Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η ταυτότητα φύλου, η φύση, οι γυναίκες
οι-νέες-ταινίες-της-εβδομάδας-η-ταυτότ-563182717

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η ταυτότητα φύλου, η φύση, οι γυναίκες

Από τη Χώρα των Βάσκων μια τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα

Αιμίλιος Χαρμπής
Ακούστε το άρθρο

20.000 είδη μελισσών ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023), 125΄
Σκηνοθεσία: Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν
Ερμηνείες: Σοφία Οτέρο, Πατρίτσια-Λόπες Αρναϊθ

Από τη Χώρα των Βάσκων μάς έρχεται μια τρυφερή ιστορία γύρω από την ταυτότητα φύλου και το πώς αυτή μπορεί να καθορίσει τη ζωή ενός ανθρώπου από μικρή ηλικία. Ο οκτάχρονος Αϊτορ, παρέα με τα αδέλφια του, ετοιμάζεται να περάσει τις καλοκαιρινές διακοπές σε κάποιο ορεινό χωριό, τόπο καταγωγής της μητέρας του.

Εκείνος ωστόσο μέσα του αισθάνεται κορίτσι και όσο οι μέρες προχωρούν, η τάση αυτή εξωτερικεύεται προκαλώντας τα σχόλια του περίγυρου. Ανάμεσα στην υποστηρικτική μητέρα και στην επικριτική γιαγιά του, ο μικρός θα βρει απροσδόκητη κατανόηση στην εκκεντρική αδελφή της τελευταίας, η οποία ασχολείται με τη μελισσοκομία.

Η Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν φροντίζει να αποφύγει το υπερβολικό δράμα, παρόλο που η ιστορία της θα μπορούσε να την οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση· αντιθέτως, εκμεταλλεύεται το παράλληλο της μητέρας-φύσης και συγκεκριμένα των μελισσών, προκειμένου να περιγράψει τη μεταμορφωτική εμπειρία που βιώνει ο μικρός πρωταγωνιστής.

Η γυναίκα, ως μητέρα, γιαγιά, αδελφή και φίλη, βρίσκεται επίσης εδώ στο επίκεντρο – διαφορετικές εκφάνσεις από «20.000 είδη μελισσών», που καλούνται να επιβιώσουν μέσα σε έναν συχνά άδικο και προκατειλημμένο κόσμο ακόμη και στη σημερινή εποχή. Εξαιρετική και βραβευμένη στο Βερολίνο για τη «φυσική» ερμηνεία η νεαρή Σοφία Οτέρο στον κεντρικό ρόλο.

Clicquot: Η γυναίκα πίσω από τον μύθο ★★½
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2023), 90΄
Σκηνοθεσία: Τόμας Νέιπερ
Ερμηνείες: Χάλεϊ Μπένετ, Τομ Στάριτζ

«Veuve» στα γαλλικά σημαίνει «χήρα» και το φιλμ του Βρετανού Τόμας Νέιπερ αναλαμβάνει να μας αφηγηθεί την ιστορία πίσω από τη Veuve Clicquot, μία από τις πιο γνωστές ετικέτες σαμπάνιας στον κόσμο. Βρισκόμαστε στις αρχές του 19ου αιώνα και ο ευκατάστατος Φρανσουά-Ανρί Κλικό, ιδιοκτήτης της ομώνυμης οινοποιίας στην Καμπανία, πεθαίνει αιφνιδίως.

Τα ηνία του κτήματος και της επιχείρησης αναλαμβάνει πλέον η χήρα του, Μπαρμπ-Νικόλ, μια φιλόδοξη νεαρή γυναίκα, η οποία θα κάνει τα πάντα για να συνεχίσει το κοινό όραμα με τον σύζυγό της και να φτάσει τη σαμπάνια της στα πέρατα της οικουμένης.

Αντλώντας έμπνευση από τον ούτως ή άλλως γοητευτικό κόσμο της σαμπάνιας, το φιλμ προσθέτει στο μείγμα τη σύγχρονη διάσταση ενός δυναμικού γυναικείου χαρακτήρα, ο οποίος πηγαίνει κόντρα στις προλήψεις της εποχής.

Η τελευταία απεικονίζεται αρκούντως ατμοσφαιρικά –υπάρχουν και συγκεκριμένες ιστορικές αναφορές– ωστόσο, είναι μάλλον παράταιρο το γεγονός ότι στην καρδιά του γαλλικού αμπελώνα οι πάντες μιλούν… αγγλικά.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η ταυτότητα φύλου, η φύση, οι γυναίκες-1
Στο κυνήγι της ιδανικής σαμπάνιας: η νεαρή χήρα του κτηματία Φρανσουά Κλικό (Χάλεϊ Μπένετ) θα συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση, στην ιστορία δημιουργίας μιας από τις πιο διάσημες ετικέτες της Καμπανίας, στο «Clicquot: Η γυναίκα πίσω από τον μύθο».

Παγίδα ★★
ΘΡΙΛΕΡ (2024), 105΄
Σκηνοθεσία: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
Ερμηνείες: Τζος Χάρτνετ, Αριελ Ντόνοχιου

Ο σύγχρονος μάστορας του κινηματογραφικού τρόμου επιστρέφει, αυτή τη φορά με ένα φιλμ το οποίο γέρνει ξεκάθαρα προς την πλευρά του θρίλερ αγωνίας. Ενας πατέρας (Τζος Χάρτνετ) συνοδεύει την έφηβη κόρη του στη συναυλία της αγαπημένης της ποπ σταρ, Lady Raven, η οποία λαμβάνει χώρα σε μια κλειστή αρένα.

Σύντομα, όμως, θα παρατηρήσει ότι στον χώρο υπάρχει ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες βρίσκονται εκεί για τη σύλληψη ενός διαβόητου κατά συρροήν δολοφόνου, γνωστού ως «Χασάπη». Μόλις αντιληφθούμε ότι ο τελευταίος είναι στην πραγματικότητα ο πατέρας, ξεκινά ένα παιχνίδι γάτας-ποντικιού, το οποίο θα μεταφερθεί και εκτός αρένας.

Ο Σιάμαλαν τοποθετεί έξυπνα τη δράση του στη διάρκεια μιας συναυλίας, η οποία μάλιστα εξελίσσεται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, ενώ παράλληλα αποτελεί μια ωραία «φάκα» από την οποία ο (τουλάχιστον) αμφιλεγόμενος πρωταγωνιστής καλείται να δραπετεύσει.

Τα προβλήματα ξεκινούν, ωστόσο, στο δεύτερο κομμάτι της ταινίας, εκεί όπου η αληθοφάνεια πηγαίνει περίπατο και οι σεναριακές ευκολίες διαδέχονται η μία την άλλη.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η ταυτότητα φύλου, η φύση, οι γυναίκες-2
Στην «Παγίδα», ο Τζος Χάρτνετ υποδύεται τον Κούπερ, έναν πατέρα ο οποίος συνοδεύει την κόρη του στη συναυλία της αγαπημένης της ποπ σταρ.


Borderlands
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2024), 101΄
Σκηνοθεσία: Ιλάι Ροθ
Ερμηνείες: Κέιτ Μπλάνσετ, Τζέιμι Λι Κέρτις

Ενα από τα πιο δημοφιλή βίντεο γκέιμ αποκτά κινηματογραφική μεταφορά με αστεράτο καστ. Η Λίλιθ (Κέιτ Μπλάνσετ), μια ικανότατη κυνηγός επικηρυγμένων με μυστηριώδες παρελθόν, επιστρέφει πίσω στον χαοτικό πλανήτη της.

Εκεί θα συμμαχήσει με μια ομάδα ετερόκλητων ηρώων προκειμένου να εντοπίσει την εξαφανισμένη κόρη του Ατλας, του πιο ισχυρού ανθρώπου του σύμπαντος. Δίπλα στην Μπλάνσετ πρωταγωνιστούν επίσης οι Τζέιμι Λι Κέρτις, Εντγκαρ Ραμίρεζ, Κέβιν Χαρτ και Τζακ Μπλακ.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η ταυτότητα φύλου, η φύση, οι γυναίκες-3
Η Κέιτ Μπλάνσετ (αριστερά) και η Τζέιμι Λι Κέρτις (δεξιά) ενώνουν τις δυνάμεις τους, στο εμπνευσμένο από βίντεο γκέιμ «Borderlands».

Ανατομία ενός εγκλήματος ★★★★
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (1959), 161΄
Σκηνοθεσία: Οτο Πρέμινγκερ
Ερμηνείες: Τζέιμς Στιούαρτ, Λι Ρέμικ

Το σπουδαίο δικαστικό φιλμ του σκηνοθέτη Οτο Πρέμινγκερ κυκλοφορεί σε ψηφιακά αποκατεστημένη επανέκδοση. Ο ηθοποιός Τζέιμς Στιούαρτ, σε μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του, υποδύεται έναν δικηγόρο μιας μικρής πόλης ο οποίος αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός αξιωματικού του στρατού που κατηγορείται για τη δολοφονία ενός μπάρμαν και φερόμενου ως βιαστή της συζύγου του, σε μια συγκλονιστική ιστορία εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα.

Στιβαρό σενάριο, ένταση που χτίζεται σωστά και υπέροχη τζαζ διά χειρός Ντιουκ Ελινγκτον συνθέτουν τη συνταγή μιας κλασικής χολιγουντιανής επιτυχίας.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η ταυτότητα φύλου, η φύση, οι γυναίκες-4
Μία από τις κορυφαίες ερμηνείες της καριέρας του Τζέιμς Στιούαρτ, στην «Ανατομία ενός εγκλήματος» του Οτο Πρέμινγκερ.
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT