Νέα διεύθυνση για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Νέα διεύθυνση για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρη νομική θωράκιση έχουν πλέον η διάρθρωση, η διοίκηση και το προσωπικό των πέντε μεγάλων μουσείων που μετατράπηκαν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με τον νόμο 5021/2023 (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Ηρακλείου), καθώς οι οργανισμοί λειτουργίας τους δημοσιεύθηκαν την 1η Αυγούστου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Λόγω της σύνθετης διαδικασίας που απαιτήθηκε, οι πέντε οργανισμοί λειτουργίας (δηλαδή οι κανόνες συγκρότησης και οργάνωσης των μουσείων) δεν ολοκληρώθηκαν εντός ενός οκταμήνου από τη συγκρότηση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου κάθε μουσείου, όπως όριζε ο ν. 5021/2023, ωστόσο έρχονται σε ένα χρονικό διάστημα το οποίο, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, θεωρείται σύντομο για τα ελληνικά δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη των οργανισμών δίνει στους μόνιμους υπαλλήλους των πέντε μουσείων την προβλεπόμενη από τον ν. 5021/2023 δυνατότητα να αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο τινά: είτε να συνεχίσουν να εργάζονται στα μουσεία ως αποσπασμένοι του υπουργείου Πολιτισμού, καθεστώς στο οποίο είχαν ενταχθεί λόγω της μετατροπής των μουσείων σε ΝΠΔΔ, είτε να αποχωρήσουν και να τοποθετηθούν σε θέσεις του ΥΠΠΟ στις οποίες έχουν ήδη κατανεμηθεί, σε περίπτωση που επιλέξουν αυτή τη δυνατότητα. Πηγές της «Κ» εκτιμούν ότι κάποιοι δυσαρεστημένοι υπάλληλοι αναμένεται όντως να αποφασίσουν να αποχωρήσουν, με τη σχετική προθεσμία να λήγει στο τέλος Αυγούστου.

Τέλος, ο οργανισμός του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου επιβεβαιώνει, κατά τον νόμο, ότι το ίδρυμα διαρθρώνεται πλέον σε πέντε διευθύνσεις, έναντι τεσσάρων των υπολοίπων. Η πέμπτη διεύθυνση του ΕΑΜ είναι εκείνη των τεχνικών υπηρεσιών, που δημιουργήθηκε λόγω του μεγέθους του κτιριακού συγκροτήματος και της σχεδιαζόμενης επέκτασης και αναβάθμισής του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT