Το «χρυσό» Χόλιγουντ σε πόζες στην παραλία

Το «χρυσό» Χόλιγουντ σε πόζες στην παραλία

Ο 21ος αιώνας μπορεί να κοιτάει με ανάμεικτα αισθήματα αμηχανίας και νοσταλγίας τις στυλιζαρισμένες φωτογραφίες των κινηματογραφικών αστέρων του Χόλιγουντ που πόζαραν στην παραλία με μαγιό

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 21ος αιώνας μπορεί να κοιτάει με ανάμεικτα αισθήματα αμηχανίας και νοσταλγίας τις στυλιζαρισμένες φωτογραφίες των κινηματογραφικών αστέρων του Χόλιγουντ που πόζαραν στην παραλία με μαγιό. Ωστόσο, αυτές οι εικόνες με τους μεγάλους σταρ (γυναίκες και άνδρες) ήταν περιζήτητες στη διάρκεια της παντοκρατορίας των στούντιο, από το 1920 έως το 1965 περίπου, όταν η λεγόμενη «χρυσή εποχή» τροφοδοτούσε με πρότυπα ομορφιάς και έσπρωχνε τον κόσμο να γεμίσει τις αίθουσες. Σήμερα, οι αναρίθμητες διαφημιστικές φωτογραφίες των ηθοποιών στις παραλίες και στις πισίνες με εκείνο τo χαρακτηριστικό στυλ της εποχής αποτελούν συλλεκτικό αντικείμενο και πολλές από αυτές αποτελούν μέρος ονομαστών συλλογών. Το καλοκαίρι μάς θυμίζει τις προωθητικές καμπάνιες που έκαναν τα κινηματογραφικά στούντιο αλλά και τα μεγάλα περιοδικά στην Αμερική κυρίως, που πουλούσαν χιλιάδες αντίτυπα σε όλον τον κόσμο, με τα εξώφυλλά τους να είναι συνήθως πορτρέτα των δημοφιλών αστέρων.

Αυτές οι συλλογές ξεκίνησαν πολύ νωρίς, την εποχή των πρώτων χρόνων του βωβού κινηματογράφου, πριν ακόμη από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα μαγιό κάλυπταν ακόμη μεγάλο μέρος του σώματος. Οι σκηνοθετημένες εκείνες, πρώιμες, φωτογραφίες προδίκαζαν αυτό που θα ακολουθούσε μετά το 1920, όταν το γυναικείο σώμα απελευθερώθηκε. Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου διαδόθηκε η μόδα της ηλιοθεραπείας και του μαυρίσματος. Τα αντηλιακά ήταν ένα νέο είδος που προωθούσαν οι διαφημιστικές εταιρείες και τα αγόραζε κανείς σε καταστήματα καλλυντικών αλλά και στα φαρμακεία. Πολλά φαρμακεία είχαν δική τους παραγωγή αντηλιακών και τα διαφήμιζαν στη δεκαετία του 1930 (αυτό συνέβαινε και στην Ελλάδα). Στην Αμερική, μετά το 1945 η προβολή της κουλτούρας της πλαζ έγινε πιο εντατική, καθώς συμβάδιζε με τη μεταπολεμική αισιοδοξία, την ανάπτυξη των τουριστικών δικτύων και το απόγειο της δημοτικότητας των αστέρων του Χόλιγουντ. Στη φωτογραφία μας βλέπουμε την Αβα Γκάρντνερ, που πολλοί θεωρούσαν την ωραιότερη γυναίκα της μεγάλης οθόνης. Ολες οι σταρ, τα μεγάλα ονόματα αλλά και τα ανερχόμενα, έκαναν τέτοιες φωτογραφίσεις κάθε καλοκαίρι. Στην ιστορία έχουν περάσει οι φωτογραφίες της Μπέτι Ντέιβις, της Τζιν Χάρλοου, της Τζόαν Κρόφορντ, της Μπάρμπαρα Στάνγουικ, της Ρίτα Χέιγουορθ, της Εστερ Γουίλιαμς, της Τζάνετ Λι, της Μέριλιν Μονρόε, της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, της Γκρέις Κέλι, της Τζίνα Λολομπρίτζιτα, της Σοφία Λόρεν, της Ράκελ Ουέλτς, της Ούρσουλα Αντρες, της Νάταλι Γουντ… και αναρίθμητων ακόμη αστέρων των περασμένων δεκαετιών.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Οι Γάλλοι ζωγράφοι

Το «χρυσό» Χόλιγουντ  σε πόζες στην παραλία-1
(Φωτογραφία: NATIONAL GALLERY OF ART WASHINGTON)

Αυτό το έργο του Καμίγ Πισαρό, που μας δείχνει το Παρίσι του 1900, είναι ένα από τα έργα που συγκροτούν τη γαλλική συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον. Οι αίθουσες με τα έργα του 19ου αιώνα άνοιξαν και πάλι για το κοινό μετά την ανακαίνισή τους. Εκεί μπορεί να δει κανείς έργα του Ρενουάρ, του Μονέ αλλά και του Βαν Γκογκ. Η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον θα εγκαινιάσει στις 8 Σεπτεμβρίου μεγάλη έκθεση ιμπρεσιονιστών.

ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ
Ανσελμ Κίφερ

Το «χρυσό» Χόλιγουντ  σε πόζες στην παραλία-2
(Φωτογραφία: GEORGES PONCET)

Εργα του Ανσελμ Κίφερ μπορούμε να δούμε αυτήν την περίοδο και στην Αθήνα, στην γκαλερί Gagosian (έως 24/8). Μία ακόμη έκθεση έργων του εγκαινιάστηκε στο Σάλτσμπουργκ, στη Bίλα Καστ, της Γκαλερί Thaddaeus Ropac. Πρόκειται για μια ενότητα που αποτελεί φόρο τιμής στη γενέτειρά του, την περιοχή του ποταμού Ρήνου και τα δασώδη περίχωρά του. Η έκθεση τιτλοφορείται «Ο Ρήνος μου», ένας ποταμός που γοήτευε πάντα τον Ανσελμ Κίφερ, ήδη από τα παιδικά του χρόνια.

ΣΙΚΑΓΟ
Χρύσα και Νέα Υόρκη

Το «χρυσό» Χόλιγουντ  σε πόζες στην παραλία-3
(Φωτογραφία: ESTATE OF CHRYSSA / ΕΜΣΤ)

Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η έκθεση έργων της Χρύσας στον εκθεσιακό χώρο Wrightwood 659 στο Σικάγο, που ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουλίου. Η Χρύσα προκαλεί μεγάλο σεβασμό με το έργο της στις ΗΠΑ, αλλά πάντα υπάρχει νέο κοινό. Από το έργο της Χρύσας, παρουσιάζεται μια επιλογή της εξέλιξης της τέχνης της στις ΗΠΑ. Ενα διθυραμβικό άρθρο στο Hyperallergic τοποθετεί τη Χρύσα (γεννημένη στην Αθήνα το 1933) ανάμεσα στους μεγάλους της τέχνης του 20ού αιώνα.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Μοντερνισμός του 20ού αιώνα

Το «χρυσό» Χόλιγουντ  σε πόζες στην παραλία-4
(Φωτογραφία: PHAIDON)

Από τις βρετανικές εκδόσεις Phaidon αναγγέλθηκε η κυκλοφορία ενός νέου εικονογραφημένου τόμου που θέλει να είναι ο «Ατλας του μοντερνισμού από τα μέσα του 20ού αιώνα». Η αρχιτεκτονική της μεταπολεμικής αισιοδοξίας, της περιόδου 1945-1970, άφησε ως αποτύπωμα την ακμή του μοντερνισμού σε μια εποχή που είχε δίψα για το καινούργιο. Συγγραφέας είναι ο Ντόμινικ Μπράντμπερι, που ασχολείται με την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν του 20ού αιώνα. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Νέο απόκτημα

Το «χρυσό» Χόλιγουντ  σε πόζες στην παραλία-5
(Φωτογραφία: CHRISTIE’S)

Το μουσείο Γκετί απέκτησε ένα εξαιρετικής αξίας έργο της φλαμανδικής Αναγέννησης. Πρόκειται για το έργο του Κουέντιν Μέτσις (1466-1530) «Η Παναγία των κερασιών», που θεωρείτο χαμένο. Αγοράστηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s έναντι 12,58 εκατ. ευρώ. Θεωρείται έργο απαράμιλλης ομορφιάς και τέχνης και θα εκτίθεται στο Κέντρο Γκετί, στο North Pavilion. Το κεράσι είναι φρούτο συμβολισμού συνδεδεμένο με τους καρπούς των ουρανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT