησε σχεδόν εξ ολοκλήρου από την τσέπη του.

Σύμφωνα με πηγές του Variety, το «Horizon» έχει σημειώσει αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις ανάμεσα στους μεγαλύτερους ηλικιακά θεατές των κεντρικών ΗΠΑ, αλλά πολύ φτωχότερες σε όλους τους υπόλοιπους. Οχι τυχαία, αφού πρόκειται βασικά για ένα φιλμ αρκετά παλιομοδίτικο –και όχι με τη θετική έννοια του όρου– το οποίο επίσης δεν διαθέτει ιδιαίτερη συνοχή στην τρίωρη διάρκειά του. Με τη σημερινή συντηρητική πολιτική που εφαρμόζουν κατά κανόνα τα χολιγουντιανά στούντιο, αποτελεί ένα μικρό θαύμα και που πραγματοποιήθηκε το συγκεκριμένο πρότζεκτ, ακόμη κι αν λάβουμε υπ’ όψιν την τεράστια οικονομική συνδρομή του Κόστνερ.

Οσο για την τύχη των επόμενων μερών της saga, αυτή μένει να φανεί: η δεύτερη ταινία θα βρει πιθανότατα κάποια στιγμή σε, έστω περιορισμένη, διανομή στις αίθουσες, όμως οι τελευταίες δύο επί του παρόντος βρίσκονται μετέωρες – αν τα πρώτα κεφάλαια σημειώσουν καλύτερες επιδόσεις στη δευτερογενή αγορά του streaming, ίσως το όραμα του Κέβιν Κόστνερ ολοκληρωθεί. Εκείνος πάντως δηλώνει ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και αυτό τελικά μάλλον μετράει περισσότερο: «Εχω ζήσει χρόνια με την υπερβολική πίεση που έχουν οι ταινίες για να πετύχουν στα ταμεία. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που το “Horizon” δείχνει όπως θα έπρεπε να δείχνει, κι αυτή θα είναι η εικόνα για το υπόλοιπο της ζωής του. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για εμένα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT