Ο τουρισμός, σημείο καμπής

Στη Σίφνο φτιάχνουν πισίνες και βίλες με μεγάλους κήπους που έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. Το νησί έχει δύο αφαλατώσεις στον Πλατύ Γιαλό και μία αφαλάτωση υφάλμυρου νερού στις Καμάρες. Οι γεωτρήσεις, που υπάρχουν σε διάφορα σημεία, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή δεν έχουν μεγάλη δυναμική, καθώς ο χειμώνας που πέρασε δεν είχε βροχές

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Σίφνο φτιάχνουν πισίνες και βίλες με μεγάλους κήπους που έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. Το νησί έχει δύο αφαλατώσεις στον Πλατύ Γιαλό και μία αφαλάτωση υφάλμυρου νερού στις Καμάρες. Οι γεωτρήσεις, που υπάρχουν σε διάφορα σημεία, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή δεν έχουν μεγάλη δυναμική, καθώς ο χειμώνας που πέρασε δεν είχε βροχές. Επιπλέον, τον Ιούνιο, μία από τις αφαλατώσεις στον Πλατύ Γιαλό παρουσίασε βλάβη και, μέχρι να επιδιορθωθεί, οικισμοί δεν υδροδοτήθηκαν για 10-15 μέρες. Το ίδιο πρόβλημα έχει και η Σέριφος, όπου με λειψυδρία χτίζουν πισίνες.

Στη Σαντορίνη κατεβαίνουν κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα χιλιάδες επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια. Δεν αφήνουν ιδιαίτερα χρηματικά ποσά στην τοπική οικονομία, αφήνουν όμως πολλά σκουπίδια τη στιγμή που στο νησί υπάρχει μόνο χωματερή. Στη Νάξο, στην Πάρο, στη Μύκονο γίνεται απόβαση Ι.Χ. και μοτοσικλετών τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μποτιλιαρίσματα μεγαλούπολης σχεδόν όλες τις ώρες της μέρας. Τα περισσότερα νησιά δεν έχουν μόνιμο πληθυσμό που να δικαιολογεί αστικές υποδομές και γι’ αυτό, όταν με τους επισκέπτες ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται, οι υποδομές δεν είναι αρκετές για τις τεράστιες ανάγκες που δημιουργούνται.

Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα προβλημάτων που προκύπτουν από την ανάπτυξη του τουρισμού, που είναι ευλογία αλλά μπορεί να γίνει και κατάρα αν η πολιτεία δεν φροντίσει να βάλει όρια και δεν βελτιώσει τις υποδομές: λιμάνια, πάρκινγκ, συστήματα αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων. Φέτος, ίσως περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής. Χρειάζονται πολύ προσεκτικές ασκήσεις ισορροπίας, χειρουργικές κινήσεις από το κεντρικό κράτος σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να απολαμβάνουμε τα τεράστια οφέλη του τουριστικού προϊόντος, χωρίς αυτό να είναι εις βάρος των κατοίκων και χωρίς να υποβαθμίζεται η εμπειρία που προσφέρεται στον ξένο επισκέπτη.

Οι αντοχές είναι συγκεκριμένες, όποιος δεν το βλέπει ή κάνει ότι δεν το βλέπει υπονομεύει το μέλλον των τόπων και των κατοίκων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT