HOME CINEMA: Η αυγή του Χόλιγουντ και μια ωδή στην υψηλή μαγειρική

HOME CINEMA: Η αυγή του Χόλιγουντ και μια ωδή στην υψηλή μαγειρική

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαβυλώνα ★★★
ΔΡΑΜΑ (2022), 189΄
Σκηνοθεσία: Ντάμιεν Σαζέλ
Ερμηνείες: Μάργκο Ρόμπι, Μπραντ Πιτ, Ντιέγκο Κάλβα

Στην πλατφόρμα του Netflix έφτασε πρόσφατα το φιλόδοξο πρότζεκτ του Ντάμιεν Σαζέλ, που μας στέλνει πίσω στην «ηρωική» εποχή της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Εκεί, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, μια σειρά από χαρακτήρες συναντιούνται σε ένα οργιαστικό πάρτι. Ενας καταξιωμένος πρωταγωνιστής και μεγάλος γόης (Μπραντ Πιτ), μια ξανθιά καλλονή, πεπεισμένη ότι είναι το επόμενο λαμπερό αστέρι (Μάργκο Ρόμπι), ένας νεαρός Μεξικανός που ξεκινάει σαν παιδί για τα θελήματα (Ντιέγκο Κάλβα) και γύρω τους δεκάδες άλλοι, χαράσσουν τη δική τους πορεία σε ένα Χόλιγουντ που κλυδωνίζεται εξαιτίας της μετάβασης από τον βωβό στον ομιλούντα.

Ο Σαζέλ έχει ολοφάνερα στη διάθεσή του ένα πελώριο μπάτζετ, αλλά και σπάνια, για τα σημερινά δεδομένα, εκφραστική ελευθερία, ώστε να πραγματώσει το όραμά του. Αυτό μεταφράζεται σε ένα έπος, ανοικονόμητο αλλά και μεγαλειώδες, με μερικές σκηνές πραγματικής κινηματογραφικής ανθολογίας και άλλες που μοιάζουν βεβιασμένες ή και παντελώς αχρείαστες. Οι δύο σταρ πρωταγωνιστές κάνουν το… κομμάτι τους, ενώ ειδικά η Μάργκο Ρόμπι είναι απλώς ακαταμάχητη στην κορυφαία ερμηνεία τής μέχρι τώρα καριέρας της.

Στη φωτιά ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023), 135΄
Σκηνοθεσία: Τραν Αν Χουνγκ
Ερμηνείες: Ζιλιέτ Μπινός, Μπενουά Μαζιμέλ

HOME CINEMA: Η αυγή του Χόλιγουντ και μια ωδή στην υψηλή μαγειρική-1
O Μπενουά Μαζιμέλ μαγειρεύει για τον έρωτα της Ζιλιέτ Μπινός στο φιλμ «Στη φωτιά».

Από την πλατφόρμα της Cosmote TV επιλέγουμε μία από τις πιο «νόστιμες» αλλά και συγκινητικές ταινίες που έχουμε δει πρόσφατα. Βρισκόμαστε στο 1885, στο απόγειο της κλασικής γαλλικής κουζίνας. Ο εύπορος και λάτρης της γαστρονομίας Ντοντέν (Μπενουά Μαζιμέλ) δημιουργεί μια σειρά από θεσπέσια πιάτα σε συνεργασία με την κορυφαία μαγείρισσά του Εζενί (Ζιλιέτ Μπινός), με την οποία ταυτόχρονα διατηρεί ερωτική σχέση, παρόλο που εκείνη αρνείται να τον παντρευτεί. Μέχρι που εκείνος θα ετοιμάσει ένα υπέροχο δείπνο αποκλειστικά για χάρη της. Ο Γαλλοβιετναμέζος Τραν Αν Χουνγκ κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών, με ένα φιλμ-ωδή στην υψηλή γαστρονομία, καθώς και στη σχεδόν μυστικιστική σχέση του φαγητού με τις υπόλοιπες ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, απόλυτα αφιερωμένοι στην τέχνη τους, εκφράζουν μέσω αυτής τον έρωτα, τη στοργή, τη φιλία τους· ένα γεύμα ή δείπνο μετατρέπεται σε τελετουργία μύησης σε έναν κόσμο γεμάτο λεπτές απολαύσεις αλλά και πνευματικές αναζητήσεις. Η κάμερα τα παρακολουθεί όλα αυτά με σεβασμό και ακρίβεια, ζουμάρει πάνω από αχνιστές κατσαρόλες ή συγκινημένα πρόσωπα, δίχως συνοδεία μουσικής. Οι ήχοι της κουζίνας και του τραπεζιού πρωταγωνιστούν εδώ σε ένα απολαυστικό όσο και βαθιά ανθρώπινο φιλμ, που σε αφήνει με το χαμόγελο στα χείλη και μια ευπρόσδεκτη… λιγούρα στο στομάχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT