Τζέιμς Μπόλντουιν, επίκαιρος και διαχρονικός

Τζέιμς Μπόλντουιν, επίκαιρος και διαχρονικός

Η επέτειος των 100 ετών από τη γέννηση του Αμερικανού συγγραφέα Τζέιμς Μπόλντουιν (1924-1987) προκαλεί πλήθος εκδηλώσεων, κυρίως στις ΗΠΑ, και επανεκδόσεις των βιβλίων του σε όλον τον κόσμο

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επέτειος των 100 ετών από τη γέννηση του Αμερικανού συγγραφέα Τζέιμς Μπόλντουιν (1924-1987) προκαλεί πλήθος εκδηλώσεων, κυρίως στις ΗΠΑ, και επανεκδόσεις των βιβλίων του σε όλον τον κόσμο.

Ο Μπόλντουιν πάντα διαβαζόταν από όλες τις γενιές που συναντήθηκαν με το πολύπτυχο και βαθιά αληθινό και ανθρώπινο έργο του, αλλά τα τελευταία χρόνια, μια νέα ματιά πάνω στον κόσμο του φέρνει νέο κοινό. Στα βιβλία του Μπόλντουιν βρίσκει ο αναγνώστης όλα εκείνα τα θέματα που σήμερα είναι πρωτεύοντα, ενώ στη δεκαετία του ’60 ήταν ρηξικέλευθα. Θέματα που θίγουν ζητήματα φυλετικών διακρίσεων, σεξουαλικής ταυτότητας, αυτοπροσδιορισμού. Ο Μπόλντουιν ήταν με τον τρόπο του κοινωνικός ακτιβιστής, έφερε στο προσκήνιο, ως μαύρος, ομοφυλόφιλος άνδρας, πλήθος ζητημάτων ατομικής απελευθέρωσης και κοινωνικού ριζοσπαστισμού.

Αλλά το πρωτεύον ήταν και παραμένει ότι ο Τζέιμις Μπόλντουιν είναι ένας συγγραφέας μεγάλης πνοής.

Τα βιβλία του έγιναν κλασικά, πύλες στην κατανόηση της Αμερικής του 20ού αιώνα.

Το βιβλίο του, π.χ., «Αλλη χώρα» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Κωστή Αρβανίτη) είναι ένα ανάπτυγμα και τομή ταυτόχρονα της αμερικανικής κοινωνίας στις αρχές του ’60. Γράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη. Βαθιά ήταν η επιρροή αυτής της μαγικής πόλης στον Μπόλντουιν. Εκεί είχε περάσει αρκετά χρόνια και είχε γνωρίσει την τουρκική κοινωνία. Η Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι ήταν οι δύο μητροπόλεις της Ευρώπης που τον είχαν επηρεάσει.

Ο Μπόλντουιν είναι το θέμα δύο πυκνών εκθέσεων στη Νέα Υόρκη, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη αλλά και στη Βιβλιοθήκη της 135ης Οδού, γνωστής πλέον ως Κέντρου Schomburg. Ο Τζέιμς Μπόλντουιν ήταν συχνός θαμώνας. Πόσο σημαντική είναι η σχέση συγγραφέων, βιβλίων, κοινού και βιβλιοθηκών… κάτι που στην Ελλάδα συχνά αγνοούμε. Οι βιβλιοθήκες είναι οργανικοί κρίκοι σε κάθε λογοτεχνική επέτειο και στην περίπτωση της επετείου των 100 χρόνων του Τζέιμς Μπόλντουιν, η Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης προσφέρει 4.000 αντίτυπα βιβλίων του σε βιβλιοθήκες της πόλης για να τα βρει το κοινό. Αυτό σημαίνει πολιτική ενίσχυσης της ανάγνωσης.

Ο Τζέιμς Μπόλντουιν γνώρισε τεράστια απήχηση με το έργο του από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ηταν η χρυσή εποχή του. Σταδιακά, όλο το έργο του επανεκτιμάται και διαβάζεται σε πολλές γλώσσες.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΚΟΥΝΤΑ

Το μέλλον μιας πόλης

Τζέιμς Μπόλντουιν, επίκαιρος και διαχρονικός-1
[ILVY NJIOKIKTJIEN/THE NEW YORK TIMES]

Η ολλανδική πόλη Γκούντα παράγει το 60% της εθνικής τυροκομίας. Πρόσφατο άρθρο στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρεται στην αύ-ξηση της στάθμης της θάλασσας, που απειλεί να βυθίσει τμήματα της πόλης τις επόμενες δεκαετίες. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε μια ζωή όπως τώρα σε 50 ή 100 χρόνια, πρέπει να δράσουμε τώρα, τονίζουν οι ειδικοί. Το κέντρο της πόλης βυθίζεται 3 με 6 χιλιοστά τον χρόνο και τα προάστια 1 με 2 εκατοστά.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Περιμένοντας τον Γκοντό

Τζέιμς Μπόλντουιν, επίκαιρος και διαχρονικός-2
[MAGDALENA WOSINSKA/THE NEW YORK TIMES]

Η σύμπραξη του Κιάνου Ριβς με τον Αλεξ Γουίντερ στο Μπρόντγουεϊ είναι ένα θέμα που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στους θεατρόφιλους. Πρόκειται για ένα νέο ανέβασμα του έργου του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1953 (αρχικά στα γαλλικά) και στο Μπρόντγουεϊ το 1956. Τη σκηνοθεσία της παράστασης, που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2025, θα υπογράψει ο Τζέιμι Λόιντ, ο οποίος δίνει πάντα έμφαση στην ψυχολογική ένταση.

ΤΟΚΙΟ

Πράσινες προσόψεις

Τζέιμς Μπόλντουιν, επίκαιρος και διαχρονικός-3
[TOSHIMCHI SAKAKI]

Η ένταξη φυτών σε στέγες και προσόψεις είναι ένα ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο σε νέα κτίρια ή σε αναπλάσεις παλαιών παντού στον κόσμο. Ενα θέμα που απαντά εν μέρει στην ανησυχία για τη βιωσιμότητα των αστικών κέντρων και το οποίο απαιτεί ιδιαίτερο σχεδιασμό και συστηματική και εγγυημένη φροντίδα. Στη φωτογραφία μας, τα κεντρικά γραφεία της Pasona στο Τόκιο, κτίριο ηλικίας 50 ετών, που ανακατασκευάστηκε με κάθετους κήπους από τους Kono Designs.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Νέα παρουσίαση

Τζέιμς Μπόλντουιν, επίκαιρος και διαχρονικός-4
[THE NATIONAL GALLERY, LONDON]

Τον Μάιο του 2025 θα αποκαλυφθεί η επανέκθεση στη Νάσιοναλ Γκάλερι του Λονδίνου. Προβλέπεται να είναι θεαματική, καθώς η κεντρική είσοδος στην Πινακοθήκη θα είναι πλέον από την πτέρυγα Sainsbury. Οπως γράφει η εφημερίδα The Art Newspaper, ο επανασχεδιασμός θα είναι ο πιο ολικός που έχει επιχειρήσει ποτέ μουσείο: νέος σχεδιασμός φωτισμού, νέες διαδρομές για το κοινό, νέα μουσειολογική αντίληψη. «Τα κρεμάμε όλα από την αρχή», λέει η Κριστίν Ράντινγκ, διευθύντρια των συλλογών.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Ρομπέρ Ντουανό

Τζέιμς Μπόλντουιν, επίκαιρος και διαχρονικός-5
[TASCHEN]

Ο μεγάλος Γάλλος φωτογράφος Ρομπέρ Ντουανό (Robert Doisneau, 1912-1994) έμεινε στην Ιστορία για τον τρόπο με τον οποίον αποτύπωσε τη ζωή στον δρόμο και τη γαλλική ατμόσφαιρα στον 20ό αιώνα. Οι εκδόσεις Taschen κυκλοφορούν ένα νέο λεύκωμα (Robert Doisneau. Paris) το οποίο οργάνωσε ο επί χρόνια φίλος του Ντουανό, Ζαν Κλοντ Γκοτράν. Είχε απεριόριστη πρόσβαση στο αρχείο του φωτογράφου, το οποίο αποτελείται από χιλιάδες λήψεις. Η έκδοση, σε τρεις γλώσσες, κοστίζει 50 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT