500 Λέξεις με τον Βλάσση Τρεχλή

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το «Εγώ, η Ευρώπη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βλάσσης Χ. Τρεχλής είναι φανατικός αναγνώστης και συγγραφέας πέντε βιβλίων. Το πιο πρόσφατο είναι το «Εγώ, η Ευρώπη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Με αφορμή το «Εγώ, η Ευρώπη», στο οποίο αναφέρομαι στον Μπετόβεν, με ενδιαφέρει η μουσική, οπότε έχω πλάι μου και διαβάζω το βιβλίο του Πατρίκ Μπαρμπιέ, «Η καθημερινή ζωή στην όπερα τον καιρό του Ροσίνι και του Μπαλζάκ» (εκδόσεις Δημ. Ν. Παπαδήμα).

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Εμαθα ότι η απόσταση ανάμεσα στη λογοτεχνία και στη ζωή είναι μερικές φορές μικρότερη απ’ όσο νομίζουμε.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Διάβασα του Αλέξανδρου Δουμά, «Ο κόμης Μοντεχρίστος», που το ήξερα μόνο από την παιδική διασκευή και από τις πολλές κινηματογραφικές του μεταφορές, αφού μέχρι πρόσφατα δεν είχε μεταφραστεί στα ελληνικά το πλήρες κείμενο.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη;

Στο γραφείο μου, να βλέπω από την μπαλκονόπορτα μια φύση οργιώδη και να ακούω πολύ δυνατά έργα της κλασικής μουσικής που αγαπώ.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να νιώθω ενοχές επειδή κάποιο βιβλίο μου άρεσε. Μπορεί να μην ταξινομείται στον Κανόνα, μπορεί κάποιοι να το λατρεύουν κι άλλοι να το απορρίπτουν. Δεν χρειάζεται να συμμορφώνομαι με τις απόψεις των άλλων. Διεκδικώ το δικαίωμα να αποφασίζω ελεύθερα –και, γιατί όχι;– υποκειμενικά ποιο βιβλίο απολαμβάνω.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Φυσικά το θέμα του, αλλά πιο πολύ ο τρόπος που αυτό γίνεται λογοτεχνική αφήγηση: ο τρόπος που δομείται και οι λέξεις που το επενδύουν.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Θα ξαναδιαβάσω. Του Χέρμαν Μέλβιλ, «Μόμπι Ντικ» στην καταπληκτική μετάφραση του Αθ. Χριστοδούλου (εκδόσεις Gutenberg).

Τι μηνύματα μεταδίδει το βιβλίο σας «Εγώ, η Ευρώπη» στον αναγνώστη;

Του θυμίζει ένα παρελθόν που μοιράζεται με άλλους, το οποίο περιλαμβάνει κουλτούρα και πολιτισμό και το οποίο παραμένει συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς του παρά τις αλλαγές και τις αλλοιώσεις που έχει υποστεί.

Περιγράψτε μου τον χαρακτήρα της Ευρώπης Αρμιάνη.

Η νεαρή Ευρώπη ξεκινάει την περιπέτειά της στον κόσμο με όπλο τις αρετές που της έχουν μεταδοθεί από έναν πατέρα με στοργικό και ανήσυχο πνεύμα. Η συνάντησή της με τον Φάουστ, τον δάσκαλό της, αλλά και με ένα σωρό άλλους ανθρώπους στη Βιέννη, θα εμπλουτίσει την εμπειρία της, θα την κάνει δίκαιη, δυνατή, γενναία. Ετοιμη να σώσει όσους αγαπά και να σωθεί η ίδια από το κακό που παραμονεύει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT