Φθορές από τη φωτιά στον ναό του Αγίου Αθανασίου
φθορές-από-τη-φωτιά-στον-ναό-του-αγίου-α-563181265

Φθορές από τη φωτιά στον ναό του Αγίου Αθανασίου

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές φθορές προκάλεσε η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική στη νεότερη στέγη και στο εσωτερικό του μεταβυζαντινού ναού του Αγίου Αθανασίου στο Καλέντζι του Μαραθώνα, αλλά όχι στις τοιχογραφίες, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Στην ίδια περιοχή, η στέγη και τα σύγχρονα επιχρίσματα των εσωτερικών τοίχων του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Αποστόλων υπέστησαν ζημιές, ωστόσο ο ναός δεν φέρει τοιχογραφικό διάκοσμο.

Βλάστηση κάηκε στον περιβάλλοντα χώρο του βυζαντινού πύργου της Οινόης.

Στα λατομεία της Πεντέλης, στο σπήλαιο των Αμώμων (σπηλιά Νταβέλη) και στους δύο ναούς που συναντάμε στην είσοδό του, φθορές παρατηρήθηκαν μόνο σε υπέρθυρο που βρίσκεται στο έδαφος. Το πέρασμα της φωτιάς μαύρισε και ένα τμήμα της οδού Λιθαγωγίας, αρκετά κοντά στον ναό των Αγίων Ασωμάτων. Τα υπόλοιπα μεμονωμένα μνημεία δεν φέρουν ζημιές, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις έχει καεί η βλάστηση που τα περιβάλλει. Το ίδιο ισχύει και για τον λόφο Κοτρώνι, στον Δήμο Ωρωπού, με τον αρχαιολογικό χώρο να παραμένει αλώβητος.

Από την πυρκαγιά γλίτωσαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, οι τύμβοι Βρανά και Πλαταιέων και οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι του δήμου (Ραμνούντος, Τύμβου Αθηναίων, ιερό Αιγυπτίων θεών).

Τέλος, ο αρχαιολογικός χώρος Ικαρίου στον Διόνυσο, παρέμεινε αλώβητος, όπως και ο ταφικός περίβολος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT