Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η Αννα μέσα σε έναν κόσμο αντιθέσεων

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η Αννα μέσα σε έναν κόσμο αντιθέσεων

«Η σιωπηλή καμαριέρα». Η ζωή μιας εσωτερικής οικιακής βοηθού σε πολυτελή βίλα στην Ισπανία

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σιωπηλή καμαριέρα ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023), 94΄
Σκηνοθεσία: Μιγκέλ Φάους
Ερμηνείες: Πόλα Γκριμάλντο, Αριάτνα Γκιλ

Η «Σιωπηλή καμαριέρα» είναι το μεγάλου μήκους ντεμπούτο για τον Καταλανό Μιγκέλ Φάους. Πρόκειται για ένα κομψό φιλμ που κρύβει μέσα του αιχμηρή κριτική πάνω στις ταξικές ανισότητες και στον συγκεκαλυμμένο ρατσισμό. Η Αννα (Πόλα Γκριμάλντο) είναι μια νέα κοπέλα από την Κολομβία, η οποία εργάζεται ως εσωτερική οικιακή βοηθός στην πολυτελή εξοχική βίλα μιας εύπορης οικογένειας στην Κόστα Μπράβα. Η αφοσίωση στα αφεντικά της, ωστόσο, θα κλονιστεί όταν μάθει πως εκείνα της έχουν δώσει κάποιες ψεύτικες υποσχέσεις σχετικά με την άδεια παραμονής της. Ταυτόχρονα, μια άλλη οικιακή βοηθός από ένα γειτονικό σπίτι τής φανερώνει έναν γοητευτικό κόσμο θερινών απολαύσεων.

Ο Φάους περιορίζει σχεδόν αποκλειστικά τη δράση του φιλμ μέσα στα όρια της βίλας, δημιουργώντας μια σειρά από εικόνες απολαυστικής πολυτέλειας: η υπέροχη πισίνα, το άψογα φροντισμένο γκαζόν, ένα λαχταριστό γεύμα, όλα κινηματογραφημένα στην εντέλεια, με φανερή πρόθεση να λειτουργήσουν σαν οπτική αντίθεση στον κόσμο της καμαριέρας. Εκείνη ζει φυσικά στο ίδιο περιβάλλον, δίχως όμως να το απολαμβάνει. Αντιθέτως πρέπει μόνο να φροντίζει ώστε αυτό να διατηρείται στην ίδια αψεγάδιαστη κατάσταση. Μέχρι που αποφασίζει, με μια πράξη εξέγερσης, να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Η πρωτοεμφανιζόμενη Πόλα Γκριμάλντο τα καταφέρνει πολύ καλά από την πλευρά της, ερμηνεύοντας με σιωπές και βλέμματα που σταδιακά γίνονται όλο και πιο τολμηρά, καθορίζοντας τελικά και τη δική μας προοπτική στα τεκταινόμενα.

Η φύση του έρωτα ★★½
ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2023), 111΄
Σκηνοθεσία: Μόνια Τσόκρι
Ερμηνείες: Μαγκαλί Λεπίν-Μπλοντό, Πιερ-Ιβ Καρντινάλ

Από την πάντα ενδιαφέρουσα κινηματογραφική σκηνή του Καναδά μάς έρχεται μια ιστορία ερωτικού πάθους με ταξικό πρόσημο. Η Σοφία, καθηγήτρια φιλοσοφίας από το Μόντρεαλ, ζει μια τακτοποιημένη μεσοαστική καθημερινότητα μαζί με τον επίσης πνευματικά εκλεπτυσμένο σύζυγό της, Ξαβιέ. Ωσπου μια μέρα θα συναντήσει τον Σιλβάν, έναν γοητευτικό εργολάβο που αναλαμβάνει την ανακαίνιση του εξοχικού τους, και ο ερωτικός ηλεκτρισμός θα τη διαπεράσει ασυγκράτητος. Οι δυο τους θα ξεκινήσουν μια παθιασμένη σχέση, η οποία όμως δεν θα αργήσει να αναδείξει και τις ταξικές διαφορές τους. Η Μόνια Τσόκρι εισχωρεί για τα καλά στον ψυχικό κόσμο της ηρωίδας της, τα πρωτόγνωρα συναισθήματα της οποίας την παρασύρουν πέρα από τη «λογική»· ακριβώς αυτή η σύγκρουση, με τον ενθουσιασμό, τα πισωγυρίσματα και το δράμα της, είναι εδώ το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ενός κατά τα άλλα κάπως μονοδιάστατου φιλμ, που αναδεικνύεται περισσότερο μέσα από την καλή χημεία των πρωταγωνιστών του.

Μητρικό ένστικτο
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2023), 93΄
Σκηνοθεσία: Μπενουά Ντελόμ
Ερμηνείες: Αν Χάθαγουεϊ, Τζέσικα Τσαστέιν

Η Αλις (Τζέσικα Τσαστέιν), ο σύζυγός της Σάιμον (Αντερς Ντάνιελσεν Λι) και ο γιος τους Θίο (Ιμον Ο’Κόνελ) ζουν το όνειρο των προαστίων της δεκαετίας του ’60 δίπλα στους στενούς φίλους τους, Σελίν (Αν Χάθαγουεϊ), Ντάμιαν (Τζος Τσαρλς) και τον γιο τους Μαξ (Μπέιλεν Ντ. Μπίελιτζ). Ωστόσο, οι ζωές και των δύο οικογενειών καταρρέουν όταν ο Μαξ έχει ένα τραγικό δυστύχημα. Από τον κήπο της η Αλις βλέπει τα γεγονότα καθώς εξελίσσονται, τρέχοντας προς το σπίτι της φίλης της, αν και τελικά φτάνει πολύ αργά για να αποτρέψει το γεγονός. Αισθάνεται τρομερά ένοχη, ειδικά καθώς γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η Σελίν την κατηγορεί επίσης που δεν έσωσε το παιδί της – ένας πόνος που αισθάνθηκε ακόμη πιο έντονα δεδομένου ότι η Σελίν και ο Ντάμιαν δεν μπορούν να κάνουν άλλα παιδιά. Με τον καιρό οι φίλοι φαινομενικά αρχίζουν να επιδιορθώνουν τη διαλυμένη φιλία τους, αλλά η Αλις ξεκινάει σιγά σιγά να βιώνει παρανοϊκές αυταπάτες σχετικά με τη Σελίν, που φαίνεται να αναζητά εκδίκηση για την απώλειά της.

Ομαδική θεραπεία
ΕΡΩΤΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ (2023), 93΄
Σκηνοθεσία: Γκεράρντο Ερέρο
Ερμηνείες: Μαλένα Αλτέριο, Αλεχάντρα Χιμένεθ

Τρία παντρεμένα ζευγάρια που υποβάλλονται σε θεραπεία καλούνται από την ψυχολόγο τους σε μια ομαδική συνεδρία. Θα βγάλουν σταδιακά τα άπλυτά τους στη φόρα σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών, τη ζήλια και το σεξ, μέχρι να καταλήξουν όλα σε ένα πολύ απροσδόκητο και εξίσου συγκλονιστικό τέλος.

Ο αρχηγός των κατασκόπων
ΘΡΙΛΕΡ (2024), 97΄
Σκηνοθεσία: Τζέσι Βι Τζόνσον
Ερμηνείες: Ααρον Εκχαρτ, Ολγα Κιριλένκο

Ο Μπεν Μαλόι (Ααρον Εκχαρτ) είναι ένας διαλυμένος άνδρας. Πρώην αρχηγός επιχειρήσεων της CIA στην Ευρώπη, ο Μπεν βλέπει τον κόσμο του να γκρεμίζεται μετά τον τραγικό θάνατο της γυναίκας του, μιας πρώην μυστικής πράκτορος. Αλλά όταν λάβει κωδικοποιημένες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ο θάνατος της γυναίκας του μπορεί να μην ήταν ατύχημα, ο Μπεν επιστρέφει στον σκοτεινό υπόκοσμο της Ανατολικής Ευρώπης. Εκεί ενώνει τις δυνάμεις του με έναν πρώην αντίπαλο για να αποκαλύψει τη συνωμοσία που μπορεί να ανατρέψει όλα όσα νόμιζε ότι γνώριζε για τη γυναίκα του και την υπηρεσία στην οποία εργάστηκε για πάνω από 20 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT