«Σοβαρές ελλείψεις ασφαλείας» στο Βρετανικό Μουσείο

«Σοβαρές ελλείψεις ασφαλείας» στο Βρετανικό Μουσείο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραβίαση του νόμου περί προστασίας των λεγόμενων «δημόσιων αρχείων» συνιστά εκ μέρους του Βρετανικού Μουσείου η απώλεια των περίπου 2.000 αντικειμένων από τις συλλογές του που αποκαλύφθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, σύμφωνα με εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποίησε το ίδιο το ίδρυμα.

Oπως μεταδίδουν οι Times του Λονδίνου, το Βρετανικό Μουσείο, μέσω του εσωτερικού ελέγχου που διενήργησε, διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις σε ζητήματα ασφάλειας και διοίκησης, οι οποίες δεν συνάδουν με τη νομοθεσία που ρυθμίζει τον τρόπο φύλαξης των «εθνικών θησαυρών».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νόμο Public Records Act του 1958, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλουν να πληρούν θεμελιώδεις προδιαγραφές σε ζητήματα προστασίας, πρόσβασης και επαγγελματικής μέριμνας, καθώς και να εποπτεύονται από κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό.

Μάλιστα, σε περίπτωση που κάποιος φορέας παραβεί τον νόμο, ενδέχεται να δει τα αντικείμενα των συλλογών του να μεταφέρονται για λόγους ασφάλειας ή να παραδίδονται στα Εθνικά Αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια πηγή από το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε στους Times ότι στην δική του περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται επίσης ετήσια έκθεση του Βρετανικού Μουσείου, στην οποία ο πρόεδρός του, Τζορτζ Oσμπορν και ο νέος διευθυντής του, Νίκολας Κάλιναν, αναφέρουν ότι «μια σειρά από μέτρα εξετάζονται από τη διοίκηση, η οποία συνεχίζει να συνεργάζεται με τα Εθνικά Αρχεία, με στόχο τη συμμόρφωση με τον νόμο».

Υπενθυμίζεται ότι από τα αντικείμενα που χάθηκαν ή εκλάπησαν από το Βρετανικό Μουσείο (κυρίως ρωμαϊκά κοσμήματα), περισσότερα από 600 έχουν επιστραφεί με τη βοήθεια μεταξύ άλλων του FBI, ενώ αρκετά έχουν καταστραφεί και πουληθεί για σκραπ. Το Βρετανικό Μουσείο έχει κινηθεί νομικά κατά του πρώην επιμελητή ελληνορωμαϊκών αρχαιοτήτων, Πίτερ Χιγκς, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT