Μπενουά Ντυτέρτρ (1960-2024): Αναζητούσε την ταυτότητα σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα

Μπενουά Ντυτέρτρ (1960-2024): Αναζητούσε την ταυτότητα σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα

Ο Ντυτέρτρ παρακολουθούσε τον κόσμο των ιδεών και συχνά έπαιρνε θέση σε κεντρικά ζητήματα του δημό- σιου διαλόγου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 64 του χρόνια απεβίωσε ξαφνικά ο Γάλλος συγγραφέας και μουσικός παραγωγός Μπενουά Ντυτέρτρ (Benoît Duteurtre) από καρδιακή προσβολή. Το πάθος του για τη μουσική και οι μουσικές εκπομπές του στο ραδιόφωνο του είχαν εξασφαλίσει επιπλέον δημοτικότητα. Μυθιστοριογράφος με θεματογραφία από τη σύγχρονη αστική ζωή, τα ζητήματα μοναξιάς και αυτοπροσδιορισμού σε έναν κόσμο που αλλάζει γοργά, ο Μπενουά Ντυτέρτρ αναδύθηκε στο προσκήνιο στη δεκαετία του 1990, έχοντας ήδη εκδώσει το πρώτο έργο του το 1985.

Ο Ντυτέρτρ, μεταφρασμένος και στα ελληνικά (τέσσερα μυθιστορήματά του έχουν εκδοθεί από την Εστία), παρακολουθούσε τον κόσμο των ιδεών και συχνά έπαιρνε θέση σε θέματα ελευθερίας απόψεων, πολιτικής ορθότητας, κουλτούρας της ακύρωσης και άλλα κεντρικά ζητήματα του δημόσιου διαλόγου. Στεκόταν κριτικά απέναντι στις μαζικά επιβεβλημένες απόψεις. Την ίδια κριτική στάση κρατούσε και απέναντι σε ό,τι συνέβαινε στον κόσμο της μουσικής, την προβολή της και τη διάχυσή της στο κοινό. Μέσα από τη βιωματική επαφή του με την εξέλιξη της δημοφιλούς μουσικής, από τον Οφενμπαχ έως τη γαλλική ποπ, ο Μπενουά Ντυτέρτρ είχε αναπτύξει απόψεις για την πτώση της Γαλλίας από τη διεθνή πρωτοκαθεδρία. Εξέφραζε ένα κύμα νοσταλγίας για την εποχή όταν καθετί γαλλικό γινόταν μόδα (όπως στην μπελ επόκ) και γι’ αυτό υποστήριζε νέους συνθέτες που μπορούσαν να συμβάλουν σε μια αναγέννηση. Ο Ντυτέρτρ είχε κάνει σοβαρές σπουδές μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ρουέν. Είχε επίσης συναντήσει τον Στοκχάουζεν και τον Ξενάκη και το 1979, σε ηλικία 19 ετών, είχε μαθητεύσει κοντά στον Λίγκετι, η σκέψη του οποίου τον είχε επηρεάσει.

Γεννημένος στη Χάβρη, παιδί της Νορμανδίας, ο Ντυτέρτρ τοποθετούσε συχνά τη γενέτειρά του στα βιβλία του. Το πάθος του ήταν το γράψιμο. Από μικρός έστελνε δείγματα γραφής σε μεγάλους δημιουργούς (όπως στον Μπέκετ). Δημοσιογραφούσε επίσης για μουσική, λογοτεχνία και θέματα ιδεών. Τα πρώτα του νεανικά βιβλία, στη δεκαετία του 1980, εντάσσονταν περισσότερο στην κατηγορία των μυθιστορημάτων ενηλικίωσης, αλλά σταδιακά βρήκε το ύφος για το οποίο έγινε περισσότερο γνωστός: ένα κράμα στοχασμού, χιούμορ, ειρωνείας, σάτιρας και κριτικής για τις συμπληγάδες μιας ρευστής και αστάθμητης καθημερινότητας. Τα τελευταία χρόνια εξέφραζε την αντίθεσή του απέναντι στη woke κουλτούρα και στον δογματισμό των απόψεων. Το 2012 είχε τιμηθεί με το βραβείο Medicis για το μυθιστόρημα «Ταξίδι στη Γαλλία».

Τα βιβλία του Μπενουά Ντυτέρτρ που κυκλοφορούν στα ελληνικά, όλα από τις εκδόσεις Εστία, είναι: «Ταξίδι στη Γαλλία» (μτφρ. Μαρίνα Μέντζου), «Υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών» (μτφρ. Θωμάς Σκάσσης), «Η ανυπότακτη» (μτφρ. Θωμάς Σκάσσης), «Το κοριτσάκι και το τσιγάρο» (μτφρ. Λίνα Σιπητάνου). Συνολικά είχε γράψει 25 μυθιστορήματα, πλήθος δοκιμίων και κριτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT