Η Κάλλας στη μικρή οθόνη – Τα πρώτα βήματα της Μαρίας

Η Κάλλας στη μικρή οθόνη – Τα πρώτα βήματα της Μαρίας

Η Ολγα Μαλέα μιλάει για την τηλεοπτική σειρά που σκηνοθετεί για την Κάλλας

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Μάιο του 1937 η σχέση της Λίτσας Δημητριάδου και του συζύγου της Γιώργου Καλογερόπουλου είχε φτάσει στο ναδίρ. Η μητέρα της 14χρονης τότε Μαρίας Κάλλας αποφάσισε να πάρει την ίδια και την αδελφή της, Τζάκι, και να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκαν σε ένα σπίτι στην οδό Πατησίων 61, στη γνωστή πολυκατοικία Παπαλεονάρδου – που το 1989, επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων. Από αυτό το ιστορικό κτίριο, όπου σήμερα ανεγείρεται η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας, ξεκίνησαν τα γυρίσματα της νέας σειράς της Ολγας Μαλέα «Η Μαρία που έγινε Κάλλας», η οποία πρόκειται να προβληθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στην ΕΡΤ.

Η σειρά παρακολουθεί την εγκατάσταση των τριών γυναικών στην Αθήνα, τα πρώτα βήματα της έφηβης Μαρίας στις μουσικές σπουδές, τη σχέση της με τη μητέρα και την αδελφή της, αλλά και τις πρώτες της παραστάσεις και επαγγελματικές εμφανίσεις στη σκηνή. Το σενάριο έχει αντλήσει πληροφορίες από το βιβλίο «Η άγνωστη Κάλλας» του βιογράφου της διάσημης υψιφώνου Νικόλα Πετσάλη-Διομήδη. «Οταν διάβασα αυτό το ιστορικό δοκίμιο που αναφέρεται στα χρόνια της Μαρίας Κάλλας στην Ελλάδα, εντυπωσιάστηκα γιατί διαβαζόταν σαν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα. Συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε για τη Μαρία Κάλλας και επίσης ότι εμείς έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε άλλου διεθνούς παραγωγού ή δημιουργού που θα ήθελε να κάνει μια σειρά για την Κάλλας και θα έπρεπε να ταξιδέψει στην Αθήνα», σημειώνει η Ολγα Μαλέα, που εξασφάλισε τα δικαιώματα του βιβλίου το 2018.

Η Κάλλας στη μικρή οθόνη – Τα πρώτα βήματα της Μαρίας-1
Η σκηνοθέτρια Ολγα Μαλέα, στο κέντρο, δίνει οδηγίες στον Χάρη Μαυρουδή που στέκεται δίπλα της και στις καθισμένες Demy (αριστερά) και Ελένη Ράντου. [ΟΛΓΑ ΜΑΛΕΑ]

«Παρακολουθούμε τη Μαρία να εξελίσσεται από ένα ασχημόπαπο, ένα παχουλό κορίτσι με ακμή, ατσούμπαλο, με βαρύ βηματισμό στην ντίβα που γνωρίζουμε, σιγά σιγά, και μάλιστα στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, στην Αθήνα. Είναι μια ιστορία που δεν είναι διεθνώς άγνωστη, είναι κάπως παραγνωρισμένη. Ολοι ξέρουμε το δράμα με τον Ωνάση, αλλά όχι την πορεία αυτής της νεαρής κοπέλας που ανακαλύπτει το ταλέντο της, που ψάχνει την αγάπη και όλοι οι γύρω της την οδηγούν σταδιακά να κατακτήσει την αιωνιότητα μέσα από την ανάπτυξη αυτής της θεϊκής φωνής».

«Την παρακολουθούμε να εξελίσσεται από ένα ασχημόπαπο, ένα κορίτσι ατσούμπαλο, με βαρύ βηματισμό, στην ντίβα που γνωρίζουμε, και μάλιστα στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, στην Αθήνα».

Τα γυρίσματα της σειράς, που αποτελείται από δέκα επεισόδια, ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Γίνονται σε φυσικούς χώρους, κυρίως σε τοποθεσίες όπου έζησε και εκπαιδεύτηκε μουσικά η Κάλλας –«είμαστε στους χώρους που συνέβη η Ιστορία», σημειώνει η Ολγα Μαλέα–, ανάμεσά τους στο σπίτι της Πατησίων, το οποίο πλέον είναι εργοτάξιο λόγω της ανέγερσης της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης που φέρει το όνομα της μονωδού, αλλά οι εργασίες σταμάτησαν για λίγες ημέρες, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα. Επίσης, στο εμβληματικό κτίριο της Πειραιώς 35, όπου στεγαζόταν το Ωδείο Αθηνών, στο οποίο φοίτησε η Μαρία Κάλλας, στην τάξη της σοπράνο Ελβίρα ντε Ιντάλγκο (στη σειρά την υποδύεται η Ρένια Λουιζίδου) και στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας της οδού Ακαδημίας, το οποίο για περισσότερα από 50 χρόνια στέγαζε την Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου σε κάποια γυρίσματα συμμετείχαν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ.

«Η ιστορία εστιάζεται στα πρόσωπα που τη βοήθησαν να αναπτύξει διαφορετικά κομμάτια της προσωπικότητας και του ταλέντου της, όπως η μητέρα, η αδελφή, ο πατέρας της, η Ελβίρα ντε Ιντάλγκο, ο Ελληνας τενόρος Ευάγγελος Μαγκλιβέρας», εξηγεί η σκηνοθέτρια, που υπογράφει και το σενάριο της σειράς μαζί με τους Απόστολο Αλεξόπουλο, Βαγγέλη Νάση, Πένυ Φυλακτάκη, Μανίνα Ζουμπουλάκη.

Η Κάλλας στη μικρή οθόνη – Τα πρώτα βήματα της Μαρίας-2
Γυρίσματα στο θέατρο Ολύμπια στην οδό Ακαδημίας, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Χορωδίας της ΕΡΤ. [ΟΛΓΑ ΜΑΛΕΑ]

Τη Μαρία Κάλλας υποδύεται στη σειρά η πρωτοεμφανιζόμενη λυρική σοπράνο και φοιτήτρια υποκριτικής Κλεοπάτρα Ελευθεριάδου και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται επίσης οι Ελένη Ράντου (Λίτσα Δημητριάδου, μητέρα της Μαρίας), η Ντέμυ (Τζάκι, αδελφή της Μαρίας), η Κάρμεν Ρουγγέρη (Φρόσω, γιαγιά της Μαρίας), ο Ιωάννης Παπαζήσης (Μαγκλιβέρας, βαρύτονος, εραστής της Μαρίας), ο Μάξιμος Μουμούρης (Μπόντμαν, Γερμανός αρχαιοκάπηλος) και ο Χάρης Μαυρουδής (Μάριο Μπονάλτι, Ιταλός αξιωματικός, θαυμαστής της Μαρίας), ενώ συμμετέχουν οι Νίκος Ορφανός, Αλέξανδρος Βάρθης, Χάρης Γρηγορόπουλος, Γιώργος Δεπάστας, Αντριάνα Μπάμπαλη, Εύη Μάζη, Μάικλ Εντουαρντς, Ντιρκ Βάλτερ, Μίκαελ Σίμπερ, Κρις Σκοτ, Κωνσταντίνος Ανταλόπουλος κ.ά. Οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν τους δεύτερους ρόλους είναι όλοι τους και τραγουδιστές, ενώ στη σειρά συμμετέχουν και 500 βοηθητικοί ηθοποιοί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT