Ανοικτό για όλους το αναγνωστήριο του Βρετανικού Μουσείου

Ανοικτό για όλους το αναγνωστήριο του Βρετανικού Μουσείου

Το αναγνωστήριο στο Βρετανικό Μουσείο, ένα αξιοθέατο της βικτωριανής Αγγλίας, είναι και πάλι επισκέψιμο για το γενικό κοινό από την 1η Ιουλίου 2024, έπειτα από μια μακρά περίοδο

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αναγνωστήριο στο Βρετανικό Μουσείο, ένα αξιοθέατο της βικτωριανής Αγγλίας, είναι και πάλι επισκέψιμο για το γενικό κοινό από την 1η Ιουλίου 2024, έπειτα από μια μακρά περίοδο. Ηδη, από τον Νοέμβριο του 2022, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζον Οσμπορν, είχε δεσμευθεί ότι το αναγνωστήριο θα ανοίξει και πάλι για το κοινό. Είχε κλείσει το 2013. Είναι μακρά η ιστορία του αναγνωστηρίου, το οποίο εξαρχής και ώς το 1997 ήταν οργανικό μέρος της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Οταν η νέα Βρετανική Βιβλιοθήκη άρχισε τη λειτουργία της στο Σεντ Πάνκρας λειτούργησε εκεί το νέο αναγνωστήριο. Στο Βρετανικό Μουσείο έμεινε ο ιστορικός χώρος διαμορφωμένος τον 19ο αιώνα, που σταδιακά εξελίχθηκε σε χώρο περιοδικών εκθέσεων ειδικού χαρακτήρα. Τώρα, ανανεωμένο, το αναγνωστήριο του Βρετανικού Μουσείου μπορεί και πάλι να υποδεχθεί το κοινό.

Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στη δεκαετία του 1850 όταν η Βρετανική Αυτοκρατορία ήταν η πιο προηγμένη χώρα στον κόσμο. Στο απόγειο της βιομηχανικής καινοτομίας, των εμπορικών δικτύων και των ταχύτατων εξελίξεων στις μεταφορές, στην επικοινωνία και στην οικοδομική τέχνη, η Αγγλία καινοτομούσε με εντυπωσιακές και εξωστρεφείς χειρονομίες. Το Κρίσταλ Πάλας, π.χ., είχε καταπλήξει τον κόσμο όταν το 1851 εγκαινιάστηκε για να επιδείξει στη διεθνή κοινότητα τα επιτεύγματα της Βρετανίας σε όλους τους τομείς. Εκείνη την εποχή, η οικοδόμηση αυτού του αναγνωστηρίου στο Βρετανικό Μουσείο, ως βραχίονα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, υπηρετούσε τους ίδιους φιλόδοξους στόχους. Ηταν ένα θαύμα οικοδομικής, με πρότυπο το Πάνθεον της Ρώμης, χτισμένο στην κεντρική, κυκλική αυλή, με άπλετη χρήση σιδήρου και της πλέον προηγμένης τότε τεχνολογίας ώστε να συγκρατείται ο θόλος αλλά και τα ράφια με το βάρος των βιβλίων. Η οροφή, ωστόσο, είναι κατασκευασμένη από πεπιεσμένο χαρτοπολτό. Η διάμετρος του θόλου είναι 42,6 μέτρα. Αρχιτέκτων του αναγνωστηρίου ήταν ο Σίντνεϊ Σμιρκ (1797-1877), μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών, όπου σχεδίασε τους εκθεσιακούς χώρους. Ο Σμιρκ αξιοποίησε όσα του παρείχε η τεχνολογία της εποχής και έδωσε το ζητούμενο μεγαλείο σύμφωνα με τις επιταγές της βικτωριανής εποχής. Το αναγνωστήριο υπήρξε ένα μοντέρνο κτίριο καθώς υπηρετούσε πλήρως τον σκοπό για τον οποίο χτίστηκε με θαυμαστή εργονομία και ενσωμάτωνε καινοτομίες, διατηρώντας τον συμβολισμό στο πνεύμα του βρετανικού 19ου αιώνα.

Μια επίσκεψη σήμερα στο αναγνωστήριο είναι μια αφορμή για σκέψεις πάνω σε όλες αυτές τις πτυχές της ιστορίας του.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ
Γυναίκες ζωγράφοι του 1900

Ανοικτό για όλους το αναγνωστήριο του Βρετανικού Μουσείου-1
(Φωτογραφία: KUNSTMUSEUM BERN)

Στο Μουσείο Staedel της Φρανκφούρτης εγκαινιάστηκε η έκθεση που παρουσιάζει πάνω από 80 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, όλα από γυναίκες καλλιτέχνιδες από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Ορισμένα από τα εκθέματα προέρχονται από ονομαστά μουσεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές, και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Στη φωτογραφία, έργο της Annie Stebler-Hopf (1861-1918), από την Πινακοθήκη της Βέρνης.

ΣΑΡΤΡ
Ολυμπιακή Φλόγα

Ανοικτό για όλους το αναγνωστήριο του Βρετανικού Μουσείου-2
(Φωτογραφία: UNESCO)

Η UNESCO προβάλλει τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέονται με τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας. Προ ημερών, εστίασε σε ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά μνημεία της Ευρώπης, τον καθεδρικό ναό της Σαρτρ, που θεωρείται το απόγειο της γοτθικής τέχνης στη Γαλλία. Μνημείο της UNESCO από το 1979, ο καθεδρικός της Σαρτρ με τον μεγάλο νάρθηκα, τα γλυπτά και τα βιτρό αντανακλά το υψηλό επίπεδο της οικοδομικής τέχνης τον 12ο και τον 13ο αιώνα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Το ποδήλατο στην πόλη

Ανοικτό για όλους το αναγνωστήριο του Βρετανικού Μουσείου-3
(Φωτογραφία: DUTCH CYCLING EMBASSY)

Μόνο το 30% των Βερολινέζων έχει ιδιωτικό αυτοκίνητο, αλλά το 70% έχει ποδήλατο και το χρησιμοποιεί σχεδόν καθημερινά. Το Βερολίνο έχει ένα ευρύτατο δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους 620 χιλιομέτρων, το οποίο διαρκώς επεκτείνεται. Περίπου το 18% όλων των ημερήσιων μετακινήσεων στη γερμανική πρωτεύουσα γίνεται με ποδήλατο. Τα στοιχεία προέρχονται από την Dutch Cycling Embassy, ένα δίκτυο δημοσίων και ιδιωτικών φορέων για την προώθηση του ποδηλάτου διεθνώς.

ΓΕΝΕΥΗ
Ζωγραφίζοντας τη φύση

Ανοικτό για όλους το αναγνωστήριο του Βρετανικού Μουσείου-4
(Φωτογραφία: MATHIEU CHERKIT)

Ο Γάλλος παραστατικός ζωγράφος Ματιέ Σερκί (Mathieu Cherkit) είναι κυρίαρχη μορφή ανάμεσα στους εικαστικούς της νεότερης γενιάς. Εχει ξεχωρίσει όπως αποδίδει τα φυτά, έχει φτιάξει μια δική του γλώσσα, αυτόνομη, έχει πλέον διεθνή παρουσία και συγκινεί το ευρύ κοινό. Η Γκαλερί Xippas ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει νέα έργα του Γάλλου ζωγράφου τον Σεπτέμβριο σε μια νέα έκθεση στην αίθουσα της Γενεύης. Θα είναι η πρώτη έκθεση του Σερκί στην Ελβετία. 

ΚΑΜΠΕΡΑ
Πολ Γκογκέν

Ανοικτό για όλους το αναγνωστήριο του Βρετανικού Μουσείου-5
(Φωτογραφία: PAOLO VANDRASCH)

Μεγάλης σημασίας γεγονός είναι για την Αυστραλία η έκθεση με έργα Πολ Γκογκέν (1848-1903) στην Εθνική Πινακοθήκη στην Καμπέρα. Είναι η πρώτη έκθεση Γκογκέν στην Αυστραλία και με απευθείας θεματολογική και ψυχική σύνδεση με την Ωκεανία και τον Ειρηνικό. Περισσότερα από 140 έργα συγκροτούν αυτήν την έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο Ανρί Λοϊρέτ, ειδήμων σε θέματα γαλλικής τέχνης του 19ου αιώνα. Η έκθεση θεωρείται το πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην ιστορία της Εθνικής Πινακοθήκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT