Δέκα χρόνια κλασικής μουσικής στη Λέσβο

Δέκα χρόνια κλασικής μουσικής στη Λέσβο

Επέτειος για το Φεστιβάλ Μολύβου

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατόν εβδομήντα εννέα διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, σαράντα οκτώ συναυλίες, 33.200 θεατές που ταξίδεψαν στη Λέσβο από την Ελλάδα και τον κόσμο, 325 εθελοντές. Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου κλείνει φέτος δέκα χρόνια έχοντας καθιερωθεί ως θεσμός και ως σημείο αναφοράς για Ελληνες και ξένους λάτρεις της κλασικής μουσικής. Το θέμα του φετινού φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 19 Αυγούστου, είναι η «Φιλία» και η δύναμή της να ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς.

«Η επέτειος αφιερώνεται σε όλες τις φιλίες και συνεργασίες που έκαναν δυνατή την υλοποίηση του φεστιβάλ στο διάστημα αυτό. Η παρουσία και η επιτυχία του συνιστά έμπρακτη απόδειξη της δύναμης που απορρέει από την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε ανθρώπους, απόψεις, χώρες και πολιτισμούς – εμπιστοσύνη που μπορεί να υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση των ανοικτών οριζόντων, της ανεκτικότητας, της φιλομάθειας και της φιλίας», σημειώνουν οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του φεστιβάλ, Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν. «Στη διάρκεια του φεστιβάλ έχουμε ζήσει μοναδικές στιγμές τέτοιας φιλίας. Η κλασική μουσική παραμένει ενεργή και ζώσα, επειδή μέσα της συμβιώνουν διαφορετικά μοτίβα, πολιτισμικές αναφορές, ρυθμοί, ιδέες και συναισθήματα».

Δέκα χρόνια κλασικής μουσικής στη Λέσβο-1
Συναυλία με φόντο το φωτισμένο κάστρο του Μολύβου. [Η.AKRIVIADIS]

Μεταξύ των καταξιωμένων μουσικών που θα φιλοξενήσει φέτος το φεστιβάλ είναι η σολίστ στο βιολί Αντιε Βάιτχαας, καλλιτεχνική διευθύντρια επί μία δεκαετία και υπεύθυνη για το μουσικό προφίλ της Καμεράτας της Βέρνης, ο κλαρινετίστας Σεμπάστιαν Μαντς, ο Ζίμον Μπόντε, ένας από τους πιο περιζήτητους λυρικούς τενόρους της γενιάς του, και ο πολυβραβευμένος κιθαρίστας Πετρίτ Τσέκου, ενώ θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο «Περί έρωτος και φιλίας» που γράφτηκε ειδικά για το φεστιβάλ από τον Ελληνα συνθέτη Λουκά Θάνο.

Η φετινή θεματική είναι η «Φιλία» και θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο «Περί έρωτος και φιλίας» του συνθέτη Λουκά Θάνου.

Διαφορετικό και μοναδικό

«Η επιλογή να ιδρύσουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου δεν ήταν τυχαία. Ψάχναμε να βρούμε μια καινοτόμο ιδέα για να βοηθήσουμε και να προβάλουμε τον Μόλυβο, τον τόπο καταγωγής μας. Μας απασχολούσαν ερωτήσεις, όπως: τι λείπει από τον τόπο, τι του ταιριάζει, αλλά και τι μπορεί να υποστηρίξει και ποιο μπορεί να είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι υπαρχουσών ομοίων δραστηριοτήτων. Με λίγα λόγια, ψάχναμε κάτι διαφορετικό και μοναδικό», θυμάται η Λητώ Ντάκου, εμπνεύστρια και ψυχή του φεστιβάλ. «Η κλασική μουσική, ουσιαστικά η συνέχεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ήταν η απάντηση», συμπληρώνει. Αυτά τα εννιά χρόνια, συνεχίζει, το φεστιβάλ φέρνει κάθε καλοκαίρι το βορειοανατολικό Αιγαίο στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος με κάλυψη από τα εγχώρια και ξένα ΜΜΕ, έχει δημιουργήσει έναν καλλιτεχνικό πυρήνα διεθνώς αναγνωρισμένων μουσικών και ένα συνεχώς αυξανόμενο πιστό κοινό, που έρχεται στη Λέσβο αποκλειστικά γι’ αυτό. Η διοργάνωση ανέπτυξε πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία έχουν παρακολουθήσει σχεδόν 5.400 μαθητές, ενώ συμβάλλει σταθερά στην περιφερειακή ανάπτυξη επαναπροσδιορίζοντας και προσεγγίζοντας το τουριστικό προϊόν μέσω του πολιτισμού. «Ελπίζω και προσδοκώ για το μέλλον να βρεθεί σταθερή χρηματοδότηση, που είναι ουσιαστικά το μόνο “μελανό” σημείο του φεστιβάλ, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ποιοτικό έργο μας και να αναδεικνύουμε τις αξίες του τόπου και του πολιτισμού μας διεθνώς», λέει η κ. Ντάκου.

Το κυρίως φεστιβάλ όπως κάθε χρόνο θα πλαισιώσουν οι εναρκτήριες συναυλίες που φέτος θα πραγματοποιηθούν στις 9, 10, 11 και 12 Αυγούστου, στις μεσαιωνικές αποθήκες Σαπλιτζά του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης, στο Οθωμανικό Κάστρο Σιγρίου, στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Μέσσου και στο Αρχαίο Υδραγωγείο της Μόριας, αντίστοιχα, αλλά και τα Molyvos Musical Moments, οι αυθόρμητες συναυλίες σε σοκάκια, παραλίες και άλλα σημεία του Μολύβου, που αιφνιδιάζουν ευχάριστα τους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT