Ισραηλινός και Παλαιστίνιος, δημιουργοί ενός από τα ντοκιμαντέρ της χρονιάς: «Η κάμερα είναι το μοναδικό μας όπλο»

Ισραηλινός και Παλαιστίνιος, δημιουργοί ενός από τα ντοκιμαντέρ της χρονιάς: «Η κάμερα είναι το μοναδικό μας όπλο»

«Η κάμερα είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε απέναντι στην καταπίεση που αντιμετωπίζουμε, δεν έχουμε πολλά άλλα για να πολεμήσουμε»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Εβραίος Γιουβάλ Αβραάμ, που δέχεται απειλές κατά της ζωής του στη χώρα του, και ο Παλαιστίνιος Μπασέλ Αντρά παρουσιάζουν στο φεστιβάλ Atlantida, στη Μαγιόρκα της Βρετανίας, το βραβευμένο με Αργυρή Αρκτο στην Berlinale «No other land».

«Είναι δύσκολο να βρισκόμαστε εδώ, τη στιγμή που ο εφιάλτης συνεχίζεται στη Γάζα», τονίζουν σε συνέντευξή τους στην El Pais.

Η πρώτη ανάμνηση που έχει από τα παιδικά του χρόνια, όπως λέει ο 27χρονος Μπασέλ Αντρά, είναι η σύλληψη του πατέρα του από τον ισραηλινό στρατό. Δύο χρόνια αργότερα, όταν ήταν επτά ετών, συμμετείχε ήδη στην πρώτη του διαδήλωση ενάντια στις διώξεις, με την άδεια του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, περισσότερων από 1.000 κατοίκων χωριού σε περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Σε απόσταση 25 λεπτών με το αυτοκίνητο, στην εβραϊκή πόλη Μπερσεμπά, μεγάλωνε ο συνομήλικός του Γιουβάλ Αβραάμ. Μεγάλωσε ακούγοντας το Εβραίο Αραβα παππού που μιλούσε στη γιαγιά του στη γλώσσα του Κορανίου όταν δεν ήθελε να ακούει ο εγγονός του τις συζητήσεις τους.

«Η κάμερα, το μοναδικό μας όπλο»

Αυτή η εδαφική εγγύτητα, αλλά και η αβυσσαλέα απόσταση στα δικαιώματα των πολιτών, τους οδήγησε 20 χρόνια αργότερα να είναι οι πρωταγωνιστές και συν-σκηνοθέτες του «No other land, ταινίας που κέρδισε την Αργυρή Αρκτο καλύτερου ντοκιμαντέρ στην τελευταία Μπερλινάλε και άλλα βραβεία σε σημαντικές διοργανώσεις του είδους, όπως sτο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ, το Visions du Réel και το Sheffield DocFest.

«Προερχόμαστε από δύο διαφορετικές κοινωνίες, αλλά μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και αγωνιζόμαστε για τους ίδιους στόχους. Θέλουμε δικαιοσύνη και το τέλος του απαρτχάιντ, για να είναι όλοι ελεύθεροι και ίσοι. Αυτές είναι οι αξίες που μας έφεραν κοντά», λέει ο Αντρά.

«Η κάμερα είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε απέναντι στην καταπίεση που αντιμετωπίζουμε, δεν έχουμε πολλά άλλα για να πολεμήσουμε», τονίζει από την πλευρά του ο Αβραάμ.

Με πληροφορίες από El Pais

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT