σόουλ-τσιγάρο-και-έρωτας-563181268

Σόουλ, τσιγάρο και έρωτας

Στο ντουέτο της με τον Μπρούνο Μαρς, η Lady Gaga μεταμορφώνεται ξανά

Νικόλας Ζώης
Ακούστε το άρθρο

Σαν καλοί ντετέκτιβ, οι αφοσιωμένοι φαν το υποψιάστηκαν από το Instagram. Από τις 12 Αυγούστου συγκεκριμένα, όταν η Lady Gaga και ο Μπρούνο Μαρς άρχισαν να «ακολουθούν» ο ένας τον άλλον, καθώς και από ένα βίντεο που εκείνη ανάρτησε την επομένη, στο οποίο έπαιζε μερικές συγχορδίες στο πιάνο φορώντας ένα μπλουζάκι με το πρόσωπο του τραγουδοποιού.
Και όταν πια είχαν απομείνει λιγότερες από δώδεκα ώρες για την κυκλοφορία του, η Αμερικανίδα μουσικός δεν άφησε καμιά αμφιβολία: εν αναμονή του νέου άλμπουμ της, έγραψε, το κοινό θα μπορούσε να απολαύσει το πρώτο της ντουέτο με τον Μαρς, το οποίο θα είχε τον τίτλο «Die With A Smile».

Παρόλο πάντως που ακολούθησε τους κανόνες του σύγχρονου, αιφνιδιαστικού μάρκετινγκ, το κομμάτι, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, δεν φάνηκε να έχει ανάγκη το στοιχείο της έκπληξης. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει περίπου 14 εκατ. «χτυπήματα» στο YouTube και φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του καταλόγου επιτυχιών του Spotify. Ομως, η δική του επιτυχία δεν οφείλεται κατά τη γνώμη μας στον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών. Το «Die With A Smile» είναι, θα λέγαμε, ένα από εκείνα τα τραγούδια που κινούνται στη βαθιά επικράτεια του mainstream, χωρίς να χάνουν σε συνθετική δεινότητα και σε στιχουργικό ενδιαφέρον. Και αν έπρεπε να του αποδώσουμε κάποια ταμπέλα, αυτή θα ήταν ίσως η «σόουλ μπαλάντα», που οι αναφορές της βρίσκονται μεν στα ’70s, αλλά δεν της λείπει η φρεσκάδα.

Το «Die With A Smile», ένα μείγμα ρετρό και νοσταλγίας, είναι η πρώτη συνεργασία των δύο καλλιτεχνών.

Η απαραίτητη δόση νοσταλγίας και ρετρό μείγματος υπάρχει φυσικά. Τη διαπιστώνει κανείς στο βίντεο κλιπ, όπου η Lady Gaga και ο Μπρούνο Μαρς εμφανίζονται να παίζουν το τραγούδι σε ένα τηλεοπτικό στούντιο με ασπρόμαυρα μόνιτορ, βγαλμένο αυτή τη φορά μάλλον από τη δεκαετία του ’50. Οι δύο μουσικοί –εκείνος στην κιθάρα, εκείνη στα πλήκτρα– φορούν ρούχα ζωηρόχρωμα, τα οποία παραπέμπουν σε κάποιο κάντρι ντουέτο των ύστερων ’60s, με την πληθωρική κώμη της Gaga να θυμίζει ειδικά τις κοινές εμφανίσεις της Ντόλι Πάρτον με τον μακαρίτη Πορτ Γουάγκνερ. Ερωτικοί προφανώς, οι στίχοι του τραγουδιού έχουν κάτι από παλιό καλό μελόδραμα, αλλά στον σημερινό κόσμο διαβάζονται και αλλιώς: «Αν τέλειωνε το πάρτι και σταματούσε ο χρόνος μας στη Γη, θα ήθελα να σε κρατήσω μόνο για λίγο και να πεθάνω με ένα χαμόγελο», τραγουδούν σε ένα σημείο οι δύο ερμηνευτές. «Η αγάπη μας», διακηρύσσουν σε ένα άλλο, «είναι ο μόνος πόλεμος που αξίζει να κάνουμε».

Κάτι αξιοπρόσεκτο, τουλάχιστον για τα σύγχρονα πρότυπα, είναι ίσως το αρειμάνιο κάπνισμα της Lady Gaga στο βίντεο του «Die With A Smile». Η γυναίκα φαίνεται να καπνίζει σχεδόν στο μισό τραγούδι και ήδη μερικά διαδικτυακά φόρουμ αναρωτιούνται αν το έκανε στα αλήθεια. «Ναι», είναι η απάντηση που δίνουν οι περισσότεροι, χωρίς να παραξενεύονται που η Gaga βρήκε άλλον ένα τρόπο για να τραβήξει τα πιο αυστηρά βλέμματα.

Μια ματιά άλλωστε στις κατά καιρούς μεταμορφώσεις της, θα μας θύμιζε ότι η Αμερικανίδα έχει υπάρξει απείρως πιο «προκλητική»: οι τερατικές εμφανίσεις της ιδίως την περίοδο του άλμπουμ «Fame» και των τραγουδιών «Poker Face» και «Bad Romance», αλλά κι εκείνο το φόρεμα από ωμό κρέας, που είχε φορέσει το 2010 στα βραβεία του MTV, είναι μερικά παραδείγματα.

Και αν τα τελευταία χρόνια η Lady Gaga μοιάζει να έχει ρίξει λίγο τους οπτικούς τόνους, αυτό ίσως σημαίνει ότι η ίδια, όπως κάθε φιλότιμος καλλιτέχνης, επιδιώκει να εξελίσσει την τέχνη της. Το ενδιαφέρον της για μουσικά είδη που μεσουράνησαν σε περασμένες δεκαετίες δεν είναι νέο – το ημερολόγιο έγραφε 2014 όταν δοκιμάστηκε στην τζαζ με τον εκλιπόντα Τόνι Μπένετ. Πρόσφατα, την είδαμε μέχρι και στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Και στις επόμενες υποχρεώσεις της περιλαμβάνεται και ο απαιτητικός ρόλος της Χάρλεϊ Κουίν στο «Joker: Folie à Deux», με τον επίσης «απαιτητικό» Χοακίν Φίνιξ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT