HOME CINEMA: Ο «καταστροφέας των κόσμων» και οι υπερήρωες

HOME CINEMA: Ο «καταστροφέας των κόσμων» και οι υπερήρωες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Supacell
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2024)
Δημιουργός: Rapman
Ερμηνείες: Τόσιν Κόουλ, Ναντίν Μιλς

Οι υπερηρωικές δυνάμεις εισβάλλουν στην υπόγειο κόσμο των λονδρέζικων συμμοριών σε μια μοντέρνα σειρά, η οποία βρίσκεται πολύ ψηλά σε δημοφιλία στην πλατφόρμα του Netflix. Μια μικρή ομάδα άσχετων μεταξύ τους ανθρώπων από το νότιο Λονδίνο αναπτύσσουν ξαφνικά υπερφυσικές δυνάμεις. Μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό τους, ότι είναι όλοι τους μαύροι, ωστόσο ένας από αυτούς θα βαλθεί να τους συγκεντρώσει προκειμένου να αποτρέψει μια επικείμενη τραγωδία που προκαλεί ο πόλεμος ανάμεσα στις αντίπαλες συμμορίες νεαρών.

Εχοντας ξεκινήσει την καριέρα του ως ράπερ και μουσικός παραγωγός, ο Βρετανός Rapman υπογράφει εδώ μια ενδιαφέρουσα σειρά, η οποία συνδυάζει την καθαρή δράση και το σασπένς με την εύστοχη κοινωνική παρατήρηση με φόντο το σύγχρονο Λονδίνο. Οι δεκάδες υποθέσεις νεανικής εγκληματικότητας, κατά βάσιν ανάμεσα σε συμμορίες, που απασχολούν τα τελευταία χρόνια την αγγλική μεγαλούπολη, αποτελούν εδώ προφανώς πηγή έμπνευσης, όπως και οι φυλετικές ανισότητες που συνεχίζουν να υφίστανται. Ολα αυτά, βέβαια, ως μέρος ενός διασκεδαστικού πακέτου που θυμίζει αρκετά τους «X-Men» της Marvel, σε μια λιγότερο στυλιζαρισμένη εκδοχή, τα έξι επεισόδια της οποίας βλέπονται πρακτικά απνευστί.

Οπενχάιμερ ★★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2023), 180΄
Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν
Ερμηνείες: Κίλιαν Μέρφι, Ματ Ντέιμον, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ.

HOME CINEMA: Ο «καταστροφέας των κόσμων» και οι υπερήρωες-1
O Κίλιαν Μέρφι συγκλονιστικός στον ρόλο του «πατέρα» της ατομικής βόμβας, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ.

Διαθέσιμη στην πλατφόρμα της ΕΟΝ είναι εδώ και λίγες εβδομάδες η βιογραφία του «πατέρα» της ατομικής βόμβας, Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, του Κρίστοφερ Νόλαν, που σάρωσε στα φετινά Οσκαρ. Λαμπρός θεωρητικός φυσικός, που δεν μπαίνει όμως εύκολα σε καλούπια, ο Οπενχάιμερ θα αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη φήμη, μέχρι που οι ανάγκες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα τον «επιστρατεύσουν». Μαζί με μια ομάδα σπουδαίων επιστημόνων και κάποιων στρατιωτικών, θα δημιουργήσουν το πρόγραμμα «Μανχάταν», στην προσπάθεια να κατασκευάσουν την πρώτη ατομική βόμβα προτού τους προλάβει ο… ανταγωνισμός. Μερικά χρόνια αργότερα, ωστόσο, ο Οπενχάιμερ θα βρεθεί ενώπιον των πειθαρχικών επιτροπών του μακαρθισμού, κατηγορούμενος για πράξεις που υπονόμευσαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο Νόλαν επιλέγει ένα μεικτό μοντάζ, παρουσιάζοντας εκ περιτροπής τα γεγονότα που οδηγούν στην τελική πυρηνική δοκιμή του Trinity (σε έγχρωμο φιλμ), αλλά και όσα ακολούθησαν μετά τον πόλεμο (σε ασπρόμαυρο), συνθέτοντας έτσι μια πλήρη εικόνα του βίου και της προσωπικότητας του Οπενχάιμερ. Πάνω από όλα, αυτό που μένει ως αίσθηση εδώ είναι το τρομακτικό βάρος της Ιστορίας, οι μικρές ή μεγαλύτερες αποφάσεις που καθορίζουν τη μοίρα ενός ολόκληρου κόσμου, ακόμη και όταν εκείνοι που τις λαμβάνουν δεν το συνειδητοποιούν ακριβώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT