Τα «ανθρωπάκια» του Γαΐτη και τα γλυπτά της Σίμωσι στην Ιο

Τα «ανθρωπάκια» του Γαΐτη και τα γλυπτά της Σίμωσι στην Ιο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρόκειται για μεγάλες κατασκευές, τις οποίες άρχισε να δημιουργεί στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και κυρίως τη δεκαετία του 1970. Τότε το διάσημο “ανθρωπάκι” του ζωντάνεψε και απέκτησε τρεις διαστάσεις», έλεγε τον Ιούνιο στην «Κ» ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης για τα έργα του Γιάννη Γαΐτη (16 πίνακες και 31 κατασκευές από ζωγραφισμένο ξύλο) που θα φιλοξενεί το μουσείο, το οποίο είναι αφιερωμένο στο έργο του ίδιου και της συζύγου του Γαβριέλλας Σίμωσι.

Με χθεσινή ανακοίνωση, η γκαλερί Σκουφά επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της «Κ» (11/6/2024) για το άνοιγμα του Μουσείου Γαΐτη – Σίμωσι στις 14 Σεπτεμβρίου και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαρρύθμιση των χώρων του.

Μια σειρά από υπερμεγέθη «ανθρωπάκια», χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του Γαΐτη, θα υποδέχονται τον επισκέπτη στο οικοδόμημα των 1.600 τ.μ., που είναι χωρισμένο σε δύο κτίρια. Στο ισόγειο βρίσκονται πρώιμα δημιουργήματά του, ενώ στον δεύτερο όροφο, πέρα από τους πίνακες, ο επισκέπτης θα συναντά εγκαταστάσεις και κατασκευές γύρω από τα περίφημα «ανθρωπάκια».

Στο ισόγειο θα βρίσκονται τα πρώιμα δημιουργήματά του, ενώ στον δεύτερο όροφο πίνακες, εγκαταστάσεις και κατασκευές του Ελληνα ζωγράφου και γλύπτη.

Για το πέρασμα στο διπλανό κτίριο, που είναι αφιερωμένο στη Γαβριέλλα Σίμωσι, ο επισκέπτης θα διασχίζει το υπερυψωμένο προαύλιο, όπου στέκει ένα δέντρο ελιάς. Αν το σήμα κατατεθέν του Γαΐτη είναι τα ανθρωπάκια, για τη σύζυγό του είναι το λευκό χρώμα.

Τα δώδεκα μνημειώδη γλυπτά της, από λευκή ρητίνη, και τα 32 κολάζ στεγάζονται σε μια αίθουσα με ασβεστωμένους τοίχους και λευκό μάρμαρο. Το μουσειακό συγκρότημα περιλαμβάνει επίσης και ένα χώρο περιοδικών εκθέσεων, αλλά και ένα μικρό ημικυκλικό θέατρο, που δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη την πανοραμική θέα.

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός μουσείου προς τιμήν του Γιάννη Γαΐτη και της γυναίκας του Γαβριέλλας Σίμωσι γεννήθηκε στο μακρινό παρελθόν από την κόρη τους Λορέττα. Η ίδια ανέλαβε και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του, μαζί με τον σύζυγό της και συνεργάτη της, Ζακ Σαρά.

Επειτα από 27 χρόνια, το όραμα θα γίνει επιτέλους πράξη και το μουσείο θα μείνει ανοιχτό για το κοινό τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο. Επειτα θα ανοίξει ξανά την άνοιξη του 2025. Πρόκειται για ένα κόσμημα του νησιού, χτισμένο στην κορυφή του λόφου Τσουκαλαριά, από όπου οι επισκέπτες έχουν πανοραμική θέα στη Χώρα και στο λιμάνι της Ιου, αλλά και στα νησιά Σίκινο, Πάρο και Νάξο.

Η επιλογή της Ιου δεν ήταν τυχαία, καθώς ο καλλιτέχνης, αν και Τηνιακός στην καταγωγή, αποφάσισε να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στον τόπο που τόσο αγαπούσε. Οπως σημείωσε η Λορέττα Γαΐτη, σε ανακοίνωσή της, ένας από τους στόχους είναι η διάδοση του έργου των δύο καλλιτεχνών και η ένταξή τους στην εθνική κληρονομιά του ελληνικού λαού.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του καλλιτέχνη, πριν από την τελετή των εγκαινίων, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Γιάννης Γαΐτης – Πλουραλισμός και πολυέργεια». Σε αυτή την προσπάθεια συμπράττουν το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώ Τσιάρα, ο ιστορικός και κριτικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος, ο ζωγράφος Δημήτρης Αληθεινός και ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT