Λογοκρισία σε βιβλιοθήκες και της Μεγάλης Βρετανίας

Λογοκρισία σε βιβλιοθήκες και της Μεγάλης Βρετανίας

Η τάση απόσυρσης βιβλίων που θίγουν θέματα φύλου από σχολικές βιβλιοθήκες φαίνεται πως διαδίδεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τάση απόσυρσης βιβλίων που θίγουν θέματα φύλου από σχολικές βιβλιοθήκες φαίνεται πως διαδίδεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Πέρυσι εκατοντάδες βιβλία κατέβηκαν από τα ράφια βιβλιοθηκών στην Αμερική, ενώ πρόσφατη έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι γονείς ζήτησαν να αποσυρθούν βιβλία από δεκάδες βιβλιοθήκες – από τους 53 βιβλιοθηκονόμους που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 23 δήλωσαν ότι γονείς έκαναν παράπονα για συγκεκριμένους τίτλους και σε πάνω από τις μισές περιπτώσεις τα βιβλία εξαφανίστηκαν.

Το ζήτημα της λογοκρισίας βιβλίων από συγγραφείς που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ή θίγουν αυτά τα θέματα είναι κάτι που απασχολεί τους Βρετανούς βιβλιοθηκονόμους. Οπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους στον Guardian, η σχολική βιβλιοθήκη πρέπει να διαθέτει βιβλία για όλες τις ηλικίες και να είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά θα μπορούν να διαβάσουν και να αποκτήσουν γνώσεις γύρω από το σεξ και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, παρά να καταφύγουν στο Διαδίκτυο. Ο αποκλεισμός βιβλίων με ΛΟΑΤΚΙ θέματα και η μη ορατότητά τους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα παιδιά που αναζητούν αυτά τα βιβλία και ταυτίζονται με τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις που περιγράφουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT