Σάνεν Ντόχερτι: Αποχαιρετισμός σε ένα εφηβικό είδωλο των ’90s

Σάνεν Ντόχερτι: Αποχαιρετισμός σε ένα εφηβικό είδωλο των ’90s

H απώλεια της Σάνεν Ντόχερτι, προχθές στα 53 της, από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο του μαστού, «έτσουξε» τη γενιά μας· ήταν και αυτή με έναν τρόπο συμμαθήτριά μας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις πιο iconic σκηνές του «Beverly Hills 90210», ο Ντίλαν και η Κέλι εμφανίζονται στο σπίτι της Μπρέντα να της ανακοινώσουν ότι είναι ερωτευμένοι. Η συζήτηση δεν πάει πολύ καλά, πάντως η Μπρέντα είναι πανέμορφη. Φοράει ένα τέλειο straight leg ψηλόμεσο τζιν –τότε βέβαια τα λέγαμε απλά τζιν–, ένα φανταστικό δερμάτινο γιλέκο και biker μπότες. Εβλεπα τη σκηνή και σκεφτόμουν ότι και τα τρία βρίσκονται ξανά σήμερα στη μόδα. Ως γνωστόν, τα ’90s έχουν κάνει ολική επαναφορά, πιθανότατα γιατί ήταν η τελευταία αναλογική δεκαετία, γεμάτη αθώες αναμνήσεις (στη σειρά που έκανε πάταγο, τα «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς», το μεγαλύτερο σκάνδαλο ήταν οι δύο πρωταγωνίστριες να φορέσουν το ίδιο φόρεμα στο prom). Μέχρι και η παρέα του σχολείου μας επανασυνδέθηκε ξαφνικά φέτος, και ήταν σαν μην πέρασε μια μέρα, αν και έχουν περάσει ακριβώς 30 χρόνια από την αποφοίτησή μας.

Ισως γι’ αυτό η απώλεια της Σάνεν Ντόχερτι, προχθές στα 53 της, από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο του μαστού, «έτσουξε» τη γενιά μας· ήταν και αυτή με έναν τρόπο συμμαθήτριά μας. Ηταν η Μπρέντα Γουόλς, αδελφή του Μπράντον, κόρη του Τζιμ και της Σίντι Γουόλς, που ήρθε στο σχολείο μας από την παγωμένη Μινεσότα για να διεμβολίσει τις παρέες των δημοφιλών κοριτσιών με τα καστανά μαλλιά της, το λευκό δέρμα της και τα στρογγυλά της μάγουλα, και να «χτυπήσει» το πιο άπιαστο αγόρι. Η Μπρέντα ήταν η απόδειξη ότι δεν χρειαζόταν να ανήκεις σε συγκεκριμένα πρότυπα για να είσαι δημοφιλής ή, μάλλον, ότι δεν χρειαζόταν καν να είσαι δημοφιλής. Οτι μπορούσες να έχεις ελαττώματα, να είσαι bitch και να κάνεις λάθη, αρκεί να λες συγγνώμη από καιρού εις καιρόν.

Στο σινεμά, η αντίστοιχη Gen X ηρωίδα ίσως ήταν η «Λιλέινα»/Γουαϊνόνα Ράιντερ στο «Reality Bites» που βγήκε το 1994. Οπως έγραψε το Time, η Ντόχερτι διεκδίκησε την ταυτότητα της θυμωμένης νέας πριν ακόμα η Κόρτνεϊ Λοβ το κάνει μόδα. «Η Σάνεν Ντόχερτι συνόψιζε την εμπειρία του να μεγαλώνεις κορίτσι στα ’90s. Οπως η ηρωίδα της η Μπρέντα, περιείχε ένα εκρηκτικό μείγμα από αγωνία Gen X, εφηβική ευθραυστότητα και φεμινιστική θλίψη. (…) Δεν ήταν για όλους, αλλά αυτό ήταν μέρος της γοητείας της».

Στο κοινό, βέβαια, δεν άρεσαν ποτέ τα δυναμικά κορίτσια με άποψη. Το 1993 κυκλοφόρησε μέχρι και φανζίν «I hate Brenda» με ιστορίες για τη συμπεριφορά της στα γυρίσματα, διάφορες φημολογίες και γενικά χολή (η Σάνεν και η Μπρέντα είχαν πλέον ενσωματωθεί η μία μέσα στην άλλη). Δεν είχε την κατανόησή μας ούτε όταν, πληγωμένη, ξεστόμισε στον Ντίλαν και στην Κέλι «σας μισώ, δεν θέλω να σας ξαναδώ ποτέ». Απαιτούσαμε να διαχειριστεί την ήττα με μεγαλύτερη χάρη. Το στρατόπεδο Κέλι είχε αρχίσει να ισχυροποιείται έναντι του στρατοπέδου Μπρέντα.

Οτι και ο Λουκ Πέρι, ο Ντίλαν Μακέι, και η Μπρέντα θα έφευγαν τόσο νωρίς από τη ζωή ήταν μια ανατροπή της πλοκής που ούτε ο Ντάρεν Σταρ, ο δημιουργός του «90210», θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Πολλοί έγραψαν ότι η Μπρέντα πήγε να συναντήσει τον μεγάλο της έρωτα (ο Πέρι έφυγε το 2019, μόλις στα 52 του, από εγκεφαλικό). Cheesy σχόλιο στο οποίο, όμως, δεν μπορούσες να αντισταθείς. Για τους φαν της σειράς, πάντως, που πλησιάζουμε τα 50, νιώθουμε παιδιά, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας, η είδηση είναι μια υπόμνηση ότι ο χρόνος περνάει. Ή ότι πρέπει να πάρουμε τους φίλους μας τηλέφωνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT