Στην Ελάτεια το «αντάμωμα» έγινε φεστιβάλ

Στην Ελάτεια το «αντάμωμα» έγινε φεστιβάλ

Τα έσοδα από τις συναυλίες, αφού αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις, επιστρέφουν πίσω στην κοινότητα μέσω κοινωφελών δράσεων που «τρέχουν» εκεί όλο τον χρόνο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουμε ξαναγράψει για τα ορεινά μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού που καλούν το κοινό να αφήσει για λίγο τις ακρογιαλιές και να πάρει τα… βουνά, προκειμένου να συνδυάσει τη συναυλιακή εμπειρία με την εκδρομή στη φύση. Ειδικά τα δύο τελευταία καλοκαίρια τα συγκεκριμένα φεστιβάλ ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ανά την επικράτεια, όμως ένα εξ αυτών είναι κάπως πιο ξεχωριστό από τα υπόλοιπα. Το 11ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας θα διεξαχθεί φέτος 1-4 Αυγούστου στους πρόποδες του όρους Καλλίδρομο ανάμεσα σε πλατάνια, πεύκα και νεροσυρμές. Πίσω από τη διοργάνωσή του δεν βρίσκεται κάποια εταιρεία ή κατάστημα εστίασης, παρά μόνο ο Σύλλογος Νεολαίας της Ελάτειας, ενός χωριού περίπου 1.000 κατοίκων που ακουμπά στο βουνό.

«Ολο αυτό ξεκίνησε σαν ένα πάρτι-αντάμωμα των νέων του χωριού, όπως πολλά που διοργανώνονται τέτοιο καιρό στην περιφέρεια. Σταδιακά, και επειδή και οι ίδιοι πηγαίνουμε σε συναυλίες, άλλα φεστιβάλ κ.λπ., σκεφτήκαμε να το εξελίξουμε και το 2019 διοργανώσαμε την πρώτη συναυλία με τη Ματούλα Ζαμάνη. Μέσω εκείνης κάναμε και άλλες επαφές με καλλιτέχνες και κάπως το ένα έφερε το άλλο. Βέβαια, στο μεταξύ μεσολάβησε η διετία της πανδημίας που μας έκοψε λίγο τα φτερά, όμως από την άλλη μας βοήθησε να οργανωθούμε καλύτερα, να διαμορφώσουμε τον χώρο της κατασκήνωσης κ.ο.κ.», μας λέει ο εκ των διοργανωτών, Γιάννης Βελαέτης.

Τα φεστιβάλ του 2022 και του 2023, διήμερο και τριήμερο αντίστοιχα, πέτυχαν να ανεβάσουν χιλιάδες κόσμο ώς την Ελάτεια για να παρακολουθήσει συναυλίες σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Θανάσης και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Μίλτος Πασχαλίδης. Φέτος οι διοργανωτές περιμένουν γύρω στους δυόμισι χιλιάδες κατασκηνωτές, ενώ έχουν ετοιμάσει για πρώτη φορά τετραήμερες εκδηλώσεις με Γιάννη Αγγελάκα, Locomondo, Κωνσταντή Πιστιόλη (VIC), Αλκίνοο Ιωαννίδη, Γιάννη Χαρούλη, Ιουλία Καραπατάκη και άλλους.

«Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πηγαίνουμε συχνά να ακούσουμε σχήματα στην Αθήνα και να κάνουμε επαφές μαζί τους για να τα κλείσουμε για το φεστιβάλ. Δεν είμαστε επαγγελματίες διοργανωτές, όμως σταδιακά δημιουργούμε επαφές και το εγχείρημά μας, που δεν έχει εμπορικούς σκοπούς, αναγνωρίζεται από πολλούς καλλιτέχνες», σημειώνει ο Γ. Βελαέτης.

Δεν είναι όμως μόνο οι συναυλίες. Τις μέρες του φεστιβάλ διοργανώνεται στη γύρω περιοχή μια σειρά από δραστηριότητες όπως πεζοπορίες στο δάσος, ομαδική γυμναστική και ξεναγήσεις σε σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος – άλλωστε το φεστιβάλ γίνεται πολύ κοντά στον χώρο όπου βρισκόταν η αρχαία Ελάτεια. Επιπλέον, σε απόσταση μόλις μισής ώρας μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα ορεινά χωριά του Παρνασσού ή να φτάσει στην παραλία της Αρκίτσας αν… νοσταλγήσει τη θάλασσα.

Αξιοσημείωτο είναι τέλος ότι τα έσοδα από τις συναυλίες, αφού αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις, επιστρέφουν στην κοινότητα μέσω κοινωφελών δράσεων που τρέχουν εκεί όλο τον χρόνο. Επίσης, ένα ειδικό εισιτήριο 3 ευρώ/ανά σκηνή θεσπίστηκε για χωροταξικούς λόγους, με όλα τα έσοδα να διατίθενται στον σύλλογο γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Λάμψη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT