Εναλλακτική Σκηνή Λυρικής: Διεθνείς συνεργασίες, νέες παραγωγές και αναβιώσεις

Εναλλακτική Σκηνή Λυρικής: Διεθνείς συνεργασίες, νέες παραγωγές και αναβιώσεις

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής για την περίοδο 2024-2025

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από σύγχρονο έως κλασικό ρεπερτόριο, νέες παραγωγές και αναβιώσεις επιτυχημένων παραστάσεων αποτελείται το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ για την περίοδο 2024-2025.

Η καλλιτεχνική περίοδος ξεκινάει με μια σημαντική διεθνή συμπαραγωγή με το Κέντρο Πειραματισμού του ιστορικού θεάτρου Κολόν του Μπουένος Αϊρες, που παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Αργεντινή την όπερα δωματίου «Κασσάνδρα». Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας η παράσταση, σε λιμπρέτο του Ουρουγουανού δραματουργού Σέρχιο Μπλάνκο και μουσική του καταξιωμένου Πάβλο Ορτίς, ταξιδεύει στην Ελλάδα για τρεις παραστάσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε σκηνοθεσία των Ντιάννας Θεοχαρίδη και Αλέξανδρου Ευκλείδη. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της μάντισσας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας ερμηνεύει η διεμφυλική σοπράνο Μαρία Καστίγιο ντε Λίμα, γνωστή για την ξεχωριστή φωνή της.

Στην κατηγορία των διεθνών συμπαραγωγών, πανελλήνια πρεμιέρα πραγματοποιεί η ξεχωριστή παράσταση με μαριονέτες «Mythos», σε συνεργασία με τη γαλλική ομάδα Anima Théâtre και μουσική του Γιώργου Καρακάντζα.

Δεν απουσιάζουν από το πρόγραμμα οι νέες μεγάλες παραγωγές πάνω σε σύγχρονα ελληνικά μουσικοθεατρικά έργα. Η ΕΛΣ, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο, παρουσιάζει από τα μέσα Δεκεμβρίου έως σχεδόν και τα μέσα Ιανουαρίου, τη νέα παράσταση «Ματαρόα στον ορίζοντα». Ο σκηνοθέτης Θοδωρής Αμπαζής, αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του πλοίου «Ματαρόα», στο οποίο πολλοί Ελληνες διανοούμενοι επιβιβάστηκαν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, προσεγγίζει μυθοπλαστικά τα ιστορικά γεγονότα.

Η Μάρθα Μαυροειδή διασκευάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Madre Salonico», σε κείμενο Λέοντος Α. Ναρ και σκηνοθεσία Βίκτωρος Αρδίττη, που αποτελεί καλλιτεχνική πράξη μνήμης ντυμένη με σεφαραδίτικα τραγούδια, στη μητρική γλώσσα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (4, 5, 6, 9, 10, 11 Απριλίου). Τέλος, για τους μικρούς φίλους της Εναλλακτικής Σκηνής και της ΕΛΣ παρουσιάζεται το μιούζικαλ «Ιζαντόρα Ντακ», μια χορευτική περιπέτεια μέσα από την οποία τα παιδιά θα μάθουν τι σημαίνει αυτογνωσία και αποδοχή.

Με πίστη βεβαίως στο παραδοσιακό ρεπερτόριο παρουσιάζεται η θρυλική οπερέτα «Θέλω να δω τον Πάπα!», του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, που έχοντας ήδη συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής, ξαναζωντανεύει σε μουσική Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη. Τον Νοέμβριο με αφορμή τα σαράντα χρόνια από τον θάνατο του συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη / Κώστα Γιαννίδη, το κοινό θα παρακολουθήσει τέσσερα συναυλιακά αφιερώματα, την επιμέλεια των οποίων αναλαμβάνει ο Λάμπρος Λιάβας.

Για τους μουσικόφιλους, δύο αγαπημένα φεστιβάλ επιστρέφουν στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ: το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Δήμου Γκουνταρούλη στο ΚΠΙΣΝ (24, 29, 20 Νοεμβρίου) και στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (1 Δεκεμβρίου). Το Φεστιβάλ Κρουστών ανανεώνει το ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό το καλοκαίρι του 2025, δημιουργώντας ξανά μια έντονη ατμόσφαιρα, γεμάτη δράσεις και συναυλίες διακεκριμένων συνόλων και σολίστ, σε επιμέλεια Μαρίνου Τρανουδάκη.

Το πρόγραμμα εμπλουτίζει η αναβίωση της σύγχρονης όπερας «The Fall of the House of Commons», εμπνευσμένη από το μυστηριώδες σύμπαν του Εντγκαρ Αλαν Πόε, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και δραματουργία Αλέκου Λούντζη, αλλά και η παράσταση «Ο αποτυχημένος», σε σκηνοθεσία και θεατρική διασκευή Εκτορα Λυγίζου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT