Προσκύνημα στον Λεονάρντο ντα Βίντσi

Η ευρωπαϊκή ιστορία με τις δαιδαλώδεις και συναρπαστικές διατομές της και τα υποκεφάλαια της επίσημης ανάγνωσής της, μας οδηγεί συχνά σε αυτές τις γοητευτικές κόγχες που είναι η επιμέρους ιστορία. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η είδηση πως έπειτα από εργασίες αποκατάστασης είναι και πάλι επισκέψιμη η κρύπτη όπου φυλάσσεται η σορός του Λεονάρντο ντα Βίντσι

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευρωπαϊκή ιστορία με τις δαιδαλώδεις και συναρπαστικές διατομές της και τα υποκεφάλαια της επίσημης ανάγνωσής της, μας οδηγεί συχνά σε αυτές τις γοητευτικές κόγχες που είναι η επιμέρους ιστορία. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η είδηση πως έπειτα από εργασίες αποκατάστασης είναι και πάλι επισκέψιμη η κρύπτη όπου φυλάσσεται η σορός του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Βρίσκεται σε ένα θαυμάσιο γοτθικό παρεκκλήσι στη Γαλλία, στην κοιλάδα του Λίγηρα, εκεί όπου νιώθεις τον γαλλικό πολιτισμό στο μεδούλι. 

Είναι το παρεκκλήσι του Saint-Hubert μέσα στον περίβολο του πανέμορφου βασιλικού Πύργου του Αμπουάζ. Κοντά εκεί κυλάει ο Λίγηρας και η πιο κοντινή πόλη είναι η Τουρ. Ολόγυρα οι ιστορικές πόλεις, Πουατιέ, Ανζέ, Μπλουά, Ορλεάνη. Βαθιά αίσθηση της Γαλλίας. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είχε στενές σχέσεις με τη Γαλλία ιδίως στα τελευταία χρόνια της ζωή του όταν κέρδισε τον θαυμασμό και την εύνοια του βασιλιά Φραγκίσκου Α΄ της Γαλλίας, ένα χρόνο μετά την κατάληψη του Μιλάνου από τους Γάλλους (1515). Βρήκε θερμή υποδοχή στο Clos Lucé κοντά στη βασιλική κατοικία στον Πύργο του Αμπουάζ. Εκεί έζησε τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του. Οταν ο Λεονάρντο πέθανε το 1519, σε ηλικία 67 ετών, ενταφιάστηκε εκεί, στον ναό του Saint Florentin στον περίβολο της βασιλικής κατοικίας. Αυτή ήταν η δεδηλωμένη επιθυμία του. 

Αλλά αυτός ο ναός όπου είχε ενταφιαστεί καταστράφηκε στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Επειτα από δεκαετίες αδράνειας, μόλις το 1863, ερευνητές στην περιοχή εντόπισαν θραύσματα από τον τάφο του Λεονάρντο μαζί με τμήματα ανθρώπινου σκελετού και νομίσματα από την εποχή του Φραγκίσκου Α΄. 

Τότε δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί ότι τα λείψανα ανήκαν στον Λεονάρντο αλλά αυτή ήταν η πλέον πειστική εικασία. Παρά τη διαμάχη και την αμφιβολία, τα υπολείμματα του σκελετού μεταφέρθηκαν το έτος 1871 στο παρεκκλήσι του Saint-Hubert, όπου παραμένουν έως σήμερα και αποτελούν τόπο προσκυνήματος. Το παρεκκλήσι χτίστηκε ανάμεσα στο 1491 και το 1496 με οδηγίες του βασιλιά Καρόλου Η΄. Ξεχωρίζει για τη λευκάζουσα πέτρα της Τουραίνης. Η πρόσφατη αποκατάσταση του γοτθικού παρεκκλησίου με τα ωραία βιτρό επανέφερε τους επισκέπτες στον τάφο του Λεονάρντο. Αναζωπυρώθηκαν οι ιστορίες που συνδέουν τον μέγιστο δημιουργό με το πνεύμα της Γαλλίας. 

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Η γοητεία των μοτέλ

Προσκύνημα στον Λεονάρντο ντα Βίντσi-1
(Φωτογραφία: RICHARD BEAVEN/THE NEW YORK TIMES)

Συνυφασμένα με την Αμερική του 20ού αιώνα, με τους αυτοκινητοδρόμους και τον κινηματογράφο, τα μοτέλ είναι σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης εποχής. Αν και αγνοημένα, παραμένουν έμβλημα της παλιάς Αμερικής. Το 1964 λειτουργούσαν 61.000 μοτέλ. Νέες επενδύσεις σε παλιά μοτέλ ή σε νέες εγκαταστάσεις με όλη τη νοσταλγία της κουλτούρας εκείνων των χρόνων εμφανίζεται ως τάση. Στη φωτογραφία, το Spa City Motor Lodge στην πόλη Σαρατόγκα Σπρινγκς στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Φράνσις Μπέικον

Προσκύνημα στον Λεονάρντο ντα Βίντσi-2
(Φωτογραφία: THE ESTATE OF FRANCIS BACON)

Η National Portrait Gallery στο Λονδίνο θα παρουσιάσει την πρώτη μεγάλη έκθεση πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον το φθινόπωρο (από 10 Οκτωβρίου 2024). Η έκθεση με τίτλο «Φράνσις Μπέικον: ανθρώπινη παρουσία» θα διερευνήσει τη βαθιά και πολύπλοκη σχέση του ζωγράφου με την αναπαράσταση της μορφής: αυτοπροσωπογραφίες, δικά του πορτρέτα από άλλους ζωγράφους, πορτρέτα χαμένων εραστών. Θα εκτεθούν πάνω από 50 έργα προερχόμενα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

ΤΟΡΙΝΟ
Η ζωγραφική του Γκουερτσίνο

Προσκύνημα στον Λεονάρντο ντα Βίντσi-3
(Φωτογραφία: PALAZZO REALE DI TORINO)

Πολλά θετικά σχόλια αποσπά η έκθεση 100 και πλέον έργων του Γκουερτσίνο (Τζοβάνι Φραντσέσκο Μπαρμπιέρι, 1591-1666) στο Παλάτσο Ρεάλε του Τορίνου. Τα έργα που παρουσιάζονται, επιτομή του μπαρόκ, προέρχονται από 30 μουσεία και πλαισιώνονται από έργα συγχρόνων καλλιτεχνών συμβάλλοντας σε μια αποθέωση της ιταλικής τέχνης του 17ου αιώνα. Ο Γκουερτσίνο έζησε τα περισσότερα χρόνια του στο Τσέντο, στην κοιλάδα του Πάδου, αποφεύγοντας τις προσκλήσεις ισχυρών ηγεμόνων. 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Τζέιμς Μπόλντουιν

Προσκύνημα στον Λεονάρντο ντα Βίντσi-4
(Φωτογραφία: SCHOMBURG CENTER)

Η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του Αμερικανού συγγραφέα Τζέιμς Μπόλντουιν (1924-1987) γεννά σειρά εκδηλώσεων. Στη Νέα Υόρκη εγκαινιάζεται στις 2 Αυγούστου έκθεση-αφιέρωμα στον συγγραφέα (μεταφρασμένο εκτενώς και στα ελληνικά) στο Κέντρο Ερευνας για τη Μαύρη Κουλτούρα Σόμπουργκ. Εκεί, φυλάσσεται το Αρχείο Τζέιμς Μπόλντουιν. Εγγραφα και αρχειακό υλικό εμπλουτισμένο και από άλλες πηγές θα παρουσιάζεται με μουσειογραφικό τρόπο έως τον Φεβρουάριο του 2025. 

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ
Φρίντα Κάλο

Προσκύνημα στον Λεονάρντο ντα Βίντσi-5
(Φωτογραφία: JAIR CABRERA TORRES/DPA)

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο της Φρίντα Κάλο (1907-1954), εθνική μορφή για την πατρίδα της το Μεξικό και παγκόσμιο ποπ είδωλο. Στην Πόλη του Μεξικού ετοιμάζονται για την επέτειο των 70 χρόνων τιμώντας την προσφορά της εθνικής ζωγράφου της χώρας με μια μεγάλη έκθεση, ομιλίες και σειρά εκδηλώσεων. Η Πέρλα Λαμπάρτ, διευθύντρια του Μουσείου Φρίντα Κάλο («Μπλε Σπίτι»), δήλωσε πως υπάρχει η επιθυμία να γίνει σειρά εορτασμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT