Βιβλία για το αεροπλάνο, το πλοίο, το βουνό και τη θάλασσα

Βιβλία για το αεροπλάνο, το πλοίο, το βουνό και τη θάλασσα

Οι συντάκτες της «Κ» προτείνουν τα ιδανικά αναγνώσματα

βιβλία-για-το-αεροπλάνο-το-πλοίο-το-βο-563168365

Οπως κι αν φτάσετε στον προορισμό των διακοπών σας, είτε πρόκειται για βουνό ή θάλασσα, με όποιο μέσο, είτε με πλοίο ή αεροπλάνο, οι συντάκτες της «Κ» σάς προτείνουν βιβλία για να πάρετε στη βαλίτσα, στην τσάντα ή στην ξαπλώστρα. Ως γνωστόν, όλα τα βιβλία διαβάζονται το ίδιο απολαυστικά στο τρένο. Καλή ανάγνωση.
Σάκης Ιωαννίδης

ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

«Τα ματς της ζωής μας»
Νίκος Παπαδογιάννης (εκδ. Key Books)

Ενα βιβλίο για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνα, τρένα και βαπόρια. Αυτό άλλωστε έχει κάνει κατά κόρον και ο συγγραφέας –και δημοσιογράφος– Νίκος Παπαδογιάννης, ο οποίος έχει φτάσει περίπου σε κάθε γωνιά της γης προκειμένου να καλύψει αθλητικές διοργανώσεις, και κυρίως μπάσκετ. Οι 30 και πλέον ιστορίες από αυτά τα ταξίδια δημιουργούν ένα απολαυστικό σύνολο, είτε κάποιος είναι λάτρης του αθλητισμού είτε όχι.
Αιμίλιος Χαρμπής

«Χωλ»
Κατερίνα Χανδρινού (εκδ. Κείμενα)

Μέσα από 130 σελίδες, η συγγραφέας μάς ταξιδεύει προς πολλές οικείες, εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «αδιάφορο» δωμάτιο, το χωλ. Το κλιμακοστάσιο, η είσοδος της πολυκατοικίας, τα κουδούνια, οι πολύ μικρές κρεβατοκάμαρες ζωντανεύουν μέσα από τη γραφή της Χανδρινού, εστιάζοντας στο τι διαδραματίζεται μέσα σε ένα χωλ, που σε υποδέχεται πριν μπεις στην καρδιά του σπιτιού.
Ελένη Σαμπάνη

«Φύση μισή»
Λένια Ζαφειροπούλου (εκδ. Πόλις)

Ενα αίνιγμα αναζητεί να λύσει η ποιήτρια, εκείνο που πετάει στον έσω εαυτό, τον μη ανθρώπινο. Ενα πετούμενο –μια αγριόχηνα, ας πούμε– που λάμνει στον αέρα μιας ελευθερίας που επιμένει να αποζητεί το βαθιά ενστικτώδες, μπας και κατορθώσει να βρει πού κρύβεται η πραγματική φωνή του ανθρώπου.
Δημήτρης Αθηνάκης

«Ο χαμένος πίνακας του Ρέμπραντ»
Ολιβερ Μπανκς (εκδ. Αγρα)

Ο κοσμοπολιτισμός του ντετέκτιβ-ιστορικού τέχνης Εϊμος Χάτσερ και το περιβάλλον μια μικρής γκαλερί στη Βοστώνη, που δέχεται αίφνης ένα χαμένο, άγνωστο έργο του Ρέμπραντ, αυξάνουν την επιθυμία για αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη. Καθισμένοι στη θέση σας με δεμένη ζώνη, ακολουθείτε τα ίχνη του διεθνούς λαθρεμπορίου της τέχνης, κι επειδή το μυστήριο είναι καλογραμμένο, θα κρατήσει το ενδιαφέρον σας ακόμη και αν η πτήση έχει καθυστέρηση.
Μάρω Βασιλειάδου

«Τη ζωή μου, ομολογώ, την έζησα. Απομνημονεύματα»
Πάμπλο Νερούδα (εκδ. Gutenberg)

«…γράφτηκαν με παύσεις και κομματιαστά, καθώς ξεχνιόμουν», διαβάζουμε στον πρόλογο, «αλλά έτσι ακριβώς είναι η ζωή». Και οι διακοπές, θα προσθέταμε εμείς, γι’ αυτό τους ταιριάζει σαν ανάγνωσμα η ζωή του Νερούδα. Υπάρχουν εξάλλου εδώ αφηγήσεις για το πρώτο του ποίημα, αλλά και για τη διπλωματική του καριέρα, για τη βροχή ως προσωπικότητα και για το αεροπλάνο ως γιγαντιαίο πουλί που τον μεταφέρει πάνω από την ερημιά των Ιμαλαΐων, αλλά και για την αγαπημένη μαγκούστα του. Υπάρχουν επίσης ο Λόρκα, ο Αλιέντε, ο Κάστρο, αλλά και η γυναίκα που ο Νερούδα ομολογεί ότι κάποτε κακοποίησε. Και τόσες ακόμη ιστορίες, από τις πολλές ζωές του ποιητή.
Νικόλας Ζώης

ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ

«Τα λέμε τον Αύγουστο»
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (εκδ. Ψυχογιός)

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου Λατινοαμερικανού συγγραφέα, ένα προηγουμένως ακυκλοφόρητο έργο του έρχεται σαν καλοκαιρινό δώρο. Η Ανα, μητέρα δύο παιδιών, παίρνει κάθε Αύγουστο το φέρι έως το νησί όπου είναι θαμμένη η μητέρα της. Μια νύχτα θα βρει εκεί έναν νέο εραστή, για να οδηγηθεί λίγο βαθύτερα στους προσωπικούς πόθους, αλλά και στους φόβους της.
ΑΙΜ. Χ.

«Το κορίτσι της οδού Σκουφά»
Γιώργος Κοκοτός (εκδ. Κάκτος)

Το τρίτο σε σειρά βιβλίο του Κοκοτού μάς κρατάει σε αγωνία κατά τη διάρκεια του πολύωρου ταξιδιού μας προς τα ελληνικά νησιά. Πέντε άνδρες και τέσσερις γυναίκες μπλέκονται σε ένα δίκτυο σχέσεων, με πρωταγωνιστές, αλλά και κομπάρσους, τη νεαρή Αριάδνη και τον πολύ μεγαλύτερό της Σέργιο. Μια ιστορία για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη μαγεία, αλλά και την κατάρα να υποκύπτεις στα ξεχασμένα συναισθήματά σου.
Ε. Σ.

«Υπεράσπιση»
Βασίλης Ζηλάκος (εκδ. Σαιξπηρικόν)

Τα τζιτζίκια και οι ωκεάνιοι αιώνες προδιαθέτουν για την αναμέτρηση του ποιητή με όσα πλέουν σαν βαπόρια στην ύπαρξη και την ανυπαρξία. Εκεί που αναζητείς σωσίβια λέμβο και έναν καπετάνιο να σε πλοηγήσει στα τενάγη, βρίσκεις λίγες σωσίβιες λέξεις, και «στη θάλασσα ύστερα ας πνιγώ μαζεύοντας το δίχτυ».
Δ. ΑΘ.

«Η τριλογία του φασισμού»
Κάρλο Λουκαρέλι (εκδ. Διόπτρα)

Μια αστυνομική τριλογία και μάλιστα με κεντρικό πρόσωπο έναν αστυνομικό επιθεωρητή που «κοιτάζει τη δουλειά του» στην κλυδωνιζόμενη πολιτικά Ιταλία του 1945-1948 είναι ό,τι πρέπει για διάβασμα στο κατάστρωμα ενός πλοίου. Ακόμη καλύτερα εάν ταξιδεύει κανείς προς Ρόδο ή Λέρο, όπου σώζονται μερικά εξαιρετικά δείγματα ρασιοναλιστικής αρχιτεκτονικής από την περίοδο της ιταλικής κατάληψης των Δωδεκανήσων.
Μ. Β.

«Η γραμμή του ορίζοντος»
Χρήστος Βακαλόπουλος (εκδ. Εστία)

Η Ρέα Φραντζή επιβιβάστηκε στο πλοίο «Κάμιρος» με προορισμό την Πάτμο το 1991 και έκτοτε, το ταξίδι της προς αναζήτηση του εαυτού της (αλλά και του χαμένου κέντρου της Ελλάδας και του κόσμου) προσείλκυσε τόσους αναγνώστες, που το μυθιστόρημα του Χρήστου Βακαλόπουλου επανεκδόθηκε πρόσφατα, αυτή τη φορά υπέρ νοσούντων, καμνόντων και αιχμαλώτων της Gen Z. Δεν έγινε και τίποτε, αν κάποια μέλη της εντοπιστούν τον Δεκαπενταύγουστο να παραθερίζουν στο νησί της Αποκάλυψης ή να πίνουν, όπως και η πρωταγωνίστρια, γαλλικό καφέ στον «Αρίωνα».
Ν. Ζ.

Βιβλία για το αεροπλάνο, το πλοίο, το βουνό και τη θάλασσα-1

ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΝΟ

«Κάποτε υπήρχαν λύκοι»
Σάρλοτ Μακόναχι (εκδ. Μεταίχμιο)

Για όσους το καλοκαίρι προτιμούν τα βουνά και την άγρια φύση, η πρότασή μας είναι η περιπέτεια της Σάρλοτ Μακόναχι που εκτυλίσσεται στα σκωτσέζικα Χάιλαντ. Η Ιντι Φλιν φτάνει, ως επικεφαλής μιας ομάδας βιολόγων, στα Χάιλαντ, προκειμένου να επανεντάξουν εκεί 14 γκρίζους λύκους. Οταν ωστόσο ένας αγρότης βρίσκεται νεκρός, το φταίξιμο πέφτει στα άγρια ζώα, με την Ιντι πλέον να σπεύδει να τα υπερασπιστεί.
ΑΙΜ. Χ.

«Εξομολογήσεις μιας μάσκας»
Γιούκιο Μίσιμα (εκδ. Αγρα)

Στο πρώτο του αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, ο Ιάπωνας συγγραφέας αφηγείται με εξομολογητικό ύφος τον αγώνα να απαρνηθεί τον ίδιο του τον εαυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Φορώντας μια κοινωνική μάσκα, προσπαθεί με κάθε κόστος να συμβαδίσει με αυτό που θεωρείται «κανονικό» για ένα αγόρι στην Ιαπωνία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ε .Σ.

«Ρεμβασμοί του μοναχικού περιπατητή»
Ζαν Ζακ Ρουσσώ (εκδ. Δώμα)

«Το αίσθημα της ύπαρξης απογυμνωμένο από κάθε άλλο πάθος (…) θ’ αρκούσε από μόνο του για να καταστήσει αυτή την ύπαρξη αξιοπόθητη και γλυκιά», γράφει ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ στον Πέμπτο από τους Δέκα περιπάτους του που περιέχονται στο τελευταίο του έργο, τους «Ρεμβασμούς του μοναχικού περιπατητή». Στους μοναχικούς περιπάτους του προς το τέλος της ζωής του, ο Ρουσσώ γράφει ένα ημερολόγιο για τη μοναξιά, καταγράφει τις σκέψεις του για τον εαυτό του, τη μοίρα και τη δυστυχία, την επιθυμία, την αυθεντικότητα και τη συνύπαρξη. Ενα βιβλίο ιδανικό για τις βόλτες κάτω από πεύκα και έλατα στο βουνό.
Σ. Ι.

«Η υπόθεση Αλάσκα Σάντερς»
Ζόελ Ντίκερ (εκδ. Πατάκη)

Αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα θέλει βουνό, ει δυνατόν με μια λίμνη να γυαλίζει στο βάθος. Διότι τον Απρίλιο του 1999 μια ήσυχη κωμόπολη του Νιου Χαμσάιρ συγκλονίζεται από τη δολοφονία της Αλάσκα Σάντερς, μιας νεαρής επίδοξης ηθοποιού, που βρίσκεται δολοφονημένη στην όχθη μιας λίμνης. Πρωταγωνιστής είναι ένας διάσημος συγγραφέας και ερασιτέχνης ντετέκτιβ, ενδεχομένως alter ego του Ντίκερ, που θεωρείται μία από τις πιο πρωτότυπες φωνές του crime διεθνώς.
Μ. Β.

ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

«Μεθυσμένο ημερολόγιο»
Χάντερ Σ. Τόμπσον (εκδ. Οξύ)

Από τα απολαυστικότερα βιβλία του «βασιλιά» της gonzo δημοσιογραφίας, ό,τι πρέπει για ξέγνοιαστο διάβασμα στην παραλία – κατά προτίμηση με ένα κοκτέιλ ρούμι για παρέα. Η καταγραφή των εμπειριών του Τόμπσον από το 1959, όταν εκείνος υπήρξε συντάκτης σε εφημερίδα του Πουέρτο Ρίκο, αποτελεί κατάδυση σε έναν κόσμο βουτηγμένο στη διαφθορά και στη μεθυσμένη απελπισία, με φόντο έναν φυσικό παράδεισο που κάνει τις αντιφάσεις πολύ εντονότερες.
ΑΙΜ. Χ.

«Gran Hotel Europa»
Ιλια Λέοναρντ Πφέιφερ (εκδ. Ικαρος)

Ενα πολυμεταφρασμένο μπεστ σέλερ, κινηματογραφικό, λυρικό και γεμάτο χιούμορ που διαβάζεται θαυμάσια σε ένα resort, ή εν γένει όπου το περιβάλλον βοηθά να αντιληφθεί κανείς με μια ματιά τις αντιφάσεις της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Με επίκεντρο ένα παλιό ξενοδοχείο που ισορροπεί μεταξύ του χθες και του σήμερα, ο συγγραφέας δημιουργεί εκκεντρικούς χαρακτήρες και απολαυστική πλοκή πέριξ του επιβλητικού αλλά ξεπεσμένου Grand Hotel Europa.
Μ. Β.

«Του καιρού που επιμένει»
Μαρία Στασινοπούλου (εκδ. Κίχλη)

Επανέρχεται η Μαρία Στασινοπούλου με νέα σοδειά μικρών πεζών, που σαν ασκήσεις ύφους και προκλήσεις οξυδέρκειας απλώνουν μια τοιχογραφία αστικής ακτινογραφίας. Η Στασινοπούλου έχει φτιάξει ένα δικό της κειμενικό είδος. Αυτά τα μικρά ιμπρεσιονιστικά στιγμιότυπα, με χαρακτηριστικό ιδίωμα το χιούμορ, την ειρωνεία, την τόλμη, την πρόκληση του θανάτου, την απορία μπροστά στον χρόνο, συνθέτουν ένα ψυχικό πορτρέτο της εποχής μας.
Νίκος Βατόπουλος

«Η χρονιά που γεννήθηκε ο δαίμονας»
Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (εκδ. Καστανιώτη)

Αν ο μαγικός ρεαλισμός ταιριάζει λίγο παραπάνω με τη θάλασσα και ο γοτθικός τρόμος παραπέμπει περισσότερο σε βουνό, τότε το τελευταίο μυθιστόρημα του Ρονκαλιόλο μπορεί να διαβαστεί και στα δύο τοπία. Το δικό του ιστορικό φόντο, πάντως, είναι το Περού του 1623, όπου μια γυναίκα κατηγορείται για –τι άλλο– σχέσεις με τον Διάβολο και ένας υπάλληλος της Ιεράς Εξέτασης προσπαθεί να ανακαλύψει τι συμβαίνει. Το αποτέλεσμα είναι ένα γοητευτικό ιστορικό θρίλερ, που ενίοτε παραπέμπει στη σύγχρονη «πυρά» των social media.
Ν. Ζ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT