Πέθανε ο θρύλος της βρετανικής blues Τζον Μάγιαλ

Πέθανε ο θρύλος της βρετανικής blues Τζον Μάγιαλ

Πρωτοτεργάτης των Bluesbreakers, άφησε ξεχωριστό στίγμα αναδεικνύοντας σπουδαίους μουσικούς, όπως ο Ερικ Κλάπτον

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζον Μάγιαλ, πρωτοπόρος και στυλοβάτης της βρετανικής μπλουζ σκηνής που έδωσε «βήμα» σε μερικούς από τους σπουδαιότερους μουσικούς του 20ού αιώνα, όπως ο Ερικ Κλάπτον, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης στη σελίδα του στο Instagram η οποία ανέφερε ότι ο καλλιτέχνης άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα στην Καλιφόρνια. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by John Mayall (@johnmayallofficial)

Γεννημένος στο Μάκλσφιλντ το 1933, ήρθε από νωρίς σε επαφή με τους τζαζ και μπλουζ ήχους και έμαθε να παίζει πιάνο, κιθάρα και φυσαρμόνικα. Αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία του στην Κορέα, ξεκίνησε σπουδές σε σχολή καλών τεχνών και έγινε γραφίστας, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη μουσική μέσω του συγκροτήματος Blues Syndicate.

Το 1963, σε ηλικία 30 ετών, μετακόμισε στο Λονδίνο για να γίνει επαγγελματίας μουσικός, σε μια περίοδο όπου έκαναν την εμφάνισή τους θρυλικές μπάντες όπως οι Rolling Stones και οι Animals

Τραγουδώντας καθώς και παίζοντας κιθάρα και πλήκτρα, ο Μάγιαλ «στρατολόγησε» μουσικούς όπως ο Τζον Μακβι (ο οποίος αργότερα θα σχημάτιζε τους Fleetwood Mac) για τη δημιουργία του συγκροτήματος του, Bluesbreakers. Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single το 1964 την ίδια χρονιά συνεργάστηκαν με τον Τζον Λη Χούκερ. Τους Bluesbreakers πλαισίωσαν επίσης κατά περιόδους οι Πίτερ Γκριν, Μικ Φλίτγουντ, αλλά και Μικ Τέιλορ των Rolling Stones.

Με τους Bluesbreakers να αλλάζουν διαρκώς σύνθεση, ανάμεσα στα ονόματα που στελέχωσαν την μπάντα ήταν και αυτό του Ερικ Κλάπτον ο οποίος εντάχθηκε το 1965.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by John Mayall (@johnmayallofficial)

Κατά τη δεκαετίας του 1970 ο Μάγιαλ πειραματίστηκε, έχοντας πλέον εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, περισσότερο με τζαζ και φανκ ήχους διατηρώντας τους Bluesbreakers και κάνοντας παράλληλα συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες.

Το 2008 αποφάσισε να αποσύρει οριστικά το όνομα Bluesbreakers και έκτοτε πραγματοποίησε εκατοντάδες ζωντανές συναυλίες μέχρι και το 2022.

Ο Μάγιαλ αναμένεται να εισαχθεί στο Rock and Roll Hall of Fame αργότερα φέτος, λαμβάνοντας επίσης μετά θάνατον το βραβείο Musical Influence μαζί με δύο άλλα είδωλα του μπλουζ, την Μπιγκ Μάμα Θόρντον και τον Αλέξις Κόρνερ.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by John Mayall (@johnmayallofficial)

Με πληροφορίες από Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT