Το καλοκαίρι του brat – Το λαχανί είναι το νέο κουλ

Το καλοκαίρι του brat – Το λαχανί είναι το νέο κουλ

Το νέο άλμπουμ της Charli XCX είναι γεμάτο με ποπ για κορίτσια που «σκοτώνουν»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν το «Brat» ήταν ταινία, θα ήταν το «Challengers». Ο έκτος δίσκος της Charli XCX είναι ηδονιστικός, μετράει τους χτύπους της καρδιάς του σε ηλεκτρονικά bpm και μοιάζει με ένα συνεχές, ιδρωμένο ματς με τον ίδιο του τον εαυτό – όπως δηλαδή και η τελευταία ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο.

Το καλοκαίρι του brat – Το λαχανί είναι το νέο κουλ-1Χρειάστηκε πάνω από μια επίμονη δεκαετία ώστε η Βρετανίδα να καταφέρει να δώσει τον δίσκο που θα την έκανε να πατήσει και με τα δύο πόδια στην πρώτη γραμμή της ποπ εκείνης που είναι απολύτως εμπορική (δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε εδώ όλα τα κατορθώματά του στις πλατφόρμες και στα τσαρτ) και την ίδια στιγμή, να πλασάρει τον εαυτό της ως ο ήχος μιας εκλεκτικής κάστας των παιδιών της γενιάς Ζ. Αυτό που προσπαθούσε εδώ και χρόνια η μελαχρινή ποπ σταρ με το αγριεμένο βλέμμα, θα χρειάζονταν τέσσερα θολά γράμματα σε λαχανί φόντο για να το πετύχει.

Η πιο διάσημη «Brat» αυτή τη στιγμή είναι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, με την επίσημη προεκλογική της καμπάνια να χρωματίζεται με πράσινο φόντο.

Αλλά και 15 τραγούδια που λειτουργούν ακριβώς σαν σφηνάκια πριν από το κλαμπ. Πιστά στον κανόνα του ποπ τρίλεπτου, καμιά φορά κάτω και από δύο λεπτά, τα κομμάτια του «Brat» στέκονται στη χαράδρα που ενώνει τη hyperpop με την techno και σπάνια χαρίζονται. Κολλητικά ρεφρέν («Talk Talk»), δίνη στο dancefloor («Von Dutch»), εξομολογήσεις σε μπιτ («Girl, So Confusing»), μια ατέλειωτη χορευτική λούπα («B2b»). Η Charli XCX κάνει ποπ για τα κορίτσια που «σκοτώνουν» για να βρεθούν σε ένα σετ του Boiler Room και την ίδια στιγμή έχουν σπρώξει –και άρα αποθεώσει– στη σφαίρα του καλτ τα ’00s της Πάρις Χίλτον, της Μπρίτνεϊ Σπίαρς σε κρίση, των «Mean Girls» (που εδώ γίνονται και τραγούδι).

Το καλοκαίρι του brat – Το λαχανί είναι το νέο κουλ-2
Ο νέος δίσκος της Charli XCX «Brat» τράβηξε το ενδιαφέρον της Κάμαλα Χάρις: ένα tweet της μουσικού, στο οποίο χαρακτήρισε την αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών «brat», έκανε την αντίπαλο του Τραμπ να βάλει ένα φόντο στον επίσημο λογαριασμό της καμπάνιας της φανερά επηρεασμένο από το εξώφυλλο του δίσκου. Το γεγονός συζητήθηκε στο CNΝ, ενώ διάφορα Μέσα έσπευσαν να κηρύξουν «το καλοκαίρι του brat».

Το «Brat» ακούγεται κατά βάση και σαν ένα εγχειρίδιο του νέου «κουλ». Εχει και τον φλου ορισμό του από την ίδια την Charli XCX. Oσα κορίτσια νιώθουν λίγο ακατάστατα, τους αρέσουν τα πάρτι, μπορεί να λένε και καμιά βλακεία, έχουν αυτοπεποίθηση, αλλά και τις μαύρες τους που ξορκίζουν χορεύοντας, μπορούν ελεύθερα να ταυτιστούν. Η τραγουδίστρια προβάλλει αυτό το ποτ πουρί συναισθημάτων και διαθέσεων που, σε ένα άλλο μουσικό πλαίσιο, έκανε την Μπίλι Αϊλις τη βασίλισσα μιας γενιάς που μπορεί να νιώθει τα πάντα και τίποτα την ίδια στιγμή.

Σημασία πάντα δεν έχει μόνο τι και πώς πουλάς, αλλά και ποιος το αγοράζει. Και από διάσημους φίλους η Charli XCX παράπονο δεν έχει. Από τον Κάιλ ΜακΛάχλαν (ο Ντέιλ Κούπερ του «Twin Peaks»), που την ακούει περήφανα στα ακουστικά του φορώντας λαχανί σαν τον πιο γνωστό ήρωα που ενσάρκωσε, μέχρι τον Ντέιβ Γκρολ με την κόρη του, που κάνουν αυτοσχέδια χορευτικά υπό το άκουσμα του «Apple», το μάρκετινγκ δουλεύει καλά για τη Βρετανίδα ανάμεσα στις διασημότητες.

Και πώς να μη δουλεύει όταν η μεγαλύτερη φαν της είναι η Κάμαλα Χάρις. Αρκούσε ένα tweet της μουσικού, στο οποίο χαρακτήρισε την αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών «brat», για να βάλει η πιθανή μελλοντική αντίπαλος του Τραμπ ένα φόντο φανερά επηρεασμένο από το εξώφυλλο του δίσκου στον επίσημο λογαριασμό της καμπάνιας της. Και επειδή όλα βράζουν στο ίδιο καζάνι, η λέξη «brat» έφτασε μέχρι και στα χείλη του Τζέικ Τάπερ, με τέσσερις πολιτικούς αναλυτές και ανταποκριτές να προσπαθούν να του εξηγήσουν στον αέρα του CNN το περίφημο tweet της Charli XCX. Καμία απορία που διάφορα μέσα έσπευσαν να κηρύξουν «το καλοκαίρι του brat».

Κάποια, πάλι, κάνουν ήδη λόγο για το τέλος του λαχανί αυτού θέρους. Μένει να δούμε αν και η μεγάλη στιγμή της Charli XCX θα σβήσει σαν καλοκαιρινό καρδιοχτύπι ή θα ακούσουμε σε έναν επόμενο καλό δίσκο της τι γίνεται όταν τα φώτα του κλαμπ σβήνουν. Αλλά το σημαντικό μπορεί να είναι απλά ότι ίσως να έχουμε μπροστά μας τους νέους κανόνες του παιχνιδιού: ποπ σταρ που φτιάχνουν δίσκους-δηλώσεις με κύκλο ζωής λίγο μεγαλύτερο από ένα viral βίντεο στο TikTok.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT