Ανακλήσεις, παραιτήσεις και λάθη… για βραβείο Οσκαρ

Ανακλήσεις, παραιτήσεις και λάθη… για βραβείο Οσκαρ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση προκάλεσαν στην εγχώρια κινηματογραφική κοινότητα οι τουλάχιστον ατυχείς κινήσεις του υπουργείου Πολιτισμού κατά τη διαδικασία σύστασης της επιτροπής που κάθε χρόνο επιλέγει ποια ελληνική ταινία θα προταθεί ως υποψήφια στα βραβεία Οσκαρ. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το αρμόδιο Τμήμα Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του υπουργείου απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στην επιτροπή στα παρακάτω μέλη της Ακαδημίας: στον σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτο, στην κριτικό κινηματογράφου Λήδα Γαλανού, στην ηθοποιό Κόρα Καρβούνη και στη σεναριογράφο Κάλλια Παπαδάκη. Και οι τέσσερις αποδέχθηκαν την πρόσκληση στις αρχές Αυγούστου και στις 11 του μήνα το υπουργείο έστειλε ένα μήνυμα (email) για την επιβεβαίωση της συμμετοχής τους στην επιτροπή, ορίζοντας ως πρόεδρο τον κ. Κεκάτο. Στο ίδιο μήνυμα, σύμφωνα με την Ακαδημία, τους κοινοποιήθηκαν οι σύνδεσμοι των ταινιών (links) προκειμένου να δουν και να αξιολογήσουν τα υποψήφια έργα.

Ωστόσο, δύο ημέρες μετά, στις 13 Αυγούστου, τα πράγματα άλλαξαν. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι τέσσερις της επιτροπής έλαβαν ξανά ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που τους ενημέρωνε ότι «εκ παραδρομής σάς ανακοινώθηκε η συμμετοχή σας στην επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει όσον αφορά την ελληνική υποψηφιότητα για την 97η διοργάνωση των βραβείων Oscar, συμμετοχή η οποία, δυστυχώς, δεν οριστικοποιήθηκε».

Οπως ήταν αναμενόμενο, η ανάκληση της σύστασης της επιτροπής προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ακαδημίας, που έκανε λόγο για ένα περιστατικό που «θίγει το πρόσωπο και το κύρος των εν λόγω συναδέλφων» και ζητάει από το υπουργείο Πολιτισμού να τοποθετηθεί δημόσια και να εξηγήσει «τα κίνητρα και τα αίτια αυτής της αντικατάστασης». Μάλιστα, η ΕΑΚ διερωτάται εάν υπήρξε πίεση προς το υπουργείο για αλλαγή μελών της επιτροπής από πρόσωπο που σχετίζεται με τις υποψήφιες ταινίες. Τέλος, η Ακαδημία επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημά της, να έχει η ίδια την ευθύνη επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για το βραβείο Οσκαρ διεθνούς ταινίας όπως συμβαίνει με ακαδημίες άλλων χωρών (π.χ. Μ. Βρετανία και Ισπανία). Σήμερα η Ακαδημία κάνει τη δική της, ξεχωριστή, πρόταση για το Οσκαρ διεθνούς ταινίας στο υπουργείο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι ενώσεις σκηνοθετών, παραγωγών και τεχνικών κινηματογράφου, ντοκιμαντέρ και τηλεόρασης. Η «Κ» επικοινώνησε με το ΥΠΠΟ ζητώντας να σχολιάσει τις ανακοινώσεις των ενώσεων. Πηγές από το γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού σημείωναν χθες ότι το όλο ζήτημα προέρχεται «από λάθος διοικητικού υπαλλήλου» και ότι τις επόμενες ημέρες –ίσως και σήμερα– θα τοποθετηθεί επισήμως το υπουργείο. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν υπήρξε «αντικατάσταση» της επιτροπής καθώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η «σύστασή» της.

Αντιδράσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ανάκληση της επιτροπής που επιλέγει την ελληνική πρόταση για τα μεγάλα βραβεία, δύο ημέρες μετά τον ορισμό της.

Στο μεταξύ, στις 13 Αυγούστου αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η συγκρότηση της (νέας) επιτροπής που αποτελείται από τους Εβαν Σπηλιωτόπουλο (σεναριογράφος) ως πρόεδρο, Δημήτρη Δανίκα (κριτικό κινηματογράφου) ως αντιπρόεδρο και τους Χριστίνα Λαζαρίδη (σεναριογράφο), Ασημίνα Προέδρου (σκηνοθέτις), Παναγιώτη Ράππα (σκηνοθέτη – animator), Σπύρο Ταραβήρα (σκηνοθέτη) και Βασίλη Χαραλαμπόπουλο (ηθοποιός) ως μέλη. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, ωστόσο, η κ. Προέδρου ανακοίνωσε την παραίτησή της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» παραγωγοί εξετάζουν να αποσύρουν τις ταινίες τους από τη διαδικασία επιλογής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT