Στο σφυρί παλάτια και κάστρα στην Ιταλία

Στο σφυρί παλάτια και κάστρα στην Ιταλία

Ιστορικά κτίρια, όπως κάστρα, βίλες και παλάτια, δημοπρατεί το ιταλικό κράτος, σε μια προσπάθεια να αντλήσει έσοδα για να αποπληρώσει το διογκούμενο χρέος του

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις στήλες με τα διεθνή κοσμικά και στους καταλόγους των μεγάλων δημοπρασιών αναμένεται να εμφανιστούν το επόμενο διάστημα ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιταλίας και κάποια ιστορικά κτίριά της. Και αυτό γιατί ο μεν αρχαιολογικός χώρος –που δεν είναι άλλος από την αρχαία Πομπηία– ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη «βασίλισσα της ποπ» ανήμερα τα γενέθλιά της, ενώ τα ιστορικά κτίρια –της Καμπανίας, της Τοσκάνης και άλλων περιοχών– θα βγουν στο «σφυρί» από το ιταλικό κράτος, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το διογκούμενο χρέος του.

Την Ιταλία και ειδικά την Πομπηία θα επισκεφθεί η Μαντόνα για τα σημερινά γενέθλιά της.

Η απόφαση του ιταλικού κράτους να δημοπρατήσει ιστορικά κτίριά του (θα παραχωρηθούν για πενήντα χρόνια), είναι σύμφωνα με την Telegraph ειλημμένη. Αφορά συνολικά 33 κτίσματα, που ανήκουν στο ιταλικό υπουργείο Αμυνας και στα οποία περιλαμβάνονται βίλες, palazzi και κάστρα της Φλωρεντίας, της Πάντοβας, του Τάραντα κ.λπ., στρατόπεδα, ναυτικοί φάροι κ.ά., συνολικής εκτιμώμενης αξίας περίπου 240 εκατ. ευρώ. Αρκετές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοπράτηση του Καστέλ Καπουάνο, το οποίο οικοδομήθηκε μεταξύ 1522 και 1543, θεωρείται αριστούργημα της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής και φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο στον Κάρολο Ε΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1500-1558), του οποίου η δικαιοδοσία εκτεινόταν από τη Γερμανία και την Αυστρία μέχρι την Ισπανία και την Ιταλία. Το Καστέλ Καπουάνο μετατράπηκε σε φυλακή τον 19ο αιώνα, έπειτα χρησίμευσε ως στρατιωτική αποθήκη πυρομαχικών και τα τελευταία χρόνια απλώς παραμελήθηκε. «Το να στερούμε από το κοινό ένα κόσμημα σαν το κάστρο του Καρόλου του Ε΄ δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης», δήλωσε σύμφωνα με την Telegraph ο Ντάντε Σπέκια, επικεφαλής του Ιταλικού Ταμείου Περιβάλλοντος (FAI).

Η ιταλικής καταγωγής Μαντόνα, που σήμερα γίνεται 66 ετών, σκοπεύει να γιορτάσει τα γενέθλιά της στα ερείπια της Πομπηίας, με μια ιδιωτική βραδινή ξενάγηση στον χώρο, την οποία έχουν ήδη επιβεβαιώσει οι αρμόδιες αρχές. Δεν το έκαναν χωρίς λόγο: τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφορούσαν, σύμφωνα με το Artnet.com, φήμες για ένα μεγα-πάρτι γενεθλίων, που η Μαντόνα υποτίθεται ότι θα διοργάνωνε στο αμφιθέατρο της Πομπηίας, με τη λίστα των προσκεκλημένων να φημολογείται ότι θα έφτανε τα 500 ονόματα. Οι ίδιες φήμες ανέφεραν ότι το αμφιθέατρο θα ενοικιαζόταν στην ποπ σταρ –προς αντίδραση τότε πολλών– έναντι μόλις 30.000 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT